Härnösands stift

Prata med oss

Kontakt

Härnösands stift Besöksadress: Universitetsbacken 1, 87131 Härnösand Postadress: Box 94, 87122 Härnösand Telefon: +46(611)25400 E-post till Härnösands stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Samisk dopgåva

Det finns möjlighet att få ett fint halssmycke som dopgåva om den som ska döpas är same och dopgudstjänsten präglas av samisk liturgi.

Härnösands stift ger en dopgåva till de samer som döps här och som själva önskar att bejaka sin samiska identitet.

Det är församlingen där dopet ska ske som har ansvar för att kontakta stiftet för att sedan, i samband med dopet, ge dopgåvan.

Kriteriet för att få denna gåva är att någon form av samisk liturgi skall användas vid dopakten. Det kan till exempel vara bibeltexter, psalmer, böner eller välsignelse som leds på något av de samiska språkvaritéerna, jojk, samiskt kulturellt orienterade formuleringar på svenska (exempel: förbön, tackbön, psalmer, doptal) där samisk tradition kommer till uttryck och synliggörs.

Syftet är att stimulera och uppmuntra föräldrar, släkt och andra närstående att lära sitt barn/dopkandidaten att använda och värdesätta det samiska språket och synliggöra den samiska kulturen.

Vi hoppas att gåvan kommer att vara en viktig och betydelsefull symbol som påminner om dopet och dess tillhörighet till relation, identitet och trygghet.Tillsammans med dopgåvan följer även ett samiskt dopbevis/fadderbrev.

Församlingar som vill beställa dopgåvan kontaktar:

Kicki Åkerlund

Härnösands stift

Kansliassistent, Administration/Service