Foto: Abed Rahim Khatib/TT
Katastrofinsatser

Kriget i Gaza

Kriget i Gaza har orsakat ett enormt lidande för civilbefolkningen. Antalet barn som har dödats i Gaza saknar motstycke i någon modern konflikt. Bristen på grundläggande förnödenheter är akut, din gåva behövs!

Den 7 oktober 2023 genomförde Hamas en attack i Israel där 1 200 människor dödades och över 200 togs som gisslan. Som en reaktion på händelsen inledde Israels regering en militär attack mot Gaza.

Efter över 100 dagar av krig vittnar Act Svenska kyrkans palestinska och israeliska partnerorganisationer om en mycket svår humanitär situation i Gaza. Det råder omfattande brist på livsmedel, rent vatten, mediciner och sjukvård. Människor saknar mat för dagen och läkare tvingas operera utan bedövning. Situationen på Västbanken inklusive i östra Jerusalem är också mycket svår med dödligt våld, omfattande rörelserestriktioner och en ökande fattigdom.

Act Svenska kyrkans partner kämpar för att lyckas distribuera det mest nödvändiga till människor på flykt i Gaza och det pågående intensiva strider gör att insatserna innebär fara för eget liv. Så snart israeliska myndigheter tillåter mer än det nu mycket begränsade humanitära stödet till Gaza finns en beredskap att bistå i större omfattning med bland annat rent vatten, mat och mediciner.

En av Act Svenska kyrkans partner i Gaza har lyckats fortsätta bedriva primärvård i en av få hälsokliniker i Gaza som inte förstörts av kriget och erbjuder bland annat psykosocialt stöd till människor som drabbats av kriget.

En humanitär katastrof

Kriget i Gaza har drabbat mer än 2,2 miljoner människor, hela Gazaremsans befolkning. Fler än 27 700 människor har dödats, varav en majoritet är äldre, kvinnor och barn.

Nära 67 000 människor har skadats svårt och 85 procent av befolkningen är på flykt undan kriget. Men det finns ingen säker plats att fly till på den drygt fyra mil långa landremsan som är Gaza.

Din gåva används bland annat till att:

• Leverera mat, vatten, mediciner, filtar och hygienprodukter genom våra partnerorganisationer.
  • Täcka sjukvårdsavgifter, skapa skyddsanläggningar och reparera förstörda hem.
  • Erbjud psykosocialt stöd till drabbade i både Israel och Palestina.

På grund av det begränsade tillträdet till Gaza finns det svårigheter att få in stödet, men våra partner står redo när tillträde möjliggörs.

Stöd Act Svenska kyrkans arbete genom att swisha till 900 1223. Skriv AKUT i meddelandefältet. Våra katastrofinsatser pågår på flera platser i världen. Din gåva används där den behövs mest.

Nyheter och uttalanden om Israel och Palestina

Livsviktigt stöd till människor i Gaza

Publicerad:

Det råder omfattade brist på livsmedel, rent vatten, mediciner och sjukvård i Gaza och Act Svenska kyrkans partner kämpar för att nå fram med humanitära insatser. Det berättar programsamordnare Malin Andrén, som nyligen besökte Israel och Palestina.

Statement on Israel and Palestine

Publicerad:

More than 100 days have passed since Hamas’ brutal attack that killed 1,200 Israelis, many of them children, and in which nearly 250 people were taken hostage. The 7 October attack marked the start of what has been called the war between Israel and Hamas.

Uttalande om Israel och Palestina

Publicerad:

I ett uttalande lyfter Act Svenska kyrkan att de krav på eldupphör som upprepas världen över måste respekteras. Dödandet måste få ett slut, gisslan släppas fri och nödhjälp nå fram till Gazas befolkning. Varje dag som detta obeskrivliga lidande fortsätter är ett nederlag för mänskligheten.

ACT-alliansens uttalande om kriget i Gaza och kränkningar av de humanitära principerna om skydd av civila under väpnade konflikter

ACT-alliansen uttrycker djup oro över den pågående situationen i Palestina och Israel, som har långtgående konsekvenser för hela regionen och, faktiskt, världen. Läs hela ACT-alliansens uttalandet på engelska här.