Foto: Kristina Strand Larsson

Bibeln - en bok som berör

Vad har dessa texter med mig att göra, och vem är Gud?

Genom alla tider har människor gjort samma upptäckt: dessa urgamla texter berör mig, de handlar om mitt liv, mina tankar, mina problem. Här finns alla de stora existentiella frågorna om identitet, mognad, relationer, liv och död. Och naturligtvis de alltid närvarande frågorna: Vem är Gud? Och vad har han med mig att göra?

En bok med många böcker

Bibeln består av många olika typer av texter. Där finns historiska berättelser, lagtexter, poesi, brev, evangelier, släktkrönikor. De olika texterna har nedtecknats under en period på ungefär tusen år. Räknar man med den tid som berättelserna före nedtecknandet förmedlades som muntliga berättelser får vi lägga till ytterligare tusen år. Bibeln har alltså många författare och texterna speglar olika världsbilder, kulturer och trosföreställningar.

Tolkning viktig

Texterna måste därför alltid tolkas. Vi behöver fråga: Vem skrev och varför? Vad var budskapet och poängen då? Och i vilken grad är den poängen giltig för oss idag, i vår tid och vårt samhälle?

Vad vi möter genom de olika texterna är människors försök att förstå meningen med tillvaron, vad det är att vara människa och vem Gud är? Dessa frågor delar vi i vår tid med de människor som formulerade de bibliska texterna för länge sedan. Annat skiljer oss åt.

För att försäkra oss om att tolkningen inte bara blir en spegel av oss själva och våra egna uppfattningar behöver vi samtala med andra om våra tolkningar. På det sättet kan vi tillsammans hitta in i bibelns texter. Därför förekommer bibelläsning nästan alltid i den kristna gudstjänsten.

Läsa bibeln tillsammans med andra

I församlingarna finns också möjlighet att läsa bibeln tillsammans med andra, i bibelstudiegrupper, samtalsgrupper, katekumenat med mera. Prata med prästen i din församling eller hör av dig till pastorsexpeditionen 0142-552 00 eller e-post: folkungabygden.pastorat@svenskakyrkan.se så förmedlar vi en kontakt.

 

Bibelguide: Matteusevangeliet

Här hittar du biskop Sören Dalevis guide till Matteusevangeliet. Det ger dig stöd till läsning av evangeliet, antingen om du läser ensam eller i en bibelstudiegrupp. Guiden är uppdelad i sju träffar och en introduktion.

En kvinna sitter med ett barn i knät och läser boken Bibel för barn.

Bibeln - den mest lästa boken

Många säger att bibeln är den viktigaste och mest lästa boken i världen och den har påverkat väldigt mycket av det vi har omkring oss. Hur då?

Personer och händelser ur Gamla Testamentet

Gamla testamentets 39 böcker är uppdelade i tre delar. De historiska böckerna, de poetiska böckerna och de profetiska böckerna. Här möter du en liten del av dessa personer och händelser, fler kommer.

tips om böcker och länkar där du kan läsa mer om bibeln

Vill du lära dig mer om bilebln?  Veta lite mer om bibelns böcker, vem som skrev dom, när de skrevs och till vem?

Bibeln har påverkat människor genom historien och betyder mycket för oss idag. Bibeln är grunden för vårt samhälle och har präglat mycket av vårt sätt att leva och tänka, våra lagar och vår kultur. En viktig bok vi behöver veta något om.

Det finns många böcker och webbplatser om bibeln. Dessa är skrivna av olika författare som var och en gjort sin tolkning av bibelns berättelser och historien. Var därför alltid kritisk när du läser och ta gärna del av flera olika författare. Men glöm inte att tänka själv och ta reda på vad bibeln har att säga dig!

Här finns tips på några böcker:

Libris stora handbok till bibeln

En rikt illustrerad kommentar till alla Bibelns böcker, med kartor, fotografier och illustrationer, översikter och diagram, snabbguide och expertartiklar. 800 sidor.

Lilla Bibelguiden - Anders Sjöberg,  Libris förlag

Korta översikter av händelser och viktiga personer i bibeln. En enkel bok med mycket fakta och passar som läshjälp och uppslagsbok. 140 sidor.

intro, introduktion till Bibeln - Gunilla Lindén, Verbum förlag

En kortfattad presentation av varje bok i Bibeln och ger förslag på hur man kan läsa Bibeln i dag. 96 sidor

Bibelnyckeln - Johan & Kristina Reftel, Argument förlag

En liten bok om symboler och tal vi hittar i bibeln, bibeln är som en chokladask med många lager, kända bibelställen och hitta bibelord på olika teman. 48 sidor.

Bibelintro - Andersson o Bengtsson. Libris förlag

En modern guide till bibeln samt Apokryferna. Bakgrundsfakta, centrala teman i varje bibelbok, information och historiska förhållanden och tips inför den egna läsningen. 360 sidor.

Förstår du vad du läser? Bibeln för nyfikna - Sören Dalevi Svenska kyrkan, Votum förlag

Boken vill hjälpa dig att hitta ett sätt att läsa Bibeln och förstå vad det är du läser. Vilka böcker i Bibeln ska jag ta mig an först.  96 sidor.

Bibelhandboken - Tim Dowley, Bornelings förlag

Boken berättar på ett lättbegripligt språk om Bibelns stora tankar och dess huvudpersoner. Den förklarar huvudtankarna i varje bibelbok och hjälper dig att se hur allt hänger ihop. 235 sidor.

Jag fattar ingenting, möjliga svar på omöjliga bibelställen - Leif Carlsson, Marcus förlag

Om du tycker att många bibelberättelser verkar obegripliga kan du hitta några möjliga förklaringar här, som t ex: Varifrån fick Kain sin hustru, Varför får man äta makrill men inte räkor? Går det att överleva tre dagar i en fisk?

Det finns även två uppfölningar med titeln Jag fattar fortfarande ingenting och Jag fattar ändå ingenting.

Guide till Evangelierna, pdf

Liten skrift om evangelierna av Sören Dalevi, präst och bibelforskare, biskop i Karlstads stift

Vad tror du på? - Sören Dalevi, pdf

Texter om kristen tro

Länkar om bibeln

Bibeln.se Här kan du läsa bibelns texter, läsa om bibeln, uppslagsdel och en bibelläsningsplan.

Bibelsällskapet Ger ut böcker och har som målsättning att göra bibeln känd, spridd och anväd.

Allt om bibeln Frågor och svar om bibeln. Bibelns böcker. Personer i bibeln. Kristemdomens historia och mycker mer.

Vill du läsa bibeln ihop med andra för att samtal om vad som står? Kontakta din församling så finns det säkert en grupp som passar dig. Eller ring till pastorsexp 0142-552 00 så hjälper vi dig att få en kontakt. Det går också bra att skicka e-post: folkungabygden.pastorat@svenskakyrkan.se

 

 

Närbild på någon som håller fram några kylskåpsmagneter med ord som tvivel, livet, Gud, dela, tro och så vidare.

Svenska kyrkans bloggplattform

Här bloggar präster, pedagoger, praktikanter och andra kyrkligt aktiva.

Närbild på ryggen till en gammaldags bibel. En liten kyrkorgel syns svagt i bakgrunden.

Biblar du kan hitta i kyrkan

1526 gavs den första tryckta bibeln ut i Sverige, Gustav Vasas bibel som då bestod av Nya Testamentet. Några år senare 1541 var hela bibeln klar.

En person sitter i en kyrkbänk med en bibel i knät.

Bibeln

I Bibeln möter vi en skatt av berättelser, lyrik och framtidsspaningar som tillsammans är själva grunden för kristen tro och tradition. Bibeln visar vem Gud är och hur Gud handlar i historien och i våra liv. I alla tider har Bibeln också inspirerat till litteratur, musik och konst.

Bibelns texter alltid aktuella

Fast sprungna ur en annan kultur och en annan tid har bibeltexterna något att säg oss människor idag