Pandemi, planer och pizzakväll

Om konfaåret 2020-2021

Konfirmandåret 2020/2021 var starkt påverkat av en värld mitt i en pågående pandemi. Vi fick använda både plan A, plan B och plan C och slå knut på oss själv ibland för att hitta former för att hålla kontakten med alla konfirmander och deras familjer. 

Vi tar det från början 

Den årliga informationsdagen om konfa var under våren 2020 mycket välbesökt. Det kom ungdomar, föräldrar och syskon från olika delar av församlingen till gräsmattan utanför Samlan i Tallboda där det grillades hamburgare och testades bumperballs. Många av ungdomarna var redan då mycket intresserade av verkliga livsfrågor och vi hade under kvällen flera djupa och insiktsfulla samtal. När anmälningstiden till grupperna sedan gick ut i augusti hade vi två stora grupper på 22 respektive 33 konfirmander i Linghem och Ekängen. Något uppstartsläger var det här året inte att tänka på tyvärr. Vi passade i stället på att lära känna vår kyrka och församlingsgård på hemmaplan med dagläger där det bjöds på Gudsbilder, skapelseberättelser, hämtpizza, kurragömma och andakt – allt i en fantastisk och smått kaotisk blandning. 

Konfa på distans 

Under hösten kunde vi sedan träffas tillsammans några tillfällen med hela gruppen innan de hårdare restriktionerna slog till runt ungdomarnas oktoberlov v. 44. Vi ställde om till digitala träffar där vi ändå kunde se varandra och samtala om olika ämnen. Konfirmanderna fick komma till oss och hämta material som vi plockat i ordning inför träffarna för att de skulle kunna förbereda sig och det fungerade över förväntan. Parallellt med detta började vi också spela in små undervisningsfilmer om t ex de liturgiska färgerna, kyrkoåret, sakramenten och advent som vi sedan publicerade på den nystartade sidan ”Konfirmandrummet” på vår hemsida. I stället för att fysiskt besöka gudstjänster tillsammans så tittade vi på SVT:s gudstjänster och hade diskussioner eller uppgifter kopplade till dessa. 

Det digitala i all ära… 

Om det var något vi lärde oss under senhösten så var det att digitala möten inte kan ersätta de fysiska. Vi kände att vi behövde träffas! Det är nu här någonstans som vi är framme vid plan C eller kanske till och med D. Grupperna delades i mindre grupper, våra värdinnor involverades i fikafrågan, vi bunkrade handsprit och möblerade om i våra lokaler. På det sättet kunde vi hålla oss under ”8-personers-gänsen” och äntligen ses igen. Vårens stora gemensamma konfirmandläger under Kristihimmelsfärdshelgen fick ställas in, eller kanske vi ska säga ställas om. Vi packade återigen kassar till alla konfirmander, en för varje dag, med hembakade bullar, pyssel, bibeltexter, filmtips, diskussionsfrågor, frukt-sallad till andens frukter och mycket mer. Sedan varvades digitala möten med fysiska smågruppsmöten, gemensamt gudstjänst- och filmtittande (fast på var sitt håll), pilgrimsvandring med familjen och diskussioner i våra chattforum. 

Konfirmation i S:t Martin 

Konfirmationsdagarna för Ekängs-gruppen närmade sig och vi insåg att vi skulle behöva genomföra dem utan några besökare. Men inget ont som inte har nått gott med sig… för första gången kunde därför konfirmationsgudstjänster genomföras i S:t Martins kyrka som annars är för liten för att rymma denna festliga tillställning. Allting live-streamades såklart hem till förväntansfulla familjer som satt bänkade framför tv-apparaterna. Det började lite knackigt med att sändningen visades upp och ner men när väl detta åtgärdats löpte allt på hur fint, högtidligt och stämningsfullt som helst. 

Besök hos Sankta Clara 

I augusti tog Ekängsgruppen igen sitt förlorade läger och gjorde en resa till Stockholm under fyra fullmatade dagar. Besök i Storkyrkan med orgelkonsert, föreläsning om stadsmissionens arbete, båttur till Birka, Gröna lund samt studiebesök och gudstjänstfirande i Clara kyrka stod på schemat. Besöket i Clara kyrka där vi fick bevittna den dagliga matutdelningen och höra om gripande människoöden satte sina spår både hos konfirmanderna och vuxna. Det djupa intrycket var det som ledde till ungdomsgruppens återbesök i Clara kyrka på höstlovet då ungdomarna också hade gjort en egen insamling. Klicka vidare här nedanför för att läsa mer om detta. 

Resan till S:ta Clara kyrka

Diakoni kan se ut på många olika sätt. Att finnas där för de som har det riktigt tufft i livet är ett sätt att visa på medmänsklighet. Det Åkerbos ungdomar tog initiativ till är ingen annat än DIAKONI när den är som allra bäst!

Pandemikonfa

Läs mer om konfaåret 19-20 här!

Om konfirmationen 2019

Läs mer om konfaåret 18-19 här!

Vill du bli konfirmand?

Läs mer om att konfirmeras i Linghem, Ekängen eller Tallboda.