Foto: Patrick Robert Doyle

Pilgrim

Det viktiga är vad som händer under en pilgrimsvandring, inte hur långt man går. Anledningarna till att vandra är därför många, det kan vara så enkelt som att vilja komma ifrån vardagen. Vandra med oss i Åkerbo!

Pilgrimsvandringar har gjorts i mer än 1000 år. De var så pass många under 700-talet i Europa att infrastrukturen utvecklades som följd, och under medeltiden tror man att upp till hälften av den vuxna befolkningen hade genomfört pilgrimsvandringar. Det fanns olika mål, bland annat Santiago de Compostela i Spanien. Leden dit vandras fortfarande av flera tusentals människor. Man måste dock inte gå hela vägen ner till Medelhavet. I Sverige finns flera leder, bland annat Klosterleden som går tvärs över Östergötland.

 

Klosterleden sträcker sig från Krokek till Vadstena och är indelad i 14 etapper. Man kan börja på valfri etapp och anpassa hur långt man ska gå. Längs vägen möts man av skogar, östgötaslätterna, och Göta Kanal. Det som är utmärkande är däremot de 11 kloster och klosterlämningar som gett leden sitt namn. I Åkerbo församling finns en av dessa, nämligen Askeby klosterkyrka.

Från mitten av 1100-talet till 1529 var Askebys nunnekloster aktivt. Klostret var del av cisterciensorden, en orden som spreds över Europa från Frankrike. Gemensamt för ordens alla kloster var att de utförde exempelvis lantbruk eller fiske, och stod även under den heliga Jungfruns beskydd.

Etappen som leder till Askeby börjar i Gårdeby, 19,5 km österut. Nästa etapp är 21 km lång, och avslutas vid Linköpings domkyrka. I Askeby finns det möjlighet att både sova och laga mat i församlingshemmet för den som behöver det. 

Pilgrimer sover på golvet i församlingsgårdens bottenvåning. Ta alltså med eget liggunderlag och sovsäck. Här finns kokmöjligheter och WC men ej dusch. Det finns en obemannad matbutik i Askeby, ”Automaten” som har ett bra utbud. Observera att man behöver ha tillgång till mobilt BankID . 

Om du vill övernatta, hör av dig i så god tid som möjligt till 013-23 66 50.

Vill du sova över i Askeby?

Pilgrimer sover på golvet i församlingsgårdens bottenvåning. Ta alltså med eget liggunderlag och sovsäck. Här finns kokmöjligheter och WC men ej dusch. Det finns en obemannad matbutik i Askeby, ”Automaten” som har ett bra utbud. Observera att man behöver ha tillgång till mobilt BankID .  Om du vill övernatta, hör av dig i så god tid som möjligt till 013-23 66 50.

Bredvid stigen i skogen sitter en pinne med markeringen för pilgrimsled.

Pilgrimsleden Söderköping-Vadstena

Här passerar du Åkerbo församlings pilgrimsort Askeby. Klicka här för karta över vandringsledens olika etapper!

Abbedissan platsar i pilgrimspasset

Nu kan pilgrimer stämpla in att de varit på Askeby klosterkyrka
Pilgrim? Glöm inte att stämpla att du varit i Askeby klosterkyrka.

Varje vår, sommar och höst kommer ett antal vandrare förbi Askeby klosterkyrka på sin vandring på Klosterleden. Många gör en rejäl vandring från t ex Söderköping till Vadstena och vill gärna ha sina vandringsmödor verifierade på något sätt. I pilgrimspasset kan du få stämplar från en del av platserna som passeras. Askebys stämpel har ett motiv som är hämtat från ett tidigare abbedissesigill. Sigillet har hittats på äldre urkunder och sedan har det rekonstruerats för att passa stämpelformatet.

Vandringar i Åkerbo

Foto: Göran Helmersson

Vill man göra en kortare pilgrimsvandring anordnas sådana inom församlingen. En pilgrimsvandring i Åkerbo sker vanligtvis på lördagar. Man börjar vandra runt klockan 8 och slutar vid lunch. Innan förra året, när pandemin svepte över världen, så gick sträckan oftast mellan två av församlingens kyrkor. Men eftersom det krävde en del förflyttning och samåkning i bil så har vandringarna under året arrangerats kring en kyrka i taget. Att start och stopp är på samma plats har dock fungerat oväntat bra. Det går nu att pilgrimsvandra i hela församlingen och ändå hålla sträckans längd till cirka 6-8 km, tack vare bland annat församlingsbor som tipsat om vägar eller till och med agerat guider. Göran Helmersson, som är präst i församlingen, berättar om ett år med vandringar på nya platser, men med samma gemenskap och intressanta samtal kring allt mellan himmel och jord.

- Upplägget på en vandring är i princip densamma som förut. Då gruppen är samlad på morgonen startas dagen med en inledande bön, som jag vanligtvis håller i, berättar Göran. Efter det förklarar jag hur vandringen kommer gå till, som att vi kommer att stanna några gånger på vägen och tillbaka vid kyrkan avsluta dagen med en bön. Varje vandring har sitt egna tema, kopplat till var i kyrkoåret vi befinner oss. Temat följs genom texterna vi läser och de böner som vi ber tillsammans.
- Förutom de här pauserna brukar det hända att det uppstår samtal längs vägen, fortsätter Göran. I början kan det vara rätt mycket formella konversationer, men efter en stund kan det handla om allt från bibeltexterna till generella tankar om livet. Inget bestäms i förväg.

Göran har ingen favoritsträcka, men tycker att rundan kring Lillkyrka, där man kommer nära Roxen, är fin.
- Den har en bra utsikt. Det jag gillar är att naturen varierar mellan allt från djupa skogar till öppna ängar. Eftersom det är slättlandskap i öst och mer skog i väst blir det så under många vandringar.

Men det bästa med pilgrimsvandringar är att få höra andras tankar, och att det sker i just den kontexten det sker i, tycker Göran.
- Deltagarna kan ibland stanna i en tanke, och ibland inte. Det är en väldigt öppen konversation. För mig är att gå tillsammans en del av själva vandringen. Jag vill erbjuda just den här möjligheten till värdefulla samtal och fin gemenskap. Går man själv blir det en annan sak, men det vore kanske roligt att kunna erbjuda det i framtiden, avslutar Göran.

Vad säger pilgrimsvandrarna?

Maria Nylén och Anna Klockner är ihärdiga pilgrimsvandrare bland Åkerbos kyrkor, och bor också i församlingen. Det bästa med att pilgrimsvandra är tidpunkten, samvaron och naturupplevelsen, tycker Maria.

Foto: Göran Helmersson

- Vandringen är förlagd lördag morgon, och att pallra sig iväg när allt är sovande och tillsammans med andra, vara med om just detta: ett bokstavligt och bildligt uppvaknande. Det är påfyllning för kropp och hjärta. Vi går, iakttar det vi passerar och utbyter erfarenheter, kunskaper och tankar. Det är vad man kan förvänta sig av pilgrimsvandringen. En avslappnad morgonstund tillsammans med närvarande människor, intresserade av livets små och stora under.

Anna håller med om att naturupplevelsen är bland det bästa.
- Det ingår så många positiva delar, förklarar hon. Man promenerar och får frisk luft, får se nya vackra platser, som man troligtvis inte skulle komma till annars. Träffar nya trevliga öppna människor. I den gemensamma stunden, i reflektionen kring bibeltexten som man delar, händer det att man delar mycket av livet. Omedvetet och medvetet på många plan. Och i det mindre samtalet som ofta uppkommer på vandringen, där kan man lära känna varandra väldigt djupt - utan att för den skull veta så mycket om varandra egentligen. Det blir också väldigt mycket vardagsprat, vilket är härligt. Många återkommer på pilgrimsvandringarna, men några kommer bara någon gång ibland. Det otvungna är fräscht och man delar och deltar precis så mycket som man vill, konstaterar hon.

 

Evelina pilgrimsvandrar

Följ vår församlingspedagog Evelina när hon fångar sin vandring längst lederna i Åkerbo med videokamera.

Hur långt är du beredd att gå för klimatet?

Sommaren och hösten 2015 arrangerades en internationell pilgrimsvandring med miljöfokus. Slutmålet var Paris, där ett klimattoppmöte hölls i december. 3 augusti nådde vandringen Askeby kyrka. Läs mer här.