En kvinna knyter sin vandringskänga och på armen har hon en frälsarkrans.
Foto: Linda Mickelsson/IKON

Pilgrimsvandringar

Vandra långt eller kort, ensam eller tillsammans med andra. Ibland kallar vi det pilgrimsvandringar, ibland vandringar och ibland bara ut och gå. Vi kan gå i tystnad, vi kan samtala, vi kan lyssna in och bara uppleva och göra en både andlig och själslig upptäckt.

I församlingarna finns flera olika alternativ av vandringar. Välkommen att delta var du vill och i de vandringar som du känner passar dig. Knyt på dig skorna och följ med!

Pilgrim i Alvastrabygd

ÖDESHÖG Vandra med Ödeshögs församling i Alvastrabygd - på slätten, på Omberg, längs Vättern

Pilgrimspark i Västra Tollstad

En plats för meditation, naturupplevelse och såväl fysisk som andlig och själslig upptäcktsfärd.

Pilgrimsrundan på cykel

Gillar du att cykla och är intresserad av motion, härlig natur och makalösa kyrkor med spännande historia? Då kan den nya cykelleden ”Pilgrimsrundan” vara något för dig.

Ett pilgrimsmärke på en trästolpe. Märket är en gul rundel på vit platta. I den gula rundeln är det ett vitt kors med fem röda prickar och en blå kringla

Pilgrimscentrum i Vadstena

Pilgrimscentrum i Vadstena är en ekumenisk mötesplats för människor på väg. Pilgrimscentrum drivs av Svenska kyrkan Linköpings stift.

Ett led människor går på en stig bland lövträd.

Pilgrimsvandring

I Sverige finns över 40 pilgrimsleder. Du kan vandra själv eller tillsammans med andra. På en pilgrimsvandring vårdar du både kropp och själ.

Pilgrim i Sverige

Ett nationellt samordningsorgan för främjande av pilgrimsleder och vandring i Sverige

Ett par slitna vandringskängor står på ett golv med ett par strumpor jämte på golvet.

Fler pilgrimsleder i Sverige, Norden och Europa

Intresset för att pilgrimsvandra är stort i Sverige och övriga Europa. Hundratusentals människor vallfärdar varje år till exempelvis Santiago de Compostela i Spanien eller på Nordens Sankt Olavsvägar. Men det kan också vara en vandring i din närhet ett par timmar eller en dag. Här finns länkar och tips på vandringar.