Skeppsås kyrka.
Foto: Lisbeth Nilsson

Folkungabygdens pastorat

Välkommen, kyrkan finns här för dig vid de högtidliga tillfällena i livet, men också för dina vardagliga behov. Kyrkan är en plats för möten mellan människor och mellan människor och Gud. Folkungabygdens pastorat består av församlingarna Boxholm, Mjölby, Skänninge, Väderstad, Vifolka, Ödeshög och Östra Tollstad

En smal stig omgiven av träd och högt gräs

Gudstjänster söndag 24 september

Sextonde söndagen efter trefaldighet - Döden och livet Välkommen att dela gudstjänstens gemenskap med Gud och varandra.

Veta kyrka interiör.

Kalender för församlingarna i pastoratet

Här nedan hittar du kalendern för alla församlingar. Under kalendern finns länkar till respektive församlings egen kalender. Du hittar även kalendern i appen Kyrkguiden som du laddar ner gratis i din mobil.

Nystart eller terminstart?

Nu startar höstens gruppverksamhet i Svenska kyrkan, välkommen med!

En kyrka med torn sedd från sidan.

Vi har problem med kalendern

Just nu går det inte att se platserna för gudstjänster och andra händelser i kalendern. Appen kyrkguiden fungerar som den ska

Ett dop i en kyrka. En kvinna med sin man bakom sig, håller barnet i famnen och skrattar. En manlig präst håller barnets hand.

Dop - Livets första fest

Alla är välkomna att döpas – barn, unga och vuxna. I dopet får vi ett löfte om att Gud alltid har omsorg om oss. Det är en vacker och glad tradition, som bjuder in till gemenskap.

En man sitter ute i naturen och fotograferar.

Samtycke för för bild, film och ljud

Vi publicerar gärna bild, film och ljudmaterial i våra olika medier och därför behöver vi inhämta samtycke från er

Två personer med en barnvagn står i kö utanför en kyrka.

Nominera till församlingsråd

Nominera personer till församlingsråden i Östra Tollstad, Vifolka och Mjölby

                                Lediga tjänster

Församlingsherde till Ödeshög

Vill du arbeta tillsammans med kreativa medarbetare och församlingsbor i en naturskön trakt med rik historia och en engagerad församling? Då är du nog vår nya församlingsherde.

Några mammor sitter i en ring på golvet med sina bebisar. En kvinna spelar gitarr, och ett av barnen har vågat sig fram för att titta.

Präst till församlingarna i Vifolka och Östra Tollstad

Här finns växande församlingar med många barnfamiljer där du kommer att verka i ett generationsöverskridande arbete.

En ung tjej står i en kyrka med bänkrader i bakgrunden. Hon är klädd i en vit tröja. Text i bilden: Du är viktig. Anmäl dig till konfirmation redan idag.

Konfirmation

Du är viktig. När du är konfirmand finns möjlighet att prata om och fundera på sådant som vi kanske inte gör varje dag – liv och död, glädje och sorg, kärlek, rädsla och ensamhet.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem

Behöver du någon att tala med?

Alla kan vi hamna i lägen då livets känns tufft och man är ledsen, orolig eller rädd. Läs mer om samtal och själavård hos Svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat

Bibeln - en bok som berör

Vad har dessa texter med mig att göra, och vem är Gud?

Gult bårtäcke över kista.

Bårtäcken och cermoniurna

Ett bårtäcke är en vacker textil som läggs över kistan under begravningsakten istället för en blomsterdekoration. Församlingarna har bårtäcken att låna ut till begravningsakten.

Bli medlem i Svenska kyrkan

I Svenska kyrkan finns det plats för dig som tror – eller tvivlar. För dig som längtar efter rättvisa och en bättre värld, som vill sjunga i kör eller ha gemenskap.

Litet barn i lila keps springer längs altargången i kyrkan mot den öppna kyrkporten.

Här finns din församling

Välkommen till gemenskap, tro och hopp i våra sju församlingar. En levande kyrka dit alla kan komma oavsett var man befinner sig på trons väg

QUIZ – Känner du igen pastoratets kyrktorn?

När du reser runt i vårt land kan du inte undgå att se de höga kyrk­tornen som reser sig över både slätt och skog. Tornen är också klocktorn där kyrkans klockor finns upphängda och kallar till gudstjänst och bön. Kan du para ihop tornen med rätt kyrka?

”En kyrka ­berättar så mycket om bygdens historia och kultur”

För hundra år sedan var kyrkan mitt i byn en självklar samlingsplats. Här möttes alla bybor om söndagarna och fick höra både Guds ord och de senaste nyheterna. Och på kyrkbacken delade man med sig av byskvallret. ”Tänk om man fått vara en fluga på väggen här då”, säger Gunni Karlsson, en av de ideella krafter som håller Trehörna kyrka öppen för besökare i sommar.

”En stor känsla att få fira livet från dop till begravning”

Många människor som prästen Jenny Jonsson möter är ganska ovana gudstjänstdeltagare. ”De som sitter i kyrkbänkarna under en dopgudstjänst är en blandad skara. Och det är ju det som är så fint, att vi är så olika och har olika erfarenheter”, tycker hon.

Gravskötsel

På kyrkogårdarna vårdar vi minnet av våra anhöriga. Om du inte orkar, hinner eller kan sköta graven själv - låt oss hjälpa till.

Två personer sitter i en soffa med ryggen mot kameran. På en TV-skärm, med levande ljus uppställda framför, syns en präst.

Kyrkan på webben

Vi har samlat ett urval länkar till digitala kanaler så att du kan följa vad som händer i församlingar eller se en gudstjänst

Kontakt/personal

Söker du personal, vill boka dop,begravning, lokal, frågor om kyrkogårdar eller annat. Här hittar du alla kontaktuppgifter. Under pandemin har vi begränsade möjligheter att ta emot personliga besök på pastors- och kyrkogårdsexpeditionen.

Flera av församlingarnas församlingsblad ligger i en halvcirkel.

Församlingsblad och kalender

Här finns programblad för församlingarnas gudstjänster och verksamheter

Om Folkungabygdens pastorat

Välkommen, svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat finns här för dig

Församlingsinstruktion

Vart är Folkungabygdens pastorat på väg? Vad inspirerar oss? Vilka hinder vill vi övervinna? Vilka mål ska leda församlingarnas verksamhet? Här kan du bläddra i Folkungabygdens församlingsinstruktion och läsa om hur vi vill vi vara Jesu Kristi kyrka.

Vigselringar i silver på ett gift pars händer som håller hand.

Bröllop

Bröllop är fest! Ett minne för livet. När vi gifter oss i kyrkan och tar emot välsignelsen säger vi ja till att sätta in kärleken i Guds sammanhang, vi lägger den i Guds händer