Foto: Josefin Casteryd/Ikon

Tillsammans för förändring i 150 år

Sedan 1874 har vi fört en kamp för och tillsammans med människor som lever i utsatthet över hela världen. Vi gör det för att vi alla lever under samma himmel, med samma rättigheter till ett värdigt liv.

Att bry sig är en del av att vara människa – och kyrka

Mitt i kriser, genom långsiktigt arbete för förändring – och med kraften av tusentals ideella i församlingar runt om i Sverige. Tillsammans har vi gjort skillnad i ett och ett halvt sekel.

  • Bli månadsgivare. Som månadsgivare är du delaktig i både livräddande insatser vid katastrofer och i att skapa en mer rättvis framtid för alla.
  • Engagera dig. Act Svenska kyrkan har tusentals engagerade i hundratals församlingar runt om i Sverige.
  • Var med och uppmärksamma 150 år av internationellt engagemang i din församling. Läs mer längre ned på sidan.

Vår mission: hopp

I tider av minskande jämställdhet, klimatnödläge och krig kan det låta otillräckligt. Samtidigt är hoppet något av det viktigaste vi har.

Som kyrka bärs vi av hoppet om att det finns en Gud som inte överger. I hoppet kan vi tillsammans hitta mod att förändra och kraften att kämpa för en bättre värld. För jämställdhet. För klimaträttvisa. För fred.

Svenska kyrkans mission bildades 1874 och blev starten för Svenska kyrkans internationella engagemang. 150 år senare förvaltar vi samma idé. På nya sätt, men med samma mission. Att med hoppet som drivkraft tillsammans fortsätta kampen för en bättre värld.

Foto: Sean Furlonger

Det här gör Act Svenska kyrkan

Tillsammans med kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor – och agerar snabbt vid katastrofer. Här kan du läsa mer om några av våra fokusområden.

För fred och demokrati

Varje människa är älskad av Gud och vi har alla samma värde. Act Svenska kyrkan arbetar med att försvara människors rättigheter genom att stödja organisationer som jobbar för fred, stärka kvinnors deltagande i civilsamhället och utbilda kring barns rättigheter. Läs mer om Act Svenska kyrkans arbete för fred och demokrati.

För rättvisa möjligheter till försörjning

Grundläggande trygghet, jämställdhet och klimaträttvisa är förutsättningar för en hållbar värld. Act Svenska kyrkan arbetar för rättvisa och hållbara försörjningsmöjligheter. Utbildningar i hållbart jordbruk är ett exempel. Läs mer om Act Svenska kyrkans arbete för rättvis försörjning.

För hopp mitt i katastrofen

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Genom att samarbeta med andra kan vi finnas på plats före, under och efter att en katastrof inträffat. Läs mer om Act Svenska kyrkans pågående katastrofinsatser.

Svartvit bild med en pojke som fikar vid ett köksbord. På bordet står första Lutherhjälpsbössan i papper.

Uppmärksamma 150 år av engagemang i din församling!

Det samlade engagemanget i hundratals församlingar fortsätter att vara grunden för Act Svenska kyrkans arbete. Var med och hylla handlingskraft och tron på människan – i sommar och under resten av 2024!

Från tipspromenader till historisk fördjupning – här hittar du material

Låt 150 år av engagemang ta plats i din församling under sommaren. Här hittar du material som hjälper dig på vägen.

Till materialet