Folk är ute på gatan och demonstrerar.
Lyssna

Förändring genom påverkan

Act Svenska kyrkan arbetar med att påverka makthavare. Det ger oss möjlighet att komma åt grundorsakerna till fattigdom och förtryck, stärka de mänskliga rättigheterna och bidra till hållbar utveckling.

Vårt påverkansarbete

Det behövs långsiktigt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Men konkreta lokala projekt och bistånd räcker inte alltid. Med vårt påverkansarbete riktar vi oss till politiska beslutsfattare, men också till makthavare inom myndigheter, företag eller trossamfund.

Act Svenska kyrkan påverkar konkreta beslut, attityder och sociala normer. Som kyrka har vi ett ansvar att stå upp för de mänskliga rättigheterna och använda vår röst för att skapa förändringar för människor som lever i utsatthet. I kyrkliga sammanhang kallas detta för att använda sin profetiska röst.

Nyheter om Act Svenska kyrkans påverkansarbete

  1. Ett hoppfullt tecken för det globala samarbetet

    Publicerad 25 september 2024

  2. Uttalande: Regeringarna i Norden måste visa globalt ledarskap

    Publicerad 25 september 2024

  3. Kommentar på Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället

    Publicerad 20 september 2024

    Igår släppte regeringen strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med civilsamhället. Det är positivt att regeringen i strategin erkänner det svenska civilsamhällets mervärde i strategin och har öronmärkt en betydande del av finansieringen till svenska organisationers arbete med lokala partners. Samtidigt finns oro över att strategin begränsar påverkan mot höginkomstländer, trots ländernas betydelse för en hållbar global utveckling.

Styrka att vara kyrka

Kyrkor och andra religiösa aktörer har i många delar av världen stort inflytande över människors vardag, exempelvis över sociala normer och lagstiftning som påverkar nära relationer. Detta innebär att vi som kyrka har goda förutsättningar att bidra till positiv förändring. 

Den teologiska utgångspunkten för påverkansarbetet är att främja liv och att ta ställning för den som lever i utsatthet. Opinionsbildning och dialog är viktiga metoder i arbetet. Vi samarbetar ofta med andra organisationer och kyrkor i nätverk. Vi strävar också efter att ge människor som är berörda av olika beslut ett utrymme att själva påverka beslutsfattare och utkräva ansvar. 

Samarbete med lokala partner

Påverkansarbetet är en viktig del i arbetet vi gör tillsammans med partnerorganisationer i våra programländer och humanitära program. Det kan till exempel handla om att stärka kvinnors deltagande i fredsförhandlingar, använda FN-mekanismer för att försvara religionsfrihet och jämlika medborgarskap, eller om att försvara det demokratiska utrymmet så att lokala civilsamhällesaktörer kan fortsätta göra sina röster hörda.

Debattartiklar

Här kan du läsa Act Svenska kyrkans debattartiklar och repliker.

Läs mer om våra påverkansfrågor

Act Svenska kyrkan bedriver påverkansfrågor gentemot beslutsfattare i både Sverige, EU och FN. Som kyrka och biståndsorganisation ser vi att vi har särskilt goda möjligheter att effektivt bidra till positiv förändring inom sju strategiska områden. Vi påverkar både konkreta beslut, attityder och sociala normer.

Nyhetsbrev internationell utveckling och politik

Nyhetsbrevet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av frågor om internationell utvecklingspolitik. Brevet innehåller analyser, debattartiklar och exempel på Act Svenska kyrkans påverkansarbete.

 

Agenda 2030

Hösten 2015 förhandlade FN fram Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling. I en hållbar värld värnas alla människors lika värde, ekosystemen skyddas och ekonomin respekterar planetens integritet och gränser. Som kristna kallar vi detta för att ta ansvar för skapelsen.

Samhällsengagemang och påverkan

Läs om Svenska kyrkans arbete i viktiga samhällsfrågor, ta del av debattartiklar, brev till beslutsfattare och positionspapper. Här finns också mer information om arbetet för fred och försoning, hur Svenska kyrkan påverkar globalt och om hur kristna runt om i världen stöttar varandra.