Svenska kyrkans scen på Bokmässan växer

Nyhet Publicerad Ändrad

Allt fler söker sig till Se människan, Svenska kyrkans scen på bokmässan i Göteborg för att ta del av samtal om litteratur och livsfrågor. I höst utökas scenområdet därför med ytterligare drygt 100 kvadratmeter.

- Vi hade över elva tusen besök i fjol och det blev stundtals trångt. Det känns väldigt bra att på det här sättet kunna tillmötesgå det stora intresse som finns, säger Mikael Ringlander, projektledare för Se människan.

Péter Esterházy gäst hos ärkebiskopen

I höst dyker några av Europas mest namnkunniga författare upp på Se människan-scenen, bland andra ungraren Péter Esterházy som möter ärkebiskop Antje Jackelén i ett samtal om sin roman Markus-versionen. Bland de internationella gästerna finns också britten Conn Iggulden, vars historiska romansviter gjort segertåg världen över. Han samtalar med förre Linköpings-biskopen Martin Lind om varför historiska romaner lockar så många och hängivna läsare. John Ajvide Lindqvist, Håkan Nesser, Kerstin Ekman, Susanna Alakoski och Agneta Pleijel är andra namn som möter inom ramen för årets Se människan.

Dyker upp i flera programpunkter gör Ann Heberlein, som just nu är aktuell med den hyllade serien Mina två liv i Sveriges television. Bland annat medverkar hon i en litterär gudstjänst tillsammans med författaren Henning Mankell, som också sänds i Sveriges radio P1.

Fokus på vår tids stora frågor

De sju större seminarier i Se människans regi som ingår i Bokmässans seminarieprogram lyfter fram vår tids stora frågor som arbetets mening, tiggeri, flyktingar och rasism. Ett av seminarierna behandlar det historiska förtrycket av samer i Sverige. I höst kommer en vitbok om Svenska kyrkans roll i det förtrycket. Se människan är också medarrangör i fotoutställningarna med Anders Engmans klassiska reportagebilder från Ungern-revolten 1956 och Brutus Östlings bilder från pustan, den ungerska stäppen.

- Detta är den största kultursatsning som Svenska kyrkan gör varje år. Det ger glädje och stolthet, och bidrar förhoppningsvis till att göra samtalet om kultur, teologi och livsfrågor ännu mer levande i Svenska kyrkans församlingar, säger Erika Hedenström som tillsammans med Mikael Ringlander ansvarar för satsningen.