S:t Martin

Nya kyrkor byggs endast på ett fåtal ställen i landet. Ett av dem är Ekängen där S:t Martin ligger. Kyrkan invigdes Annandag påsk 2012. Stadsdelen har snabbt expanderat och runt S:t Martin har villor, flerfamiljshus och radhus växt upp i snabb takt. Kyrkan finns där människor är, "mitt i byn".

Verksamheter och mötesplatser

Här kan du läsa mer om alla församlingens verksamheter.

Hitta till S:t Martin - klicka här

Hästhagsvägen 10 i Ekängen.

Många Martin inblandade

S:t Martin är inte första kyrkan i området. In till slutet av 1700-talet fanns här Näsby kyrka vars medeltida altarskåp och krucifix är bevarade. Efter många år i Rystad kyrka smälter de nu fint samman med den moderna arkitekturen i S:t Martin, som för övrigt är ritad av kände kyrkoarkitekten Jerk Alton.

Planerna på ett nytt kyrkbygge föddes redan under Martin Lönnebos tid som biskop. Bygget kom igång under dåvarande biskop Martin Linds tid. Annandag påsk 2012 invigdes S:t Martin av vår nuvarande biskop, Martin Modéus. 

Områdesansvariga
Helena Jellow, 0730-493543.
Är du intresserad av att komma in i kyrkan? Kontakta församlingsexpeditionen
(se nedan).

Bokning
av dop, vigsel, begravning, lokaler, m m görs på församlingsexpeditionen: 013-23 66 50
akerbo.forsamling@svenskakyrkan.se

3 x Martin framme vid altarbordet i S:t Martin.
3 x Martin framme vid altarbordet i S:t Martin. Foto: Jarl Asklund

Tre biskopar Martin med vid invigningen

Annandag Påsk var dagen som många sett fram emot. Äntligen var det dags för invigningen av S:t Martin.
11.00 stötte biskop Martin Modéus hårt tre gånger mot dörren med sin kräkla och sedan följde en glädjefylld mässa med nära 300 människor i och utanför kyrksalen.

Bildspel från tillkomsten av S:t Martin. Klicka på bilden.

Bildspel från invigningsdagen. Klicka på bilden.

Vill du hyra S:t Martin? Läs mer här.

 

Vem var Sankt Martin?

Den helige Martin av Tours föddes i Pannonien, nuvarande Ungern i början av 300-talet. Som mycket ung man blev han, efter faderns påtryckningar, soldat i den romerska galliska armén. I 18-årsåldern räddade han en fattig man från att förfrysa genom att dela sin mantel och ge den ena halvan till mannen. Han lät så småningom döpa sig och lämnade sin krigstjänst för att i stället omvända människor till kristendomen.

Den helige Martin blev mycket populär och ombads bli biskop i Tours, något han i sin anspråkslöshet avböjde. För att hålla sig undan biskopsvalet gömde han sig i ett skjul med gäss men dessa började kackla så högt att han upptäcktes – och valdes till biskop.