Välkommen Theresia!

”Jag hade ju sett fram emot att fira gudstjänst och möta människor. Nu hann jag med en gudstjänst under min praktik, men så fort jag blev prästvigd fick vi mest genomföra digitala gudstjänster.”

Theresia Båvenby började arbeta som präst i Åkerbo församling i november 2021. Hon har tidigare bott och arbetat i Göteborg men sökte sig till Östergötland tillsammans med sin man. 

-        Jag sökte jobbet här för att vi ville flytta. Min man har familj i Norrköping så vi har koppling dit och Åkerbo ligger ju på pendlingsavstånd. Göteborg kändes lite stort och vi ville ha ett mindre sammanhang med närhet till landet, så detta passade bra, konstaterar hon. 

-        Det var församlingens många och olika kyrkor som lockade och så fick jag en skön känsla när jag läste om tjänsten. Det verkar vara bra stämning här och folk ser ut att trivas. Det märkte jag redan när jag var på besök första gången. 

Theresia tänder ljus i kyrksalen i Linghem. Foto: Klara Grundström

Det var inte länge sedan Theresia officiellt kunde kalla sig för präst. Hon prästvigdes i juni 2020 och fick ett märkligt första år inom yrket. 

-        Jag hade ju sett fram emot att fira gudstjänst och möta människor. Nu hann jag med en gudstjänst under min praktik, men så fort jag blev prästvigd fick vi mest genomföra digitala gudstjänster. Fast det var ganska kul när jag fick göra radiogudstjänst till exempel. Det hade jag kanske inte gjort annars. 

Det här med att testa nya saker verkar inte vara obekant för Theresia som ensam påbörjat pilgrimsvandringen mot Santiago de Compostela, från start till León i Spanien – det blir ungefär 50 mil på egen hand. 

-        Vandring tycker jag om, eller ja bara gå en promenad också. I somras gick vi Jämtlandstriangeln jag och min man. Det var lite annan vandring än i Spanien och vi hade rejäl otur med vädret också. Regn och blåst hela tiden. Vi bodde i tält. Jag skulle ändå vilja göra mer av det, vandra alltså. Även om det inte var toppen att sitta med tändstål och stelfrusna fingrar på fjället. Då blev jag lite bekväm och drömde om ett hotellrum. 

Som barn visste hon att hon vill arbeta med människor, men det var först vid konfirmationen som intresset väcktes för prästyrket. 

-        Jag var på konfaläger på sommaren och så började jag intressera mig för de stora frågorna. Sen blev jag ung ledare i konfirmandgruppen och så var jag Ageravolontär (läs mer om det här)

Theresia utstrålar ett lugn och verkar alltid ha gott humör. Hon trivs i naturen men favoritsysslan är ändå att sitta med en tekopp och läsa någon rolig bok.

-        Jag är väl lite av en höstperson. Den årstiden innebär nystart och samtidigt mys och lugn.

När jag frågar vad Theresia hoppas på framöver kommer svaret snabbt.

-        Åh jag hoppas på att få fira många gudstjänster i alla kyrkorna, inte bara framför kameran utan lära känna församlingen och mötas på riktigt. Men också vara en del av glädjen och gemenskapen här i Åkerbo såklart.

Fler intervjuer

Välkommen Fredrik!

Fredrik Carlin har börjat som klockare i Åkerbo under hösten 2022, och lämnar då Vikingstad församling efter 21 år som församlingspedagog. I bagaget har han med sig en examen i historia som inte använts tidigare, men som han hoppas kunna ha stor nytta av i den här nya tjänsten.

Välkommen Kristin!

Efter sommaren 2021 började Kristin Stenberg som kyrkomusiker i Åkerbo. Hon har sitt kontor i S:t Martin i Ekängen men arbetar såklart i alla församlingens kyrkor.

Välkommen Per!

Han börjar en helt ny tjänst hos oss - ungdomsdiakon! Men vad är det egentligen för skillnad på en diakon som arbetar med ungdomar och en som arbetar med äldre?

Fler intervjuer

Elin Kindeskog, pastorsadjunkt
Jennifer Lantz Herstek, präst
Per Johansson , kyrkogårds- och fastighetschef
Stefan Alström, präst
Evelina Ronestjärna, pedagog
David Erlingborn, husfar
Anna Westerling och Emma Björkman, pedagoger
Emelie Hjerth, pastorsadjunkt
Ann-Britt Riccono, expeditionspersonal
Sara Ringborg, pedagog
Anders Krantz, musiker

Vi är många som arbetar för att göra Åkerbo till en välkomnande plats för människor i livets alla skeden. Här finns präster och pedagoger, vaktmästare och värdinnor. Klicka i menyn till vänster så hittar du alla våra anställda.

Församlingsexpeditionen

Kontakta oss gärna om du har frågor, vi har också hand om alla bokningar.

Personal

Vi är många som arbetar för att göra Åkerbo till en välkomnande plats för människor i livets alla skeden. Hör gärna av dig direkt till oss.

Åkerbo församling

Telefon:
013-23 66 50
Öppettider:
måndag 13-15, tisdag 10-12, onsdag 13-15, torsdag 10-12, fredag-söndag stängt.

Besöks- och postadress:
Medvindsvägen 33A, 582 72 Linköping

E-post:
akerbo.forsamling(@)svenskakyrkan.se

Webbredaktörer:
Klara Grundström
Emma Aspegren