Split screen bild där det på halva bilden är natt och på andra halvan dag. Gul text: Dela lika rädd liv
Foto: Volt
Fasteaktionen 2024

Vårdagjämning, Dela lika-dagen

Den 20 mars uppmärksammar Act Svenska kyrkan världens orättvisa fördelning av mat, makt och resurser. Vi kallar dagen för Dela lika-dagen.

Vid vårdagjämningen den 20 mars, när dag och natt är lika långa, vill Act Svenska kyrkan uppmärksamma världens orättvisa fördelning av makt och resurser. Genom att ge en gåva till Act Svenska kyrkan kan du vara med och bidra till en mer rättvis värld. I en tid där alltför få kan äta sig mätta, ökar orättvisorna och fattigdomen. I en värld där klimatet snabbt och dramatiskt förändras kan inget land klara sig självt. Dagens stora utmaningar måste mötas genom internationellt samarbete.

Samtidigt som vi arbetar för alla människor rätt till mat jobbar vi också med att ge stöd till människor som hamnat i utsatthet efter krig och katastrofer. Din gåva gör skillnad både i akuta och långsiktiga insatser.

Vikten av att dela lika

Vad innebär då att dela lika i detta sammanhang? I fastans tid innebär det att avstå något av mitt eget och ge till dem som bättre behöver det. Dela med dig på Dela lika-dagen. Låt det bli en påminnelse om att vi alla är födda under samma himmel, med lika värde och samma mänskliga rättigheter. Låt det också bli en påminnelse om hur viktigt det är att vi som enskilda och som samhälle delar med oss. 

Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt.

Luk. 3:11

I en värld där vi vet att ”vår nästa” finns både nära och långt bort, är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att dela med oss och att vi gemensamt står fast vid ett långsiktigt åtagande om ett generöst och modigt utvecklingssamarbete till stöd för människor i stor utsatthet.

Swisha din gåva till 900 1223

Två majskolvar mot blå himmel

Livräddare i fält

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Det är en fråga om fördelning – vi delar inte lika på resurserna.

Person står och håller i kläder, böcker och saker.

Sälj på Tradera och rädda liv

Genom att sälja till förmån för Act Svenska kyrkan på Tradera kan du vara med och stötta människor som är i akut hungersnöd, på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet.

Var med och fyll fastebössan

Dela med dig till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt eller lever i utsatthet under samma himmel. Låt ditt bidrag i årets fastebössa göra verklig skillnad.