Gruppbild av pristagarna 2021.
Foto: Diakonia
Mänskliga rättigheter

Nationella priset i Colombia

Act Svenska kyrkan och Diakonia delar årligen ut pris till modiga människor i Colombia som arbetar för att försvara mänskliga rättigheter. Priset synliggör människorättsförsvarares situation och legitimerar deras arbete.

Försvarare av de mänskliga rättigheterna i Colombia

Det nationella priset till försvar av de mänskliga rättigheterna i Colombia delas ut av Diakonia och Act Svenska kyrkan för att uppmärksamma, stötta och utkräva skydd för människor och organisationer som försvarar och står upp för mänskliga rättigheter.

Situationen i Colombia är präglad av våld och förtryck mot människorättsförsvarare. Trots detta fortsätter tusentals människor att kämpa, försvara och arbeta för en positiv förändring i sina samhällen. 

Hösten 2023 delades priset ut för tolfte året i rad. Under de första åren delades priset ut av Diakonia, men priset är nu ett samarbete med Act Svenska kyrkan. Utöver att uppmärksamma människorättsförsvarares arbete synliggör priset deras utsatta situation och legitimerar deras arbete. En röst som hörs högt är svårare att tysta. 

Mer information om priset finns på dess officiella webbplats (på spanska)

Årets människorättsförsvarare 2023

I 2023 års nationella människorättspris i Colombia blev flera individer och organisationer erkända för sina enastående bidrag till mänskliga rättigheter. Ceremonin för utdelningen av priserna var en högtidlig stund av erkännande och tacksamhet gentemot dessa modiga försvarare, kollektiva processer och organisationer som har kämpat outtröttligt för mänskliga rättigheter i Colombia. Deras kamp är en ständig påminnelse om att försvaret av grundläggande rättigheter är avgörande för fredsskapande, för att bevara livet och de mänskliga rättigheterna.

Människorättsförsvarare

Elizabeth Moreno Barco från regionen Chocó tilldelades priset Årets Försvarare för sitt livslånga engagemang för att försvara rättigheterna för urfolks- och afrocolombianska lokalsamhällen. Hon har fördömt de allvarliga människorättskränkningarna mot de afrocolombianska samhällena i Chocó, både lokalt och internationellt. Hennes arbete har varit avgörande för att förstå våldets dynamik i Chocó vid Stillahavskusten. Genom sitt envisa arbete för urfolks och afrocolombianska samhällen, är Elisabet här en källa till hopp och inspiration. För närvarande är hon koordinator för Forum för Interetnisk Solidaritet i Chocó.

Kollektiv insats i lokalsamhället

I kategorin Kollektiva processer på samhällsnivå tilldelades erkännande till CONPA, det nationella Afrocolombianska fredsrådet. CONPA, har arbetat för att erkänna och främja fred för afrocolombianer och etniska minoritetsgrupper såsom raizales och palanqueros. Rådet har visat enastående hängivenhet i sin kamp för fred och i att utforma politik från afrocolombianers och urfolks kollektiva perspektiv. Richard Moreno Rodríguez är representant för CONPA. Han har en bakgrund inom juridik och fredsbyggande och har varit central i flera fredsinitiativ, inklusive det etniska kapitlet i det slutliga fredsavtalet. Han har även varit rådgivare för olika organisationer och institutioner som arbetar för mänskliga rättigheter och fred.

Kollektiv insats av civilsamhällesorganisation

I kategorin Kollektiva processer – medföljande organisation tilldelades priset till Fundación de Derechos Humanos Joel Sierra (Joel Sierra Human Rights Foundation) i Arauca. Stiftelsens arbete fokuserar på försvar och stöd till offer av den väpnade konflikten. Stiftelsen övervakar också juridiska och politiska situationer relaterade till människorättskränkningar, gör anmälningar och ökar synligheten för konkreta fall för att bidra till historiskt minne och genomförande av skyddsåtgärder för sociala ledare. Representanten för stiftelsen, Sonia Milena López Tuta, är en välkänd människorättsförsvarare med över tjugo års erfarenhet av att försvara och främja mänskliga rättigheter. Hennes arbete har erkänts på regional, nationell och internationell nivå för att anmäla och medfölja offer för människorättskränkningar samt för att kämpa mot straffrihet.

En hel livstidsprestation

Priset Utmärkelse för livstidsprestation tilldelades Doria Yanette Bautista, en känd människorättsförsvarare vars historia präglas av kampen för sin syster Nydia Erika Bautista som försvann 1987. Doria har arbetat outtröttligt för att söka sanning och rättvisa för över 500 fall av tvångsförsvinnande och är en symbol för ihärdighet och mod i kampen för rättvisa. 

Tidigare pristagare berättar

Människorättsförsvarare 2021

Priset till ”Årets människorättsförsvarare” gick 2021 till Luz Marina Becerra Panesso. Hon har i över 20 år arbetat för kvinnors rättigheter i Colombia, med ett extra fokus på afrocolombianers rättigheter. 

-  Jag fortsätter min kamp för att kommande generationer ska kunna leva utan rädsla. Jag vill att de ska kunna välja att studera i stället för att ta till vapen. Jag vill ha ett land där vi kan omfamna varandra, där freden blomstrar, sade Luz i sitt tacktal. 

Luz Marina Becerra Panesso sitter på en stol framför en rollup för tio årsjubileet för det nationella priset till försvar av de mänskliga rättigheterna i Colombia och tittar in i kameran.
Luz Marina Becerra Panesso sittandes framför en rollup för tio årsjubileet för det nationella priset till försvar av de mänskliga rättigheterna i Colombia. Foto: PremioDDHHColombia

Årets kollektiva handling 2021

Priset för ”Årets kollektiva handling” gick 2021 till kampanjen Defender la Libertad: Un Asunto de todos. Aleida Murillo Gómez är en av de som har arbetat med kampanjen. Tillsammans har de i kampanjen sedan 2021 registrerat det övervåld som begås av polis och militär mot framför allt ungdomar. 

- Vi kommer alltid att fortsätta stötta människor som bär freden i sina hjärtan. Vi är tre personer som står här framför er idag, men vi representerar tusentals”, sade Aleida vid prisutdelningen.

Bild på Aleida Murillo Gómez tillsammans med två andra representanter för kampanjen Defender la Libertad: Un Asunto de todos. Aleida står i mitten och håller i priset medan de två männen står på varsin sida om Aleida. Alla tittar leende in i kameran.
Aleida Murillo Gómez tillsammans med två andra representanter för kampanjen Defender la Libertad: Un Asunto de todos. Foto: PremioDDHHColombia

Årets kollektiva insats 2021

Priset för ”Årets kollektiva insats” gick 2021 till det stora samhällsrådet för området vid Río Anchicayá. Silvano Caicedo Girón är en av de aktiva medlemmarna i rådet och mottog priset för rådets arbete för klimaträttvisa som bland annat innehållit en seger i en tvist för rätten till rent vatten i ett fall mot ett energibolag som förorenat dricksvattnet i närheten av staden Buenaventura på stillahavskusten. 

– Vi försvarar vattnet och jorden för livet är omöjligt att leva utan naturen, sade Silvano vid prisceremonin. 

Silvano sitter ner på en stol och tittar in i kameran. Med ena handen håller han fast i tavlan som är priset för "Årets kollektiva insats 2021" och den andra handen håller han knuten i en segergest.
Silvano Caicedo Girón poserar med priset för ”Årets kollektiva insats”. Foto: PremioDDHHColombia

Ett helt liv i försvar för mänskliga rättigheter

Det hedersfyllda priset för ”Ett helt liv” i försvar för mänskliga rättigheter gick 2021 till Aida Marina Quilqué Vivas för sitt långa arbete för urfolksrättigheter i regionen Cauca i södra Colombia. 

– Jag vill tillägna det här priset till alla urfolk i Colombia, till alla kvinnor och barn. Till de som kämpar för sina rättigheter, som försvarar livet och som vågar tänka annorlunda. Att tänka olika är inget brott, sa Aida Marina Quilcué i sitt tacktal.

På bilden syns Aida och en teckentolk stort på skärmen i bakgrunden av scenen. På scenen i förgrunden av bilden syns prisutdelaren och den unga kvinnan som har tagit emot priset å Aidas vägnar. Hon håller upp priset  och ler mot publiken.
Bild från prisutdelningen i Bogotá där Aida Marina Quilqué Vivas deltog via länk. Foto: PremioDDHHColombia/Diego Delgado Galeano

Nyheter om Nationella priset i Colombia

Människorättsförsvarare prisas i Colombia

Publicerad:

Den 7 september delade Act Svenska kyrkan och Diakonia, för tolfte året i rad, ut pris till människorättsförsvarare och miljöförsvarare i Colombia. Prisceremonin samlade människorättsförsvarare från hela landet, som hedrades för sitt arbete för att främja fred och skydda mänskliga rättigheter.

Människorättsförsvarare prisas i Colombia

Publicerad:

Den 19 oktober delade Act Svenska kyrkan och Diakonia, för elfte året i rad, ut pris till modiga människorättsförsvarare i Colombia. "Vi är inte ensamma, utan tusentals, till och med miljontals”, säger Luz Estrella Romero Villalba som var en av pristagarna.

”Vi representerar tusentals”- tio års jubileum för MR-priset i Colombia

Publicerad:

För tionde året i rad delar Act Svenska kyrkan och Diakonia ut pris till modiga människor i Colombia som arbetar för att försvara mänskliga rättigheter. Priset synliggör människorättsförsvarares situation och legitimerar deras arbete.

Två personer trycker sina pekfingertoppar mot varandra

Fred och demokrati

Act Svenska kyrkan arbetar tillsammans med lokala krafter över hela världen för att stärka mänskliga rättigheter, bygga tillit och gemenskap och uppnå hållbar fred.

På bilden syns en väg av packad jord som går emellan hus av enkel konstruktion. Längre bort syns några människor.

Kamp för hållbar fred i Colombia

Colombia har plågats av konflikter och våld i mer än ett halvt sekel. Urfolk, kvinnor och småbönder är värst drabbade. Du kan stötta arbetet för en hållbar fred!