En ljusmanifestation
Foto: Magnus Aronson /Ikon
Församlingsengagemang

Årets Changemaker i Sverige

Att vara en changemaker är att bidra till förändring! I Act Svenska kyrkans nätverk finns många changemakers, både runt om i världen och i Sverige. På den här sidan kan du nominera changemakers från ditt sammanhang!

Det finns gott om eldsjälar för Act Svenska kyrkan, eller som vi också kallar dem – changemakers! Modiga människor som kämpar för demokrati, hållbarhet och rättvisa. Vi vill uppmärksamma dessa modiga människor från våra sammanhang i församlingar, pastorat och stift. Det finns många berättelser att lyfta fram och exempel att inspireras av. Med utmärkelsen Årets Changemaker i Sverige vill vi lägga ett extra fokus på dessa berättelser och låta oss ta del av livgivande engagemang och hopp om att förändring är möjlig.

Du kan nominera en person, en grupp eller en hel församling. Det går att nominera till Årets Changemaker i Sverige när som helst under året. 

Engagemanget tar sig i många uttryck 

Engagemanget för Act Svenska kyrkan kan visa sig på många olika sätt. De finns de som återkommande engagerar sig genom hantverk och bakning till auktioner och basarer, kyrkkaffe och soppluncher, tipspromenader, ankrace, informationsbord, undervisning i barngrupper och konfirmander, konserter, bössinsamling med mera. De finns även de som gör punktinsats genom till exempel att vinterbada, springa maraton, skriva debattartikel och dela inlägg på sociala medier.

Luleå domkyrkoförsamling – Årets Changemaker i Sverige 2022

Under Göra skillnad 2022 fick deltagarna rösta fram Årets Changemaker i Sverige 2022. Av finalisterna fick Luleå domkyrkoförsamling flest röster och blev därmed mottagare av utmärkelsen och vandringsstaven.

Bild på representanter från Luleå domkyrkoförsamling när de mottog utmärkelsen Årets Changemaker i Sverige 2022.
Foto: Emil Olsenmyr

Juryns motivering till Luleå domkyrkoförsamlings finalistplats: "Med utsikt över viken skapar de nominerade goda ringar på vattnet genom sitt engagemang för Act Svenska kyrkan. För 10 kr per församlingsmedlem har de fått medial uppmärksamhet och väckt givarvilja även utanför den egna organisationen. Deras idoga arbete och starka förankring synliggörs i både församlingsinstruktionen och insamling för alla människor rätt till ett värdigt liv."

Läs om Luleå domkyrkoförsamlings utmärkelse som Årets Changemaker i Sverige 2022.

Nominera en changemaker 2024

Genom utmärkelse Årets Changemaker i Sverige vill vi lyfta fram engagerande grupper och personer. Beskriv gärna hur de/den nominerade engagerat sig för Act Svenska kyrkan, vad har engagemanget lett till och har det genererat goda ”ringar på vattnet”? Ge gärna exempel på stora och små insatser! Vill du hellre skicka in en video med din nominering så går det också bra. Mejla nominering till givarservice@svenskakyrkan.se

Nominera senast den 31 maj 2024.

Berätta om varför du anser att personen, gruppen eller församlingen är en changemaker. Skriv gärna utförligt och ge också exempel på vad som har gjorts eller åstadkommits till förmån för Act Svenska kyrkans arbete och vilken respons det fick.

Samtal under helg för engagerade.

Du kan också engagera dig i Act Svenska kyrkan

Är du intresserad av volontärarbete och brinner för rättvisefrågor? Då borde du gå med i en internationell grupp och bli ombud för Act Svenska kyrkan.

En grupp glada personer går tätt ihop och pratar med personen bredvid.

Ageravolontär

Är du ung vuxen och vill engagera dig för internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär!

Tre barn med skolväskor på ryggen. De ler och ser glada ut.

Bli månadsgivare – förändra liv varje dag

Med en liten gåva varje månad kan du bidra till att fler barn får gå i skolan, att människor som flyr från krig får skydd och att fler kan ta sig bort från fattigdom.