Arkiv

Här har vi samlat material som tidigare funnits på vår startsida. Klicka på länkarna så kommer du till mer text - och bild.

2017-09-11
Konsthistoriker Anna Henningsson berättade om sin forskning 
Medeltida muralmålning har Anna studerat i flera år och Lillkyrka kyrkas dolda väggbilder är extra intressanta. Just för att de stått orörda sedan valven slogs på 1400-talet har informationen i bilderna bevarats. En kväll i september delade Anna med sig av resultatet av hennes och andra forskarteams arbete på plats i Lillkyrka inför en nyfiken publik.
Läs mer om kvällen här.

2016-10-20
600 fikade rättvist
Över sexhundra personer fikade rättvist i Åkerbo församling i samband med 2016 års upplaga av Fairtrade Challenge. Läs mer om Fair Trade här

2016-10-16
Första miljödiplomet mottaget
Åkerbo församling har under drygt två år målmedvetet arbetat fram miljömål som syftar till att minska miljöpåverkan, spara resurser och minska utsläpp av både koldioxid och skadliga ämnen. 21 mål är antagna av kyrkorådet. Den 16 oktober uppmärksammades detta arbete genom att församlingen miljödiplomerades (fas 1). Nu fortsätter arbetet i fas 2 (av 3) i Svenska kyrkans miljödiplomering.
Se bilder från diplomeringen

2016-02-07
Eva, du fattas oss!
Vår kära kollega, musikern Eva Göransson förolyckades söndag kväll 7 februari i en trafikolycka i centrala Linköping. Vi, hennes arbetskamrater är djupt chockade och våra tankar och böner går till hennes anhöriga. Begravningsgudstjänsten ägde rum i Vårdsbergs kyrka tisdag 23 februari.

2016-01-31
Välkommen till Kristi kyrka och Åkerbo församling!
Vid drop in-dopet i S:t Martin döptes människor i olika åldrar. Se bildcollage här.

2015-10-14
Tack för kaffet!
Fairtrade Challenge- dagen 15 oktober fikades det schysst över hela landet. Vid pendeltågsstationen i Linghem mötte vår personal de frusna resenärerna som bjöds på kaffe och choklad - och bananer på eftermiddagen. Fairtrademärkt fika serverades också på alla våra verksamheter under dagen.
Totalt fikade 554 personer inom ramen för Fairtradedagen i församlingen - en klar ökning i förhållande till förra året.

2015-09-03
Hej då, Jenny och Christina - vi ses!
När höstterminen startade var det två välkända ansikten som saknades: Församlingsassistenterna Jenny Simpson och Christina Johansson. Efter många års anställning i Svenska kyrkan har båda börjat ett nytt liv. Läs mer här

2015-07-12
Cykelkyrkan trampade för 15:e året
I sommar var det cykelkyrka i Östra Harg för 15:e gången i rad. Församlingsbor och andra har hjälpts åt att hålla kyrkan och församlingshemmet öppna alla dagar i tre veckor. Café, musik i sommarkväll, barnaktiviteter och besök från hembygdsföreningen har det också varit. Läs mer här.

15-07-02
Pilgrimseken planterad i Askeby

Torsdag 2 juli planterades en ek i Askeby, en symbolisk handling för att fästa uppmärksamhet på det växande och på hoten mot vår miljö. På flera håll i landet, på de platser där ekovandringen passerat har sådana ekar planterats. Läs mer om Askebyeken här.

2015-03-28
Påsk - från mörker till ljus på två dagar
Veckan före påsk kallas stilla veckan. Då följer vi dagarna i Jesu liv som leder fram till långfredagens död och sedan vidare till påskdagen, uppståndelsedagen. Emelie Hjerth är prästpraktikant i Åkerbo församling. I påsk avslutar hon praktiken med att medverka vid skärtorsdagsmässan i Lillkyrka och påskdagsmässan i Törnevalla. Läs om hennes starkaste påskupplevelse här.

2015-03-22
Messias i Törnevalla
Söndagen den 22 mars framfördes G.F. Händels oratorium Messias i Törnevalla kyrka av Anna-Carin Strand, sopran; Sofia Liljedahl, alt; Pierre Gylbert, tenor och Staffan Alveteg, bas, Östgöta Barock och Åkerbos egen Händelkör. En entusiastisk och månghövdad publik tackade ensemblen med stående ovationer.
För att se bilder och film samt lyssna på ett smakprov, klicka här.

2015-03-08
Biskopsvisitationen - så var den
Biskop Martins två dagar långa besök i Åkerbo församling avslutades med en visitationsmässa söndag 8 mars. Efter mässan i Törnevalla kyrka följde en s k visitationsstämma, ett tillfälle för biskop Martin att berätta om de reflektioner han gjort i samband med sitt besök. Mer om visitationsdagarna - bilder, tal, m m - hittar du här.

2015-02-20
Istället för vanlig grav eller minneslund
Askgravplatser är ett mellanting mellan vanlig grav och minneslund. I Åkerbo församling föreslås nu samtliga kyrkogårdar få ett område för det alltmer efterfrågade gravskicket. Läs mer här.

2015-01-20
Julkampanjen engagerade många
Julkampanjen "Låt fler få fylla fem" lyckades med sitt tydliga budskap engagera många. I hela landet samlades drygt 39 miljoner in under kampanjperioden 30 november - 6 januari. I Åkerbo inbringade kampanjen strax över 44000 kr. Totalt uppgick summan som skänktes till Svenska kyrkan över hela landet under förra året till 200 miljoner, det bästa resultatet på flera år. 

2014-10-16
Pendlare bjöds på schyssta bananer
Torsdagen den 16 oktober ägde årets Fairtrade Challenge rum. Då serverades rättvisemärkt kaffe, choklad och bananer vid pendeltågsstationen i Linghem och på Ekängsskolans parkering. Även soppluncherna i Linghems församlingsgård och Samlan hade fokus på fairtradeprodukter. Totalt fikade 487 personer rättvist i Åkerbo församling.
Läs mer om årets Fairtrade Challenge här.

2014-09-15
Biskop Martin efter riksdagsvalet: "Sverige måste vara öppet"

"...medborgartänkandet behöver definieras om från det snäva nationella till att handla om solidaritet och välkomnande utöver världen. Nationalismen är förlegad och människofientlig. Befrielse från nöd och fara är en internationell utmaning som vi inte kan vältra över på andra. Sverige måste vara öppet!" Läs hela brevet här.

2014-08-17
Grattis Gistad!
17 augusti firades att det i år är 150 år sedan Gistad kyrka stod klar. Det firas med en festhögmässa där församlingens nya präst Jonas Sellgren välkomnades. Det var också hemvändardag med servering.
Se bilder från 150-årsfirandet här

2014-06-15
Välkommen Antje Jackélen!
15 juni togs Antje Jackelén emot som Sveriges första kvinnliga ärkebiskop i Uppsala domkyrka. Läs mer här.
25 juni pratade Antje Jackélen i radioprogrammet "Sommar". Lyssna på programmet här.

2014-05-28
Kan Gud bota homosexualitet?
Nej. Gud varken kan eller vill. Homosexualitet är ingen sjukdom att bli "frisk" från. I tv-programmet Uppdrag Granskning 28 maj berättades om enskilda präster som i själavårdande samtal bland annat påstått att den hjälpsökande kan bli fri från sin homosexualitet - med Guds hjälp. Den uppfattningen överensstämmer inte med Svenska kyrkans syn på på homosexuell samlevnad. Läs mer här.

2014-05-25
Samlan fyllde 25
Soligt, festligt och fullsatt var det söndag 25 maj när församlingsgården och kyrkan i Tallboda fyllde 25 år. Grattis, säger vi till Samlan! Se bild här.

2014-05-12
Blommande lådor nytt inslag på kyrkogårdarna

Den som under våren besökt våra kyrkogårdar har kanske lagt märke till att det vid flera gravar grävts framför stenen. Tittar man närmare ser man kanterna till en låda runt blommorna. Det är en så kallad skötsellåda som snart finns vid alla gravvårdar där anhöriga beställt gravskötsel. Läs mer här.

2014-04-01
Tack för alla fastegåvor!
Stort tack till alla som på olika sätt bidragit till en lyckad fastekampanj! Det slutgiltiga insamlingsresultatet blev drygt 33 miljoner - en ökning med hela 1,6 miljoner jämfört med 2013. Läs mer om aktuella kampanjer och projekt på här.
Från Åkerbo församling gick i år 38 366 kr till insamlingen. Vi riktar ett särskilt tack till Blomstertorget, ICA Himnahallen och Pizzeria Rhodos, som bidragit med lotterivinster. 

2014-03-12
Hur många är medlemmar i Svenska kyrkan?
De preliminära siffrorna för 2013 års medlemsstatistik visar att antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskade med 1,4 procent jämfört med förra året. I Åkerbo församling är siffran något lägre, 1,2 procent. I Åkerbo finns även personer som aktivt begär inträde, en grupp som fortsätter att öka och som 2013 var den största på 2000-talet.
Läs mer om statistiken och om Britt-Marie som nyligen blivit medlem

2014-03-10
Riksdagsledamöter på besök i Askeby klosterkyrka
Måndag 10 mars besökte en grupp riksdagsledamöter Askeby klosterkyrka för att höra hur Åkerbo församling använder kyrkoantikvarisk ersättning för att hålla sina kyrkor i gott skick och göra dem tillgängliga.
Läs mer om besöket, vad kyrkoantikvarisk ersättning är och hur den används 

2014-03-07
80-årsfest i S:t Martin
Fredagen den 7 mars hölls en gemensam fest för församlingens alla åttioåringar. Jubilarerna bjöds på trerättersmiddag med musikunderhållning.
Se bilder från kalaset

2014-02-20
Gott om runstenar i Åkerbo
Åkerbo församling har många runristningar runt eller i våra kyrkor. I Gistad finns en helt dold ristning, på andra håll syns runstenarna som byggmaterial i kyrkogårdsmur eller kyrkgrund. Anders Lavas har gjort en genomgång av runstenar och runristade gravhällar i församlingen.
Läs mer om de olika runinskrifterna och runor i allmänhet

2014-01-05
Kyrkoherdemottagning för Ulf Hjertman
På trettondagsafton, den 5 januari, mottogs Ulf Hjertman officiellt som församlingens kyrkoherde, en post han innehaft sedan 1 november. Mottagningsmässan i Törnevalla kyrka leddes av biskop Martin Modéus.
Se bilder från mottagningen och läs mer om den nye kyrkoherden.

2013-12-15

Klockklang i Ekängen
Söndag 15 december invigdes äntligen S:t Martins klockstapel. Läs om och se bilder från tillblivelsen av klockstapeln här.

2013-11-29
Biskop Martin besökte BEAT
Ungdomskvällen BEAT har funnits i tre år. Fredag 29 november var det dags för treårsjubileum. En tre meter lång tårta och biskop Martin Modéus förgyllde kvällen i Linghems församlingsgård.
Se bilder från BEAT-kvällen

2013-11-29
Pengaregn från Östra Harg till Filippinerna
Syföreningsauktionen i Östra Hargs församlingshem fredag 29 november inbringade hela 16 755 kronor. "Fantastiskt roligt", hälsar Berit Jendeberg, en av dem som ordnat kvällen med kaffe, hembakat bröd, lotter och auktion med många fina, skänkta saker. Michael Augustson ledde ett musikkryss och auktionsutropare var Björne Elebring och Ingvar Madsen. 80 procent av de dryga 16 000 kronorna skickades till Svenska kyrkans arbete för de tyfondrabbade på Filippinerna.

2013-11-27
Våra nya förtroendevalda
Valet till Åkerbo kyrkofullmäktige 2013 innebar många nya namn. I slutet av november det året samlades det nya fullmäktige för första gången. Då utsågs även det nya kyrkorådet som styr Åkerbo församling fram till nästa val 2017. Läs mer här.

2013-11-01
Välkommen, Ulf Hjertman!
Ulf Hjertman är ny kyrkoherde sedan 1 november. Ulf, som arbetat som komminister i församlingen sedan januari 2008, välkomnades vid en mottagningsgudstjänst i Törnevalla kyrka 5 januari 2014. 

2013-10-20
Hej då, Fredrik Lennman!
Söndag den 20 oktober blev förre kyrkoherden Fredrik Lennman avtackad i samband med musikgudstjänsten i Törnevalla kyrka. Efter att Ceciliakören och Sofiakören sjungit musik av Bob Chilcott var det många som passade på att ta farväl och önska lycka till på nya kyrkoherdejobbet i Folkungabygdens pastorat.

2013-10-19
Bäst i stiftet
Många vill vara med när Åkerbos Robert Tykosson och församlingens andra Unga Ledare rekryterar nya medlemmar till Svenska Kyrkans Unga. I år blev de bäst i stiftet på att få med nya ungdomar.

2013-10-17
Härlig fikautmaning
Torsdag 17 oktober var det Fairtrade Challenge, en dag då organisationen Fairtrade försöker få så många som möjligt att fika med rättvisemärkta produkter. Åkerbo församling deltog för andra året i rad och bjöd på extra rättvisemärkt i de församlingsgårdar där det var verksamhet. En nyhet för i år var att vi serverade kaffe, choklad och bananer vid tågstationen i Linghem och vid parkeringen till Ekängsskolan. Därmed blev vi hela 613 som antog fikautmaningen i Åkerbo. Härligt att vara med och ta hand om Guds skapelse! Läs mer om fikautmaningen på http://fairtradechallenge.se

2013-08-25
Lycka till, Fredrik Lennman!
Efter elva år i Åkerbo församling flyttar sig vår kyrkoherde Fredrik Lennman västerut. Mot Folkungabygdens pastorat där Mjölby, Skänninge, Mantorp, Boxholm och Ödeshög ingår.

2013-08-22
Bernhardsvesper i Askeby

"Exaltabo de Deus meus Rex" (jag vill upphöja dig min konung). Kanske sjöngs dessa rader av cisterciensernunnorna i Askeby klosterkyrka för flera hundra år sedan. 22 augusti ljöd tonerna åter under klosterkyrkans valv när Ulf och Bodil Söderberg sjöng.

2013-06-09
Snart slutkramat
Vid mässan söndag 9 juni tackades vår ungdomsassistent Eric Sääv av. Vi kommer att sakna honom och hans kramar som nästan gör så att man tappar andan.

2013-05-31
Grattis till kulturstipendiet, Jonathan!
Fredag 31 maj fick Jonathan Westerling från Åkerbo församling ta emot Martin Lönnebos kulturstipendium. 22-årige Jonathan får stipendiet för att ha dragit igång BEAT-kvällarna i Linghems församlingsgård. "Jag är helt chockad, så otroligt roligt!", säger han. Stipendiesumman, 10 000 kr, delas ut av Linköpings stift. Vad händer på BEAT-kvällarna? Läs här.

2013-05-06
Kom Ingmar Bergman till Lillkyrka?
Vilken roll i filmhistorien har Lillkyrka? Är verkligen Ingmar Bergmans "Nattvardsgästerna" inspelad där? Och varför fick inte altarskåpets madonna synas i bild?

2013-05-02
50 år med lekmannakåren
30 år i Bankekinds kyrkoråd. 50 år i kyrkokören. Gunnar Klang har ett långt engagemang i kyrkan bakom sig. Lekmannakåren förblir han trogen, i år fyller den 50 år.

2013-04-22
Gistad kyrkokör goes west
20-21 april gjorde Gistad kyrkokör en mini-turné till Göteborg. Där framförde de bland annat Jakobsmässan.

2013-03-27
Tid för eftertanke
Palmsöndagen inleder det som sedan länge kallats Stilla veckan, en vecka då vi får möjlighet att stanna upp och reflektera över påskens budskap. Veckans dagar bär olika namn. Här berättar vi om ursprunget till dem.

2013-03-25
Slutspurt för Fastekampanjen...
Tredje söndagen i fastan, 3 mars gick församlingens kollekt till Fastekampanjen och målet att utrota hungern. Att låta alla människor få vara mätta kan låta som en illusion men är det inte. Det finns otaliga exempel på hur små summor bidrar till stora förändringar i utsatta människors liv. Fastekampanjen pågår från 10 februari till 24 mars. Under den tiden höjer vi priset på våra luncher med 10 kronor.

2013-03-08
Internationella kvinnodagengladdes vi lite extra åt jordens - och Åkerbo församlings - alla kvinnor.

2013-03-04
Katekeskunnig?
Hur är det med Östra Hargsbornas läskunnighet? Och hur väl kan de sin katekes? Svaren fick vi söndagen den 3 mars. Då hölls nämligen husförhör i Östra Hargs församlingshem.

2013-08-28
Fastan börjar med Askonsdagen
Fettisdagen följs av askonsdagen. Då börjar fastan. I Linghems församlingsgård firades Askonsdagsmässa kl 18. Vi ber prästen Göran Helmersson förklara tanken bakom.

2013-01-18
Emma visste mestÅkerbo församlings Emma Aspegren visade en imponerande kunskapsnivå när hon i måndags deltog i populära TV-frågesporten "Vem vet mest". Vår informationsassistent kom väl förberedd till inspelningen och det lönade sig. Hon gick vidare till veckofinal och den vann hon med bravur!

2012-12-20
Bereden väg för Herran decemberfavorit
I december fick våra läsare rösta på sina favoritpsalmer i advents- och juletid. Vi lät också några musikbegåvningar framföra fyra av dem. Lyssna här!

2012-12-12
Grattis alla brudpar!
Henrik Borg och Pia Arthursson är ett av många par som passade på att gifta sig det "magiska datumet" 12/12 2012. Klockan 12 (vad annars?) vigde sig paret i Östra Hargs kyrka. Första psalmsång var nummer 12 "Brist ut, min själ, i lovsångsljud". Vi säger grattis till makarna som varit ett par i 12 (!) år!

2012-12-05
Premiär för julspel i S:t Martin
Hundratals barn har under veckan sett våra julspel. Berättelsen om Jesusbarnets ankomst fascinerar och engagerar, även församlingens anställda som får ikläda sig mantlar, lösskägg och andra julkrubbsattribut. I S:t Martin hölls det första julspelet i kyrkans historia.

2012-10-21
Tätt var det här!
Söndag 21 oktober återinvigdes orgeln i Östra Hargs kyrka. Ett år tidigare plockades den ned och skickades till en orgelverkstad i Norrland. Där har orgeln genomgått en grundlig renovering, framför allt har den tätats och blivit av med allt luftläckage.

2012-10-18
Tack för fikat!
Hela 615 000 människor deltog i Fairtrade Challenge torsdag den 18 oktober. I Åkerbo församling drog vi vårt strå till stacken genom att vara 243 personer som i samband med luncher, fika, barntimmar, körövning och nattvard åt och drack av rättvisemärkta varor. Tack till alla som deltog!

2012-09-14
Start för mässor i Samlanbörjan av september hålls mässa i Samlan varje söndag. En av dem som kommer dit är Tallbodabon Margaret Vines med familj. "Det känns helbra att ha kyrkan på bara några minuters promenad hemifrån", säger hon.

2012-09-03
Renovering i rask taktDet renoveras i flera av församlingens kyrkor och andra byggnader just nu. Nya takspån, ny tjära, ny färg, ny puts... Snart kommer också ett nytt, energi-besparande uppvärmningssystem att installeras.

2012-07-25
Askeby klosterkyrka får ny puts och färg
Under några månader framöver är Askeby kyrka in svept i plast. Under plasten ska gammal puts bort, ny puts ska upp och sedan målas.

2012-06-20
Taizé för tredje året i rad
t trettiotal ungdomar med ledare besökte i juni franska kommuniteten Taizé. Se bildspel därifrån.

2012-06-10
Amund har blivit beroende av Jakobsmässan
Ju mer man lyssnar på Jakobsmässan, desto mer växer musiken och texterna. Det säger Amund Gudmundsson Hunstad som brukar medverka vid de populära mässorna i Vårdsbergs kyrka. 

2012-06-04
Härlig är jorden!Sopsortering har stått i fokus i Askeby under en längre tid. Resultatet har blivit bättre återvinning av plast, metall och glas + härlig svart mylla från komposttombolan bakom uthuset.

2012-06-08
Sång, sill och svenska fanan
Nationaldagen firades med ett korum vid Bankekinds kyrka. Sjöng gjorde kören Plogen som repeterat in "Flamma stolt" och andra svenskdoftande sånger.

2012-05-22
Välkommen till församlingen, Estelle!
Det är inte bara kungligheter som heter Estelle. I Tallboda bor Estelle Sylvia Glännfjord som döptes i slutet av april.

2012-05-17
I kloster för en dagI mitten av maj besökte landshövding Elisabeth Nilsson Askeby klosterkyrka. Där fick hon se en visualisering som återger livet i det gamla cistercienserklostret. Visualiseringen har genomgått en ansiktslyftning sedan förra sommaren.

2012-05-15
Resor när och fjärranUnder våren reses det friskt i Åkerbo församling. Konfirmander, barnfamiljer och andra ger sig iväg till långväga eller närliggande destinationer. Men vart är vi på väg?

2012-04-15
Succé för favorit i repris
Nästan utsålt på lördagens konsert och fullsatt på söndagen. Årets upplaga av "För kärlekens skull" blev en succé den med. Se bilder från den avslutande konserterten 21 april i Törnevalla kyrka här.

2012-04-15
Cash först ut
S:t Martin har haft sin första musikgudstjänst. Söndag 15 april spelade Prästen och hans vänner Johnny Cashlåtar. En vacker, välspelad, vemodig och mycket uppskattad konsert.

2012-04-09
Sveriges nyaste kyrka - S:t Martin - invigd
Annandag Påsk var det dags att inviga den nya kyrkan S:t Martin i Ekängen. Biskop Martin Modéus ledde invigningsmässan som inledde den högtidliga och festliga dagen.
Se bilder från invigningsdagen och läs vad media rapporterat om den nya kyrkan här.

2012-03-14
Lillkyrka i UV-ljus
"Smutsigt jobb att finna Jesus" är rubriken i Corren den 14 mars där man berättar om en undersökning av unika målningar på vindsväggen i Lillkyrka kyrka. "Haha, det är rent och fint däruppe, inte smutsigt alls, säger konservatorn Anna Henningsson som ingår i det svensk-tyska team som utforskar målningarna med hjälp av bland annat UV-teknik.
"Vi har samlat information från två målningar uppe i valvet. De ska senare jämföras med målningar från andra kyrkor i norra Europa, säger Anna Henningsson.

2012-03-10
Grattis 80-åringar!
Bilder från middagen för församlingens 80-åringar.

2012-01-05
Ideella Laila hjälper gärna till
Laila Dahlqvist bor nästan granne med Församlingsgården Samlan. Där hjälper hon till med luncherna och på söndagarna finns hon med på söndagsskolan i Rystad kyrka. 

2011-12-16
Vi ställer sju frågor om julen till Fredrik Lennman, kyrkoherde i Åkerbo församling.

2011-12-05
Lysande BEAT-kväll
Ugdomskvällarna BEAT på Linghems församlingsgård är populära tillställningar. I december var "ljus" kvällens tema.

2011-12-12
I julspelens månad

2011-11-20
Musik i advent och juletid
Sångerskan Ann-Sofie Nordh är en flitig gäst i Åkerbo församlings kyrkor och en av dem som bidrar till advents- och juletidens stämningsfulla musik.

2011-11-05
Stabilisering av gravstenarSom säkert många noterat finns sedan en tid nedlagda gravstenar på flera av Åkerbo församlings kyrkogårdar. Bakgrunden är den tragiska olyckan i Bollebygd där en flicka omkom på grund av en vältande gravsten.

2011-10-28
För kärlekens skull.....blev en succé, inte bara musikaliskt. Konserten med bröderna Gärdestads musik i Törnevalla kyrka fick glädjande stort genomslag: Tre utsålda föreställningarna, vilket innebär biljettintäkter på 60 000 kr, pengar som helt tillfaller Rädda Barnen i Linköping..

2011-10-25
Tänd ett ljus tillsammans - inför Allhelgonahelgen