Foto: TOMMY HVITFELDT

Folkungabygdens pastorat

Välkommen till kyrkan, både vid livets stora högtider och i vardagen. I kyrkan möter människor varandra och Gud. Folkungabygdens pastorat består av församlingarna Boxholm, Mjölby, Skänninge, Väderstad, Vifolka, Ödeshög och Östra Tollstad.

Sommar i Svenska kyrkan

Under sommaren fylls kyrkorna med mycket musik, en del gudstjänster firas utomhus, sommarcafé, utflykter och vandringar. Häng med till lekparken eller ta en cykeltur till en sommaröppen kyrka. Möjligheterna är många och hoppas du finner gemenskap även under sommaren då många av de ordinarie grupperna har sommarlov.

Sommarmusik 2024

Sommar - öppna kyrkor och sommarmusik. Församlingarna i pastoratet inbjuder dig till en musikupplevelse i en vacker kyrka på många olika platser och med ett varierat program. Sommarmusiken är ett samarrangemang med Sensus

Veta kyrka interiör.

Kalender för församlingarna i pastoratet

Här nedan hittar du kalendern för alla församlingar. Under kalendern finns länkar till respektive församlings egen kalender. Du hittar även kalendern i appen Kyrkguiden som du laddar ner gratis i din mobil.

Sommarmusik i Trehörna kyrka 17 juli

AGA trion. Gösta Nylund-piano, Anna Ighe Ramqvist-violin. Andreas Josephson- cello. Onsdag 17 juli kl 19.00 i Trehörna kyrka.

Malexanders kyrka

Sommarmusik i Malexander kyrka 17 juli

Barockmusik med Camerata Mandolino Classico under ledning av Lars Forslund. Malexanders kyrka onsdag 17 juli kl 19.00

Sommaröppna kyrkor 2024

Välkommen in i kyrkan när du åker förbi eller du kanske bor nära din kyrka. Under sommaren står många kyrkor öppna. Nu kan du också få en guidning via din mobiltelefon

Lundby kapell i Mjölby

Sommarkvällar i Lundby

Mjölby: Varje tisdag i sommar bjuder Lundby kapell in till ett enkel program med olika talare och aktiviteter. 25 juni - 27 augusti kl 18.00-20.00

Sommarmusik i Normlösa kyrka 18 juli

Kärlek och längtan. Tine Röjås sång och Martina Kohlin piano. Normlösa kyrka torsdag 18 juli kl 14.00. Kaffeservering i församlingshemmet efter konserten.

Sommarorgel i Västra Tollstad kyrka 21 juli

Kyrkomusiker Per Gustavsson och Evalena Åkesson från Örkelljunga församling spelar fyrhändig orgelmusik. Söndag 21 juli kl 18.00 i Västra Tollstad kyrka.

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen och skrattar. En manlig präst håller barnets hand.

Dop - Livets första fest

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

En ung tjej står i en kyrka med bänkrader i bakgrunden. Hon är klädd i en vit tröja. Text i bilden: Du är viktig. Anmäl dig till konfirmation redan idag.

Konfirmation

Du är viktig. När du är konfirmand finns möjlighet att prata om och fundera på sådant som vi kanske inte gör varje dag – liv och död, glädje och sorg, kärlek, rädsla och ensamhet. Hitta din konfirmandgrupp här

Närbild på någon som håller fram några kylskåpsmagneter med ord som tvivel, livet, Gud, dela, tro och så vidare.

Nyfiken på kristen tro?

Är du vuxen och nyfiken på eller söker en tro eller vill växa vidare i den tro du har?

Pilgrimsvandra eller sträck på benen

Upplev sommarkyrkan

Information om personuppgiftsincident

Vi vill informera dig om en personuppgiftincident som skedde när Svenska kyrkan blev utsatt för ett cyberangrepp i november 2023

En visselpipa.

Visselblåsarfunktion för Svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat

Svenska kyrkan strävar efter att upprätthålla en god förvaltningskultur och motverka korruption och andra oegentligheter. Så kallade visselblåsare spelar en central roll för att värna och främja viktiga värden i ett demokratiskt samhälle, såsom öppenhet och transparens.

Behöver du någon att tala med?

Alla kan vi hamna i lägen då livets känns tufft och man är ledsen, orolig eller rädd. Läs mer om samtal och själavård hos Svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat

Bibeln - en bok som berör

Vad har dessa texter med mig att göra, och vem är Gud?

Gult bårtäcke över kista.

Bårtäcken och cermoniurna

Ett bårtäcke är en vacker textil som läggs över kistan under begravningsakten istället för en blomsterdekoration. Församlingarna har bårtäcken att låna ut till begravningsakten.

Bli medlem i Svenska kyrkan

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör eller ha gemenskap.

Litet barn i lila keps springer längs altargången i kyrkan mot den öppna kyrkporten.

Här finns din församling

Välkommen till gemenskap, tro och hopp i våra sju församlingar. En levande kyrka dit alla kan komma oavsett var man befinner sig på trons väg

Gravskötsel

På kyrkogårdarna vårdar vi minnet av våra anhöriga. Om du inte orkar, hinner eller kan sköta graven själv - låt oss hjälpa till.

Två personer sitter i en soffa med ryggen mot kameran. På en TV-skärm, med levande ljus uppställda framför, syns en präst.

Kyrkan på webben

Vi har samlat ett urval länkar till digitala kanaler så att du kan följa vad som händer i församlingar eller se en gudstjänst

Kontakt/personal

Söker du personal, vill boka dop,begravning, lokal, frågor om kyrkogårdar eller annat. Här hittar du alla kontaktuppgifter. Under pandemin har vi begränsade möjligheter att ta emot personliga besök på pastors- och kyrkogårdsexpeditionen.

Församlingsblad och kalender

Här finns programblad för församlingarnas gudstjänster och verksamheter

Om Folkungabygdens pastorat

Välkommen, svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat finns här för dig

Församlingsinstruktion

Vart är Folkungabygdens pastorat på väg? Vad inspirerar oss? Vilka hinder vill vi övervinna? Vilka mål ska leda församlingarnas verksamhet? Här kan du bläddra i Folkungabygdens församlingsinstruktion och läsa om hur vi vill vi vara Jesu Kristi kyrka.

Vigselringar i silver på ett gift pars händer som håller hand.

Bröllop

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När vi gifter oss i kyrkan och tar emot välsignelsen säger vi ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, vi lägger den i Guds händer