Foto: Magdalena Martin /Ikon

Gudstjänster

Gudstjänster firas i många olika former, både söndagar och vardagar, och är församlingens gemensamma kraftkälla. Gudstjänsten är också grunden för den kristna församlingen.

En yngling doppar en oblat i den framsträckta bägaren.

Söndagens gudstjänster 3 juli

Tredje söndagen efter trefaldighet - Förlorad och återfunnen Välkommen att dela gudstjänstens gemenskap med Gud och varandra.

Kalender för församlingarna i pastoratet

Här nedan hittar du kalendern för alla församlingar. Under kalendern finns länkar till respektive församlings egen kalender. Du hittar även kalendern i appen Kyrkguiden som du laddar ner gratis i din mobil.

Biskop Martin om kriget i Ukraina

"Vi ber om besinning och utsträckta händer."

Fira gudstjänst hemma

För dig som inte kan komma till kyrkan och fira gudstjänst finns andra alternativ som att följa gudstjänter på TV, radio, via webben eller en agenda för att fira gudstjänst hemma i all enkelhet

Osyrat bröd framför en nattvardskalk i keramik

Enskild nattvard

Det finns möjlighet för dig att fira en enskild nattvardsgudstjänst. Kontakta någon av församlingens präster

Två personer sitter i en soffa med ryggen mot kameran. På en TV-skärm, med levande ljus uppställda framför, syns en präst.

Kyrkan på webben

Vi har samlat ett urval länkar till digitala kanaler så att du kan följa vad som händer i församlingar eller se en gudstjänst

En bibel ligger uppslagen på ett bladguldsmyckat altare.

Kyrkoårets bibeltexter

Läs bibeltexterna för de olika helgdagarna under kyrkoåret.

Bibeln - en bok som berör

Vad har dessa texter med mig att göra, och vem är Gud?

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Gudstjänstbesökare i en fullsatt kyrka.

Församlingen - kyrkan nära dig

Vill du dela gemenskapen i en församling? Fira gudstjänst tillsammans, kanske sjunga i en kör eller låta barnen delta i en verksamhet? Då hoppas din församling på dig!

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Kalender till Gudstjänster hittar du längst upp till höger på hemsidan En bild med kalenderblad "Vad händer i kyrkan". Finns också i höger bildkant, röd ruta

Se gudstjänster på SVT

Varje söndag kl 10 sänder SVT gudstjänster från olika kyrkor och samfund i landet

Lyssna på gudstjänst på Sveriges radio

Kristna gudstjänster från olika kyrkor och samfund runt om i landet. Även religionsmöten eller samtalsgudstjänster

Små bebisfötter i en vuxen hand.

Tankar inför helgen – en blogg där präster funderar utifrån söndagens texter

Jesus ger oss en liknelse om en liten dam med några mynt. Det står inget om hon sparar till något eller om hon behöver dem för att överleva. Läs Tankar inför helgen med prästen Catharina.

Gudstjänst

Mitt i livets glädjeämnen och sorger, förtvivlan och hopp samlas vi till gudstjänst. Alla är välkomna att vara med: unga och gamla, den som är van gudstjänstfirare och den som är ovan.

Be en bön, tänd ett ljus

På bönewebben kan du be en bön eller tända ett ljus. Kanske för en närstående eller någon långt bort. Någon frisk eller någon sjuk. För dig själv eller för någon annan.

Tänd ett ljus, be en bön

Ljusbärarna i våra kyrko är en välbesökt plats. Här finns plats för bön, längtan, sorg och glädje. Här tänds ljus för någon som har det svårt eller har sorg, någon som behöver stöd och hjälp.

Swisha kollekten

Kollekten i kyrkan brukar vara en insamling av kontanter, men då många av oss inte har pengar med oss längre finns möjligheten att lämna en gåva med swish

Hand håller i mobiltelefon med appen på skärmen, framför Uppsala domkyrka.

Appen Kyrkguiden

Med Svenska kyrkans app Kyrkguiden kan du hitta till kyrkorna med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa.

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.

Människor samlas till gudstjänst. Någon får en kram, ett par samtalar.

Tro i handling

I Bibeln finns flera tips till oss människor om hur vi ska leva våra liv. Och trots att Bibeln skrevs för väldigt länge sedan gäller huvudbudskapet fortfarande. Vi ska älska varandra, ta hand om jorden vi bor på och inte göra oss själva eller någon annan illa.

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

"Bibeln" är inte publicerad

"Gud" är inte publicerad

Manlig präst ler mot gudstjänstbesökare som sitter i kyrkbänkarna.

Gudstjänsten

Gudstjänster firas varje söndag i Svenska kyrkans församlingar, och ofta andra dagar också. En gudstjänst är alltid öppen för alla.