Foto: Maria Bergendahl

Åkerbo församling

Söder om Roxen, i östra delen av Linköpings kommun ligger Åkerbo. Vi är en församling med landsbygd och snabbt växande tätorter som Ekängen, Linghem och Tallboda. Drygt 15 000 människor bor här. Välkommen till din och min församling. Gud var med oss alla!

Kontakta oss

Oavsett vad det gäller - hör gärna av dig! 013-23 66 50, eller klicka här för fler kontaktvägar.

Boka tid för samtal

Behöver du någon att prata med? Vi finns här för dig! Klicka här för att ta kontakt.

Kika i kalendern!

Här hittar du öppettider i kyrkorna, gudstjänster och andra aktiviteter.

Verksamheter och mötesplatser

Här kan du läsa mer om alla församlingens verksamheter.

Sommarkalendariet är här!

Om sommarens musik och evenemang.

Tillsammans blir vi församling - Verksamhetsberättelsen 2022

Om året som gick, med samarbeten och firanden!

Äntligen dags för konfa!

Läs mer om våra grupper och anmäl dig här.

Dimitry tvingades fly sin dröm om en fotbollskarriär

När Ryssland invaderade Ukraina 2022 tvingades Dimitry att lämna allt bakom sig. Familjen, vännerna, skolan och den stora drömmen om en fotbollskarriär. Vägen på flykt var lång och farlig, men i dag har Dimitry kunnat påbörja ett nytt liv tack vare sitt starka driv och stödet från Act Svenska kyrkans lokala partner i ACT-alliansen. Läs hela Dimitrys berättelse, klicka här.

Sommarmusik

Massor av musik hela sommaren!

Pilgrim

Askeby klosterkyrka ligger längs Klosterleden och här erbjuder Åkerbo församling möjlighet för pilgrimer att övernatta i församlingsgården. Vandringar görs också i andra delar av församlingen.

En liten pojke håller handen på en regnbåge målad på ett fönster.

Regnbågsnyckeln i Åkerbo

Regnbågsnyckeln visar att medarbetare och förtroendevalda i församlingen har genomgått processmodellen Regnbågsnyckeln och har viljan att arbeta aktivt för en mer inkluderande kyrka. Här hittar du uppgifter om hur modellen är upplagd och hur församlingen arbetar med den.

Öppen kyrka - för alla åldrar

När kyrkan är öppen för verksamhet! Här ryms öppen förskola med sångstund och lek. Du kan också fika tillsammans med andra. I kyrksalen finns rum för den som söker stillhet. Ingen föranmälan, alla är välkomna!

En liten flicka sitter på gräset framför en häck.

Tankar inför helgen – präster funderar utifrån söndagens texter

"När jag var liten funderade jag väldigt mycket på det där med häck och häckar. Stod länge och tittade på den höga syrenhäcken som fanns runt gården och funderade över hur någon kunde landa på den?”. Läs tankar inför helgen med prästen Maria Scharffenberg.

Förskolan Duvan

Duvan heter Åkerbo församlings förskola i Tallboda. Vi öppnade i oktober 2017 och har plats för omkring 35 barn på avdelningarna Fjädern och Vingen.

...när ni samlas har var och en något att bidra med...

1 Kor 14:26
Någon tar en slev soppa ur en kastrull.

Engagera dig!

Kom som du är - för att du saknas när du inte är här, för att du är unik. Här finns många möjligheter. Du kan hjälpa till ideellt i din församling eller ge en gåva. Och du - välkommen som medlem i Svenska kyrkan om du inte redan är det.

Insamlingar

Att ge en gåva är att ge en annan människa ett hopp, en möjlighet och en framtid. Gåvor kan vara av olika slag - tid, kunskap, omtanke, saker, pengar. På den här sidan berättar vi om våra insamlingar.

Små grupper av människor sitter vid olika bord och pratar över en kopp kaffe.

Områdesråd

Områdesråd beslutar om verksamheter nära dig. I Åkerbo församling finns tre områdesråd som tar beslut kring utveckling i Svenska kyrkans verksamheter inom det närmsta geografiska området.

Livets stora händelser

En kvinnlig präst skvätter dopvatten på en liten flickas panna. Föräldrarna står bakom.

Har det blivit dags för dop?

Dopet är en högtid som är förknippad med en djup glädje. Tillsammans gläder vi oss med barnet och alla dem som nu är villiga att gå in i omsorgen om en ny liten människa.  

Vill ni gifta er?

I vigseln förenas två älskande i en livslång relation. Den kyrkliga vigseln innehåller mer än ett juridiskt avtal. Den är en helig stund där man lovar varandra att göra allt för att äktenskapet ska hålla. Man ger ett löfte inför Gud och får ta emot Guds välsignelse. Klicka här för att läsa mer om vigsel.

Vill du bli konfirmand?

Läs mer om att konfirmeras i Linghem, Ekängen eller Tallboda.

Ett sista farväl

För de flesta människor är seder och ritualer viktiga när någon går bort. I begravnings- gudstjänsten kommer sorgen och dödens allvar till uttryck. Men också hoppet och uppståndelsens ljus. Klicka här för att läsa mer om begravning.

Samtalsstöd

Hos oss finns alltid någon att tala med. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan, och det kostar ingenting. Klicka här för att läsa mer om dina möjligheter till samtal.

Tyng inte jorden, rör vid den varsamt, ge världen liv, ge den vård där du går...

psalm 838, Psalmer i 2000-talet

Kulturarv

Kyrkan är allas angelägenhet. Kyrkorna är kanske det äldsta, synliga kulturarv vi har. Med sin historia är de en stor del av Sveriges historia, inte bara genom arkitektur, konst och musik utan är också roten till skolväsende, socialvård, folkliga traditioner och andligt liv.

Kolla kulturarvet!

Är du nyfiken på Svenska kyrkans kulturarv? Här finns massor av spännande läsning!

Ett kyrktorn sticker upp bakom gula vårblommor.

Följ @kulturarvet på Instagram

@kulturarvet bjuder på bilder, berättelser och roliga quiz om det kyrkliga kulturarvet som tillhör oss alla och som Svenska kyrkan förvaltar. Följ oss via Instagramappen.

En runsten med röda runor.

Så läser du runor

Runorna är ett skriftsystem som använts av alla germansktalande folk. Förutom de nordiska språken hör bland annat tyska, engelska, holländska och gotiska till denna språkgrupp. Runskriften tros ha uppstått under vår tideräknings första århundrade, med det latinska eller möjligen det grekiska alfabetet som förebild. De flesta runorna har likheter med motsvarande bokstäver där.

Miljöarbete

Vid miljömässan i Törnevalla kyrka 16 oktober 2016 mottog församlingen diplom av Linköpings stifts miljödiplomerare. I samband med det fick vi också Kyrka för Fairtrade-diplom.

Global rättvisa

Varor som odlats och producerats på ett rättvist sätt ökar i våra butiker. Blommor, fotbollar, bomull och guld går också att köpa Fair trade-märkt. Efterfrågan ökar och vårt val i butiken gör stor skillnad!

Åkerbo församling

Telefon:
013-23 66 50
Öppettider:
måndag 13-15, tisdag 10-12, onsdag 13-15, torsdag 10-12, fredag-söndag stängt.

vecka 28-31, semestertider: öppet 09.00-11.00 måndag till torsdag. Fredag-söndag stängt.

Besöks- och postadress:
Medvindsvägen 33A, 582 72 Linköping

E-post:
akerbo.forsamling(@)svenskakyrkan.se

Webbredaktörer:
Klara Grundström
Emma Aspegren