Svårt ta ställning i kyrkovalet? Ställ en fråga!

Nyhet Publicerad Ändrad

I dag, måndag 4 september, går startskottet för kyrkovalet. Men många tycker det är svårt att veta vad de som kandiderar i valet står för. På Härnösands stifts kyrkovalswebb finns möjlighet att ställa frågor till några av toppkandidaterna i valet.

Bästa sättet att ta reda på vad de som kandiderar i kyrkovalet vill göra med Svenska kyrkan är att fråga dem. Via Härnösands stifts kyrkovalswebb kan alla som vill mejla sin fråga till några av dem som kandiderar i kyrkovalet.

De som ombetts att svara på frågor ställer alla upp i valet till stiftsfullmäktige och de står alla överst på valsedeln. Möjligheten att mejla frågor kommer att hållas öppen fram till klockan 22.00 fredag den 15 september, därefter tas länkarna bort.
Frågorna mejlas via stiftets hemsida.

I valet till stiftsfullmäktige är det tio nomineringsgrupper som kandiderar:
Arbetarpartiet Socialdemokraterna
Borgerligt alternativ
Centerpartiet
Fria liberaler i Svenska kyrkan
Frimodig Kyrka
Kristdemokrater i Svenska kyrkan
Miljöpartister i Svenska kyrkan (har ingen plats i dagens stiftsfullmäktige)
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan
Sverigedemokraterna (har ingen plats i dagens stiftsfullmäktige)
Vänstern i Svenska kyrkan (har ingen plats i dagens stiftsfullmäktige)
Nio av dessa grupper, alla utom Vänstern i Svenska kyrkan, kan den som är bosatt inom Härnösands stift även rösta på i valet till kyrkomötet.
Läs gruppernas valprogram på stiftets hemsida.

För att få veta mer om de nomineringsgrupper som skapats lokalt för att ställa upp i valet till kyrkofullmäktige i en församling eller pastorat, behöver du vända dig till Svenska kyrkans lokala enheter. I de flesta församlingar kandiderar en lokalt bildad grupp. Se hemsidor med kontaktuppgifter här.

Fakta om kyrkovalet
Kyrkovalet består av tre val: Ett till kyrkofullmäktige på lokal nivå, ett till stiftsfullmäktige på regional nivå och ett till kyrkomötet på nationell nivå. Rätt att rösta har alla som är medlem i Svenska kyrkan och senast på valdagen den 17 september fyller 16 år.
Förtidsröstning kan ske i hela landet från den 4 september till och med valdagen. I de flesta församlingar/pastorat är pastorsexpeditionen öppen för förtidsröstning.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17