En liten pojke håller handen på en regnbåge målad på ett fönster.
Foto: Shutterstock

Regnbågsnyckeln i Åkerbo

Regnbågsnyckeln visar att medarbetare och förtroendevalda i församlingen har genomgått processmodellen Regnbågsnyckeln och har viljan att arbeta aktivt för en mer inkluderande kyrka. Här hittar du uppgifter om hur modellen är upplagd och hur församlingen arbetar med den.

Processmodellen Regnbågsnyckeln har arbetats fram av EKHO (Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer) i samverkan med Växjö stift och studieförbundet Sensus. Under 2016-17 har materialet prövats i pilotförsamlingar i Växjö stift. Från och med 2018 erbjuds den till stift och församlingar i hela Svenska kyrkan. 

Regnbågsnyckelns avsikt är att ge trygghet för hbtq-personer i församlingar. I församling som tilldelats märkningen Regnbågsnyckeln har medarbetare och förtroendevalda genomgått hela processmodellens alla steg. Efter processen förväntas församlingen ha kompetens kring inkludering och hbtq+ och vara ett mer inkluderande sammanhang för hbtq-personer och andra.

Regnbågsnyckelns olika steg

Röd - Uppstart och planering

I det röda steget startar församlingen processen. För att en församling ska kunna genomgå Regnbågsnyckelprocessen krävs att kyrkoherde och kyrkoråd är överens och att kyrkorådet fattar beslut om att processen ska påbörjas. Detta är viktigt eftersom processen kräver både ekonomiska och tidsmässiga resurser och påverkar församlingens prioriteringar och framtida arbete. 

Närvaro vid uppstart

Vid församlingens utbildningstillfälle för medarbetare krävs full närvaro. Vid utbildning för förtroendevalda krävs att minst 70 % av kyrkorådet deltar. Regnbågsnyckeln ser gärna att fullmäktige, församlingsråd och ideella medarbetare deltar. 

Orange - Gemensam utbildning

I orange steg genomförs den grundläggande utbildningen utifrån boken Så att jag kan komma in. Utbildningspasset innehåller grundläggande kunskaper kring normer, begrepp och ord, bibelsynsfrågor och om hbtq+ i relation till normer i samhälle och kyrka. 

Gul - Studiecirkel

I gult steg genomför alla som deltagit på den grundläggande utbildningen en studiecirkel utifrån boken Så att jag kan komma in. Studiecirkeln bedrivs i mindre grupper i församlingen och ger kunskaper och utrymme för samtal och diskussion. Samtalsfrågorna är utformade så att alla deltagare själva kan välja vad de vill eller inte vill berätta om sig själva. 

Grön - Mångfaldsplan

Det gröna steget har temat möjligheter och förväntningar och här gör församlingen en plan för framtida processer och mångfaldsvisioner. Den ska redovisas. Församlingen kan även här planera för fördjupningsutbildning på teman som identifierats under processen.

Blå - fördjupning 

Under det blåa steget genomförs fördjupningsutbildning utifrån vad församlingen efterfrågat och planerat för i det gröna steget. Utbildningen kan skräddarsys utifrån olika ansvarsområden och uppgifter i församlingens arbete. 

Lila - Regnbågsnyckeln delas ut

När församlingen har genomgått alla steg i processen, redovisas de till Regnbågsnyckelns styrgrupp, som delar ut märkningen Regnbågsnyckeln. Regnbågsnyckeln delas ut i samband med en gudstjänst i form av intyg och ett märke att fästa på väggen. Utdelningen görs av annan församling som tidigare fått Regnbågsnyckeln, stiftsrepresentant, EKHO-representant eller Sensus-representant.

Märkningen Regnbågsnyckeln

När församlingen tagit emot Regnbågsnyckeln får den använda Regnbågsnyckelsymbolen* i sin information och i sina lokaler.  

* Regnbågsnyckeln är som märke och ord skyddat hos patent- och registreringsverket. Märkningen får endast användas av enhet som genomgått processen och i enlighet med varumärkesskydd. Regnbågsnyckeln får:

  • Endast användas av församling eller organisation som genomgått Regnbågsnyckelns steg och därefter godkänts av styrgruppen för Regnbågsnyckeln.
  • Endast användas tillsammans med årtalet som den mottagits under. 
  • Användas i kommunikation, både internt och externt.
  • Användas både i tryck och digitalt.     ​
En regnbågsflagga vajar utanför en kyrka.
Foto: Alex Giacomini /Ikon

Åkerbo församlings regnbågsprocess

Processen för att Åkerbo församling skall tilldelas Regnbågsnyckeln påbörjades 2023-09-13 genom att församlingens medarbetare fick grundläggande kompetens i ämnet med hjälp av externa föreläsare. Därefter ska församlingen jobba  i studiecirkelform utifrån materialet Så att jag kan komma in (av Erik Gyll och Frida Ohlsson Sandahl och utgiven av Riksförbundet EKHO). Målet är att församlingen ska ha en gemensam bild av vad vi behöver göra för att bli bättre på att inkludera fler. Det finns även möjlighet att fördjupa sig inom ett eller flera områden som vi identifierat. 

Under hösten 2023 arbetar församlingen med normer, bemötande, identitet och öppenhet & slutenhet.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om HBTQI+

Två personer håller upp regnbågsflaggan mot himlen.

Hbtq i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan ska vara en inkluderande kyrka, där hbtq-personer ska känna sig trygga och välkomna. Därför jobbar vi aktivt mot diskriminering och för inkludering.

Bakom en halvt genomskinlig regnbågsflagga syns silhuetten av ett par som gör hjärt-tecken med sina händer.

Historiken om Svenska kyrkan och hbtq-personers rättigheter

Svenska kyrkan har samtalat om hbtq-personers rättigheter under många år. Under tidiga år handlade samtalet främst om homosexualitet och om homosexuellas samlevnad. Här kan du läsa om viktiga årtal och beslut.

En präst har en regnbågsfärgad stola över axlarna.

Hbtqi

Kristen tro och hbtqi-personers rättigheter hänger ihop. Båda handlar om identitet. De handlar också om varje människas frihet att vara den man är och Guds kärlek till varje människa.

Gå till källan

I tider när rykten snabbt sprids på nätet är det viktigt att kunna gå till källan och ta del av ursprungsinformationen. Den här sidan, som uppdateras utifrån aktualiteter, riktar sig till dig som vill ta reda på var Svenska kyrkan står i frågor där olika tolkningar eller missuppfattningar har spridits.