Foto: Per Åkerström

Konfaåret 2020

Vi kom, vi såg, vi konfirmerades!

Konfirmandåret 2019/2020 var året då inget blev sig likt. Vi fick ställa om och tänka nytt och i centrum fanns våra 45 konfirmander som fick hänga med i de snabba omställningarna och träna sin flexibilitet tillsammans med präster, pedagoger och unga ledare. 

Inför det här året hade vi beslutat oss för att erbjuda tre vanliga grupper utan särskild inriktning, en i Tallboda, en i Linghem och en i Ekängen. Vår tanke var att plocka det bästa från alla våra tidigare grupper och arbeta kreativt, upplevelsebaserat och att våga lita på att ungdomarna söker sig till kyrkan för att de vill vara där, inte för att vi lockar med annat. I augusti hade vi glädjen att starta upp två mer än fulla grupper i Ekängen och Linghem med sammanlagt 45 konfirmander. 

Nytt för året var att vi redan i september åkte på uppstartsläger med båda grupperna till Gransnäs ungdomsgård under en helg. Vi ville kick-starta gruppgemenskapen och få utrymme att lära känna varandra lite bättre lite snabbare. Vi hade en fin helg med fokus på Gudsbilder och Skapelsen. Vi firade många fina andakter och gudstjänster tillsammans i Gransnäs kapell, hade 10-kamp och lekte lekar, diskuterade bibelns två skapelseberättelser, gick på upplevelsevandring med dopet som tema, mötte fem av bibelns mest kända personer som berättade om sina liv och mycket, mycket mer. Söndagens tidiga kanot-utflykt innan frukost bjöd inte bara på vackra vyer och lite motion utan även ett ofrivilligt morgondopp för några av våra konfirmander. Allt slutade lyckligt och i efterhand är det ett roligt minne att bära med sig i hjärtat. 

Foto: Emma Björkman

Under våren kom oron för och restriktionerna kring Covid-19 närmre och närmre. Vi hann ha några ordinarie träffar innan vi fick ställa om. Istället för ytterligare en övernattningshelg så hade vi dagläger på hemmaplan med respektive grupp och senare under våren träffades vi utomhus. Läger och konfirmationsgudstjänster sköt vi upp till augusti då Linghemsgruppen åkte till Vårdnäs stiftsgård och Ekängsgruppen till Gränna och Visingsö. I samband med lägret i Gränna hade vi två konfirmander som döptes i Vätterns vatten med bästa kompisen som fadder. En stämningsfull och stark stund för oss alla inblandade. 

Vi dubblerade våra konfirmationsgudstjänster till fyra istället för två och begränsade antalet besökare till fyra per konfirmand. I efterhand var det flera familjer som uttryckte att den nerskalade ceremonin förhöjde stämningen, närheten och intimiteten och att det var den finaste konfirmationsgudstjänst de någonsin varit med om. 

En annorlunda konfirmationsgudstjänst 

Foto: Per Åkerström

Under 2020 fick vi glatt vänja oss vid bokade platser, gott om avstånd och frekvent kontakt med diverse myndig-heter. Även konfirmationsgudstjänsterna genomfördes på nytt vis. Några konfirmander i taget fick konfirmeras och gudstjänsterna genomfördes enligt de riktlinjer vi fått från ansvariga myndigheter. 

Vanligtvis är en konfirmationsgudstjänst öppen för allmänheten. För att vi skulle kunna genomföra dem under 2020, så var vi tvungna att säkerställa att enbart inbjudna gudstjänstbesökare fick plats i Törnevalla kyrka. Gudstjänsten kortades och besökarna fick gå ut ur kyrkan ett sällskap i taget. 

Om konfirmationen 2019

Läs mer om konfaåret 18-19 här!

Pandemi, planer och pizzakväll

Läs mer om konfaåret 20-21 här!

Vill du bli konfirmand?

Läs mer om att konfirmeras i Linghem, Ekängen eller Tallboda.