Vad menar vi med att ”flytta makten” och hur kan framtidens religionsdialog se ut? Act Svenska kyrkans spännande historia öppnar upp för många olika slags samtal – om var vi har varit och vart vi är på väg, som rörelse här i Sverige och som en del av den världsvida kyrkan.
Djupdyk i vår historia och framtid
Under våren var Act Svenska kyrkan med och anordnade flera spännande seminarier som tar avstamp i vår 150-åriga historia. Här kan du se dem i efterhand.
Hur flyttar vi makten?
Den tidiga missionen lade grunden för mycket av det vi fortfarande kämpar för, men hade samtidigt sina rötter i en tid som präglades av koloniala synsätt. Hur kan vi prata om det i dag – och hur kliver vi in i en värld där vi delar rättvist på makten?
I samtalet deltar Kajsa Ahlstrand, professor i missionsvetenskap, Kristina Helgesson Kjellin, forskare vid kyrkokansliets avdelning för kyrkoliv, och Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. Samtalsledare: Karin Sarja, avdelningschef, kyrkokansliets avdelning för kyrkoliv.
Samtalet spelades in i Uppsala den 20 mars 2024.
Vad menar vi med internationell mission och diakoni?
En del av Act Svenska kyrkan uppdrag är att samordna församlingars internationella diakoni- och missionsarbete. Men vad kan sådant arbete innebära konkret i församlingen? Hör diakoni och mission ihop eller ska det tolkas som två olika saker?
I samtalet deltar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare Ledningsavdelningen Kyrkokansliet och professor i teologi, Anders Wejryd, ärkebiskop emeritus och Pia-Sophia Passmark, kyrkoherde Skarpnäcks församling.
Samtalet spelades in i Uppsala den 3 april 2024.
Religionsmöten som fredspunkter och konfliktskapare – lärdomar från det lokala och globala
Hur kan vi som religiösa aktörer vara med och bygga förståelse och fred genom att mötas över religionsgränser – här i Sverige och globalt?
I samtalet deltar Åsa Nausner, strateg i Örebro pastorat och Tomas Lindgren, professor i religionspsykologi vid Umeå universitet. Samtalsledare: Anna Hjälm, direktor vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem.
Samtalet spelades in i Umeå den 15 maj 2024.
Vad hände med demokrati och jämställdhet?
Arbetet för demokrati och jämställdhet har varit en del av vårt arbete från start. Men i dag ser vi en global tillbakagång för såväl det demokratiska utrymmet som för kvinnors och flickors rättigheter. Hur navigerar vi i den verkligheten?
I samtalet deltar Antje Jackelén, tidigare ärkebiskop, Inger Lise Olsen, tidigare jämställdhetshandläggare, Svenska kyrkan och Emilie Weiderud, polycyrådgivare, Act Svenska kyrkan. Samtalsledare: Karin Hugsén, policyrådgivare, Act Svenska kyrkan.
Samtalet spelades in i Ängelholm den 22 maj 2024.