Foto: Klara Grundström

Linghem

1986 togs det första spadtaget till Linghems församlingsgård (spaden kan för övrigt ses vid dörren in till kyrksalen). Ett år senare, på Mikaelidagen, var det dags att inviga huset med sin blå-gredelina färgsättning. 2024 rivs huset för att ge plats till en ny församlingsgård på samma plats.

Vi bygger om!

Från januari 2024 är församlingsgården i Linghem stängd för ombyggnation. Huset rivs och en ny församlingsgård byggs på samma plats.

Uthyrning av Åkerbos församlingshem och församlingsgårdar

Vill du veta mer om, eller hyra en församlingsgård? I Åkerbo församling finns många församlingsgårdar som kan lånas i samband med dop eller begravning. För andra tillfällen går de att hyra. Klicka här för att läsa mer om vad som gäller vid hyra av våra lokaler.

Bakgrunden till församlingsgården i Linghem var att dåvarande Törnevalla och Vårdsbergs församlingar börjat bli trångbodda i sina omkringliggande lokaler. När det blev dags att bygga nytt föll valet på Linghem eftersom det var en ort som växte och där det saknades en stor samlingslokal.

Från början användes byggnaden i första hand som församlingsgård, med stor barn- och ungdomsverksamhet. Men även gudstjänster och förrättningar som dop och vigslar började efterfrågas. Första paret som vigdes var för övrigt de två arkitekter som ritat församlingsgården.

"Frälsaren med det våta skägget" kallas ikonen som sitter på väggen bakom altarbordet i Linghem. Vill du veta mer om ikonen? Läs här.

Förutom samlingssal och församlingsgård rymmer byggnaden kontor för församlingens anställda.

Områdesansvarig: Ingalill Varverud, 0708-18 06 32

Ikonen i kyrksalen.
Ikonen i kyrksalen. Foto: Jarl Asklund

Läs mer om Linghemsikonen

Vad är historien bakom ikonen som hänger i Linghems församlingsgård? Förre kyrkoherden Anne-marie Svensson berättar.

Vad händer ...

i kyrkan? Läs mer här.