I Sverige har vi allmän social trygghet. Alla har rätt till barnbidrag, pension och sjukförsäkring, oavsett om man anses vara fattig och behövande eller inte. Det finns också behovsprövade delar, som försörjningsstöd, men detta är komplement.
Det finns många fördelar med detta. Allmänna system är enkla och billiga att administrera. De mest behövande nås på ett effektivt sätt, risken för stigmatisering minskar och det gemensamma samhällskontraktet stärks. Nackdelen är att den totala kostnaden är större än för mer begränsade system.
Alternativet är så kallad ”selektiv” välfärd, dvs att stöden riktas specifikt till människor med lägre inkomster. Ett exempel är när barnbidrag och fria skolluncher inte är en rättighet för alla barn, utan riktas enbart till barn från fattiga familjer.
Sociala trygghetssystem som finansieras med hjälp av internationellt bistånd är särskilt selektiva, dvs riktade till de mest utsatta familjerna. Tyvärr är de urvalsmetoder som används idag ofta missvisande – och kan inte ens i teorin bli korrekta. Det leder bland annat till att många som egentligen har rätt still stöd utesluts – en rättsosäkerhet som vi i Sverige inte skulle acceptera om det gällde oss.
Act Svenska kyrkan visat att om trygghetssystemen byggs upp gradvis har även länder med svagare ekonomier möjlighet att införa dem, och många allmänna förmåner finns redan idag.