Människor är samlade en som räcker upp din en arm i luften är i fokus.
Lyssna

Klimatförändringarnas konsekvenser

Att stoppa klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. De som just nu drabbas värst av klimatförändringarna är de som bidragit minst till dem. Därför lyfter Act Svenska kyrkan klimatfrågan som en rättvisefråga.

Det klimatnödläge som vi ser idag är orsakat av människor och har uppstått på grund av en ohållbar utveckling som påverkar livsförutsättningarna på vår planet. En utveckling som gynnat en liten del av jordens befolkning, men som lett till katastrofala följder för flertalet människor och den biologiska mångfalden.

Tillsammans kan vi föra dialog med beslutsfattare

Sedan 2020 har Svenska kyrkan observatörsstatus för att delta i FN:s globala klimatmöten. Detta gör det möjligt för Act Svenska kyrkan och våra partnerorganisationer i det globala Syd att delta.

Vi ingår i en global ekumenisk delegation som leds av ACT-alliansen, Lutherska världsförbundet och Kyrkornas världsråd. Den ekumeniska rörelsen är grundad i tron på människans ansvar om skapelsen och omsorg om allt liv på jorden.

Act Svenska kyrkan och den globala ekumeniska rörelsen samverkar med alla krafter som delar samma vision. Just nu står mycket på spel om vi ska rädda Parisavtalets 1,5-gradersmål och stödja de som redan lever i klimatnödlägen. Tillsammans kan vi påverka och utkräva ansvar av politiska beslutsfattare för högre klimatambitioner och klimaträttvisa!

Vad betyder klimaträttvisa?

Klimaträttvisa innebär att de som drabbas värst av klimatförändringarna är de som bidragit minst till dem. De länder som släppt ut mest måste ta det största ansvaret för:

  • Sin egen omställning, genom att fasa ut fossila bränslen och satsa på förnybar energi
  • Att stödja anpassningen hos de som riskerar att drabbas värst
  • Att kompensera för skador och förluster som drabbar miljön och samhällen

FN:s specialrapportör för rätten till utveckling presenterade 2024 ett ramverk för klimaträttvisa. Act Svenska kyrkan vill vara en modig röst för att se till att klimaträttvisa ska vara vägledande när klimatbeslut som fattas och genomförs.

Utan jämställdhet ingen klimaträttvisa

För en rättvis klimatomställning är det viktigt att jämställdhet och kvinnors rättigheter genomsyrar besluten. En studie från 2021 visar att män i Sverige står för 16% mer av utsläppen jämfört med kvinnor. Samtidigt drabbas kvinnor och flickor, samt andra diskriminerade grupper, hårdare av klimatförändringarna. Därför är jämlikhet och jämställdhet viktigt för att minska klimatsårbarhet och säkerställa högre klimatambitioner.

Tillväxt eller tillräcklighet - Hur tänker vi oss en hållbar och rättvis framtid?

Tron på ständigt ökad tillväxt behöver omprövas. I Sverige och vår del av världen behöver vi ompröva vår syn på utveckling och istället utgå ifrån vad som är tillräckligt för att leva ett liv i värdighet. Genom att ta gemensamt ansvar för en hållbar framtid inom skapelsens gränser kan vi uppnå klimaträttvisa. Tillsammans kan vi bidra till en mer hållbar och rättvis framtid!

Vårt arbete för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna.

Klimatambassadörerna

Svenska kyrkans klimatambassadörer består av en grupp engagerade anställda, volontärer och förtroendevalda, som på olika sätt är nyckelpersoner för Svenska kyrkans klimatarbete. Just nu rekryterar vi fler klimatambassadörer!

COP29 en besvikelse i arbetet för klimaträttvisa

Act Svenska kyrkan deltog på COP29 som en del av den globala ekumeniska rörelsen för att särskilt lyfta klimaträttvisa.