Lyssna

Rystads kyrka

Kyrkan i Rystad är belägen i centrum av en urgammal kulturbygd och i närheten av stora och märkliga gravfält från järnåldern. Socknen och kyrkan är omtalade i bevarade dokument från 1200-talets senare del.

Dagens kyrka tillkom i slutet av 1700-talet. Den byggdes sedan konungen bestämt att den lilla församlingen Näsby, strax söder om nuvarande Ekängen och Rystad församling skulle slås ihop och ha en gemensam kyrka på platsen för Rystads gamla kyrka, något som Näsbyborna motsatte sig. 28 mars 1780 påbörjades rivningsarbetet och redan den 29 september samma år kunde den första gudstjänsten firas i nya kyrkan.

I kyrkans yttervägg finns en runsten. Läs mer här.

Bokning
av dop, vigsel, begravning, lokaler, m m görs på församlingsexpeditionen:
013-23 66 50 
akerbo.forsamling@svenskakyrkan.se

Områdesansvarig: Ida Johansson, 0733-627650 (frågor om dop, vigsel, m m, se ovan)
Kyrkoföreståndare: Inger Törnvall, 013-39 70 49.
Är du intresserad av att komma in i kyrkan? Kontakta kyrkoföreståndaren eller maila församlingsexpeditionen så försöker vi hjälpa till.

Foto: Magnus Green

Mer om Rystads kyrka

Mer om Rystad kyrka

Möjligheten att bilda sig en uppfattning om medeltidskyrkans utseende är mycket små. Det finns inga bevarade avbildningar från denna tid.
 Man har vid senare restaureringsarbeten kunnat fastslå att delar av medeltidskyrkans nord- och sydmurar finns bevarade i den nutida kyrkan. Medeltidskyrkan hade alltså, åtminstone vid dess rivning samma bredd som dagens kyrka.

Mer om Rystad kyrka - mässingljusplåt

I Rystad kyrka finns en ovanlig ljusplåt i driven mässing från 1600-talet. Här berättar antikvariekonsulten Magnus Green om bakgrunden till ljusplåten, eller lampetten som föremålen också kallas.

Vill du boka kyrkan? 

Har det blivit dags för dop?

Dopet är en högtid som är förknippad med en djup glädje. Klicka här för att läsa mer om - eller boka dop!  

Vill ni gifta er?

Klicka här för att läsa mer om - eller boka vigsel.

Ett sista farväl

För de flesta människor är seder och ritualer viktiga när någon går bort. I begravnings- gudstjänsten kommer sorgen och dödens allvar till uttryck. Men också hoppet och uppståndelsens ljus. Klicka här för att läsa mer om begravning.