Kontakt

Åkerbo församling Besöks- och postadress: Svaltingvägen 1, 58564 Linghem Telefon: +46(13)236650 E-post till Åkerbo församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kyrkoavgift och begravningsavgift

Vad är skillnaden på kyrkoavgift och begravningsavgift? Hur mycket betalar jag och vad ingår? Här kan du läsa mer.

Bild: Katarina Sandström Blyme

Vad är kyrkoavgift och begravningsavgift?

Kyrkoavgiften betalas av alla som är medlemmar i Svenska kyrkan. Medlem blir man genom dopet. Man kan också anmäla sig som medlem utan att vara döpt.

Kyrkoavgiftens storlek beror på i vilken församling du bor och hur mycket du tjänar. Det rör sig ofta om ca 1 % av den beskattningsbara inkomsten Räkna ut hur mycket du betalar och se vad kyrkoavgiften går till i faktarutan till höger. Kyrkoavgiften i Åkerbo församling kommer att sänkas de närmaste åren. Den totala avgiften blir dock något högre eftersom begravningsavgiften höjs (se nedan).

Begravningsavgiften betalas av alla som är folkbokförda i Sverige. Den administreras i de flesta fall av Svenska kyrkan (utom i Stockholm och Tranås där kommunen sköter den). Begravningsavgiften är för närvarande 24,2 öre per intjänad hundralapp. Från och med 2017 betalar man samma begravningsavgift i stort sett var man än bor i Sverige, detta eftersom avgiften tidigare varit mycket varierande över landet. I en församling i Härjedalen låg den exempelvis på hela 65 öre per intjänad hundralapp.  De nya bestämmelserna innebär en höjning av begravningsavgiften för de som bor i Åkerbo församling, dock från en mycket låg nivå (14 öre).

Vilka begravningskostnader ingår?

Det här ingår för alla

Bisättningslokal (Lokal för visning och förvaring av den avlidne fram till begravning)

Transport från bisättningslokal till dess att gravsättning skett (inom den egna församlingen)