Dop

"Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan." Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet. Dopet är en högtid som är förknippad med en djup glädje. Tillsammans gläder vi oss med barnet och alla dem som nu är villiga att gå in i omsorgen om en ny liten människa.

Dopet är en gåva - och glädje.

Hur gör jag?

Kontakta församlingsexpeditionen för att boka kyrka, dag och tid. Där får du svar på eventuella frågor. Dopet kan ske såväl helger som vardagar. Reserverade tider för dop finns strax efter söndagens mässa (kl. 14) samt lördagar kl 11,13 eller 15. I möjligaste mån försöker vi tillmötesgå önskemål om en specifik kyrka och dopdag. Du kan också skicka en intresseanmälan via formuläret som länkas till nedan.

Var sker dopet?

Dopet sker vanligen i någon av församlingens kyrkor.

Katja Ekman på väg att dela ut dopkassar.
Prästen Katja Ekman med dopkassar. Kassarna, som innehåller information om vår verksamhet samt en liten gåva, delas ut till nyblivna föräldrar i församlingen som är medlemmar i Svenska kyrkan Bild: Katarina Sandström Blyme

Före dopet

I god tid före dopet träffar du/ni dopprästen för ett samtal kring dopets innebörd och hur dopgudstjänsten går till.

Att välja fadder

Ofta väljer föräldrar en eller flera faddrar till sitt barn. Fadderns främsta uppgift är att vara ett stöd för barnet i dess fortsatta liv. Faddrarna kan också fungera som hjälp och stöd till dig efterhand som ditt barn växer upp. En fadder ska vara döpt och helst också konfirmerad.

Vuxendop

Vi förknippar oftast dop med spädbarn, men även ungdomar och vuxna kan förstås döpas. De får en kort undervisning, ofta i samband med konfirmation.
Har du döpts i ett annat kristet samfund är du välkommen in i Svenska kyrkan utan dop, något nytt sker inte. Enligt Svenska kyrkans syn gäller ett kristet dop för alltid. Du som är vuxen och önskar bli döpt tar kontakt med någon av församlingens präster för samtal om tid och form för dopet.

Läs mer om dop

På den så kallade dopsajten.se kan du läsa ännu mer om dop. Där hittar du bland annat vanliga frågor och svar och gudstjänstordningen för dop.
"Mamas lilla dopguide" heter en bilaga som tidningen Mama gjort i samarbete med Svenska kyrkan. Läs den här.

Hur ser våra kyrkor och församlingshem ut. Titta här.