Grupp ageravolontärer som sopar ut sitt budskap i en magafon.
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Bli Ageravolontär

Är du ung och vill engagera dig för internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär!

Vad gör en Ageravolontär?

Som Ageravolontär kommer du att tillhöra en lokalgrupp som möts eller har digitala möten några gånger per termin för att planera och genomföra aktiviteter. Det finns också möjlighet att vara med i en grupp som jobbar specifikt med något av Act Svenska kyrkans fem fokusområden. Vad ni väljer att göra är helt upp till er! Vill ni anordna en flashmob, en klädbytardag, en klimatsmart middag, en föreläsning, mailbomba en politiker eller samla in pengar på olika kreativa sätt? Vi stödjer er med råd, hjälp med lokaler och en fast summa pengar per år för att ni ska kunna förverkliga era idéer.

Ageravolontärerna är utspridda i hela Sverige men några gånger per år träffas alla som vill för fortbildning, inspiration och för att agera tillsammans. Tidigare träffar har vi fördjupat oss i ämnen som kvinnors rättigheter, sexuell och reproduktiv hälsa, klimaträttvisa och psykosocialt arbete i humanitära katastrofer. Vi har även fortbildningsträffar som är helt digitala. Det kostar inget att vara Ageravolontär och du behöver inte stå för några kostnader kopplade till ditt engagemang.

Välkommen att gå grundutbildningen

För att bli Ageravolontär måste du vara mellan 16 och 30 år gammal och gå en grundutbildning där du får en introduktion till alla delar som Act Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga jobbar med och vilka metoder som vi använder för förändringsarbete.

Efter utbildningen bestämmer du om Ageravolontärskapet är någonting för dig. Du kan alltså gå grundutbildningen utan att vara säker på att du vill ta dig an uppdraget. Det krävs ingen speciell kunskap eller tidigare erfarenheter för att bli Ageravolontär.

Tre kvinnliga ageravolontärer med armarna i sidorna. En håller i en megafon.
Ageravolontärerna agerar lokalt för global rättvisa. Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Utbildningar 2023

Grundkurs för nya Ageravolontärer (du väljer ett tillfälle)

Undrar du något? Kontakta oss på Agera

Om du väljer att bli Ageravolontär behöver du bli medlem i Svenska Kyrkans Unga. Det är gratis och lätt att bli via Svenska Kyrkans Ungas webbplats.

Ett hållbart engagemang

Engagemanget som Ageravolontär är ideellt och sker på sidan av skola, jobb eller annat. Det innebär också att den tid du har att lägga på detta varierar. Vi värnar om ett hållbart engagemang där du beroende av dina förutsättningar får möjlighet att bidra på ett passande sätt och på en passande nivå för just dig.

Ageravolontärerna är ett samarbete mellan Svenska Kyrkans Unga och Act Svenska kyrkan.

Ung flicka pratar i megafon

#Fri att förändra

Alla ska ha möjligheten att organisera sig och bidra till förändring både lokalt och globalt. Tillsammans med vårt internationella nätverk av changemakers skapar vi en hållbar och konkret förändring.

Gruppbild med sex engagerade människor. Både unga och äldre.

Bli en changemaker du också

Att vara en changemaker är att bidra till förändring. Det kan du göra på många olika sätt utifrån dina förutsättningar och din insats är oändligt värdefull.