Svenska kyrkan i utlandet

Utlandskyrkan, eller SKUT som den också kallas, är Svenska kyrkans församlingsverksamhet bland svenskar utomlands. Den finns där för såväl turister som bofasta.

Många jämtlänningar och västernorrlänningar reser varje år utomlands för arbete eller rekreation. Unga tågluffar eller arbetar kortare perioder i andra länder. Några vill gifta sig på semesterorten. Andra vill kunna vända sig till kyrkan när det händer något oväntat utomlands.

Vill du få kontakt med någon utlandsförsamling eller veta om det finns en svensk kyrka dit du skall åka, kontakta Svenska kyrkan i utlandet.  Inom varje församling i Svenska kyrkan finns utsedda ombud för SKUT. De har information och svarar för insamlingar till utlandskyrkan.

Rådet för SKUT

Inom Härnösands stift verkar Rådet för SKUT för att utbilda och inspirera församlingarna i sitt ansvar och arbete för svenskarna utomlands.
Ordförande är kyrkoherde Håkan Toresson, Frösö, Sunne, Norderö församling.