Två personer i Act Svenska kyrkans blåa väst delar ut informationsmaterial.
Foto: Josefin Casteryd/Ikon
Materialbank

Idébanken för Act Svenska kyrkan

I idébanken hittar du tips, idéer och inspiration kring insamlingsaktiviteter för Act Svenska kyrkan. Flera av aktiviteterna går att genomföra både fysiskt och digitalt.

Soppluncher, tipspromenader, konserter, basarer och auktioner. Det finns många tillfällen och aktiviteter där du kan passa på att berätta om Act Svenska kyrkan och allt fantastiskt arbete som görs ute i världen. På denna sida har vi samlat några idéer på aktiviteter som ni kan genomföra. Tipsa oss gärna om fler aktiviteter!

Försäljning

Vid årets högtider och festligare tillfällen när många kommer till kyrkan uppskattar många att också få köpa med sig något hembakat eller hemstickat. Låt alla församlingens grupper vara med och bidra. Syföreningens hemstickade sockor och barngruppernas hemgjorda kola brukar bli succé!

I webbshoppen finns många fina produkter att beställa och sälja. Här hittar du till exempel fina svenska antikljus, tändsticksaskar, servetter och fina kassar av återvunnet material. 

Foto: Emil Olsenmyr /Ikon

Passa på att redan nu förbereda församlingens försäljningar inför fastan! Uppmana församlingsbor att virka mormorsrutor som ni sen sätter ihop till plädar eller överkast som ni kan sälja. Nu när många är digitala kanske ni också kan ha ett lotteri på församlingens webbplats? Bestäm mönster eller låt var och en göra sin egen ruta – det blir en härlig blandning. Börja i god tid att förberedda för lotteriförsäljning fysiskt såväl som digitalt.

Någon sitter och stickar.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Helenas himmelska drömmar eller Lasses goda fisksoppa. Vilka är era favoritrecept? Samla ihop församlingens tips på de bästa recepten som funkar vardag som helg. Det kommer att bli en riktig bestseller. Funkar lika bra att sälja fysiskt som digitalt!

En receptbok ligger på en handduk. På handduken är det broderat ett bröd och texten hembakat.
Foto: Helena Frankson

I de flesta församlingar finns ett bokbord i kyrkan eller i församlingshemmet. Se till att det alltid finns aktuellt och nytt material och lite av de fina produkter som du kan beställa hem och sälja – till exempel de fina tändsticksaskarna och servetterna. Beställ produkterna i webbshoppen. De produkter som Act Svenska kyrkan tar fram bekostas av insamlade medel och ska bidra till att öka gåvorna till arbetet runt om i världen.

På ett bord ligger ljus, tändstickor och julkort till försäljning.
Foto: Helena Frankson

Att sätta upp färgglada fasteträd vid entréer är en tradition på många platser. Pynta egna fantasirika fasteträd som ni säljer till privatpersoner eller företag. Ta gärna upp beställningarna i förväg så vet ni åtgången.

Samla ihop alla gamla ljusstumpar efter julens högtider och bjud in till en ljusstöpningskväll där ni tillsammans stöper nya fina ljus att sälja under fastan.

Gudstjänst och andakt

Kan kören sjunga sånger och psalmer från olika länder och olika traditioner?  

Läs in kollektvädjan för Act Svenska kyrkan och lägg ut i på församlingens Facebook och Instagram

Uppmana församlings- eller kyrkoråd att ta beslut om att kollekt vid dop alltid tas till Act Svenska kyrkan. 

Kulturaktiviteter

Några musiker och sångare erbjuder sig att spela önskepsalmer och sånger till förmån för Act Svenska kyrkan. Önska psalm, swisha en summa och psalmen sjungs antingen i en utomhuskonsert eller i en konsert i kyrkan.

Inbjud allmänheten att vara med i en fototävling utifrån ett tema. Bilderna kan sedan bli till en kalender eller säljas på en auktion till förmån för Act Svenska kyrkan. Inspiration till hur man kan göra hittar du under rubriken Tips och idéer från engagerade, där Bodens församling berättar hur man gjorde en fotokalender. 

Passa på att berätta om kommande kampanj och dela ut material. Ta upp kollekt till Act Svenska kyrkan i stället för inträde. 

Ordnar din stad en kulturnatt? På många platser hålls kulturnätter, ofta tidig höst, med lokala artister, konstutställningar och litterära inslag. Kan Act Svenska kyrkan finnas med i utbudet genom t ex fotoutställning eller musik från hela världen?

Engagera församlingens kör i att uppträda med vårsånger på lokal galleria. Informera och samla in till Act Svenska kyrkan samtidigt.  

Anordna afternoon tea med psalmtoppen tillsammans med församlingens musiker eller kör. Kan man rösta på sin favoritpsalm och samtidigt swisha en gåva till Act Svenska kyrkan? 

Mat och bak

Bjud in till och sälj biljetter till en fysisk eller digital middag med särskild mening. Till exempel en middag där församlingens kantor är värd och där temat är musik eller en middag med församlingens vaktmästare som kan berätta något spännande om kyrkan och dess omgivningar. Inventera och se vilka spännande föredrag som ni kan erbjuda. Ett roligt sätt att få äta middag tillsammans med nya människor och samtidigt få ny kunskap. Alla intäkter går till Act Svenska kyrkan.

Någon tar soppa ur en stor kastrull.
Foto: Johannes Frandsen

Bjud in till en tårt- och kakbuffé! Alla bakar sin favoritkaka eller tårta som man bidrar med. Auktionera ut det ni fått in eller sälj biljetter till buffébordet.

I Svenska kyrkans webbshop kan du beställa tårtschabloner för att skapa en tårta med Act Svenska kyrkans logotyp på. 

Hallongrottor på ett fat.
Foto: Jenny Sigeman /Ikon

Uteaktiviteter

Ordna en pilgrimsvandring utifrån Act Svenska kyrkans fokusområde – Katastrofinsatser. I Svenska kyrkans webbshop finns ett inspirationsmaterial för att ordna en pilgrimsvandring. I materialet finns personliga berättelser från olika delar av världen, förslag på bibeltexter med tillhörande reflektionsfrågor, aktiviteter och böner. Det finns också tips för dig som inte har lett en pilgrimsvandring tidigare och för dig som vill ha ny inspiration.

Ladda ner pilgrimsmaterialet från Webbshoppen.

Bjud in till en tipspromenad, kanske i anslutning till söndagens gudstjänst? Använd frågorna som finns till Livsloppet och sälj startkort så blir det ett tillfälle att lära sig mer om Act Svenska kyrkans arbete samtidigt som man är med och bidrar till verksamheten. Livsloppet består av 10 tipsfrågor. Ta gärna upp en frivillig gåva till Act Svenska kyrkan som deltagaravgift.

Ett tips är att bredda engagemanget genom att fråga lokala affärer och företag i närområdet om att bidra med vinster till Livsloppet. På det sättet erbjuder vi också dem att vara med i vår kamp för alla människors rätt till ett värdigt liv.

Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Besök varandras trädgårdar – utbyt tips och trix samt dela en värdefull stund tillsammans ”under samma himmel”. Eller varför inte be kyrkogårdsarbetarna visa upp kyrkogården? Kanske finns någon raritet bland alla växter? Låt era anställda proffs berätta om arbetet och dela sina bästa trädgårdstips.

Swisha kostnad för entrébiljett till Act Svenska kyrkan 900 1223

Gräslök i en odlingslåda. En grupp människor sitter i bakgrunden.
Foto: Emilia Lindstrand /Ikon

Tips och idéer från engagerade

I Boden bjöds allmänheten in att ta bilder på temat ”Magiska stunder”.

 -  Tanken på en fototävling har jag haft ett tag, berättar kommunikatör Camilla Arvidsson, Svenska kyrkan i Boden. När pandemin satte stopp för våra vanliga insamlingsaktiviteter, så tänkte vi att bildmaterialet också kan användas till något bra, som Act Svenska kyrkans julinsamling.

En jury bestående av både församlingsbor och proffsfotografer valde ut tolv bilder bland de inskickade att ingå i en kalendern.

- Kalendern trycktes sedan och såldes på församlingens hemsida och i samband med alla aktiviteter kopplade till julinsamlingen, som t ex konserter, berättar Camilla. Allt överskott gick till Act Svenska kyrkans arbete. Intresset var mycket stort och många fina bidrag kom in.

Sedan 2014 har en grupp föräldrar anordnat barnloppis (klädbytardag) två gånger varje år. Församlingen ställer upp och lånar ut lokaler gratis och lokala företag är med och sponsrar. De som vill sälja anmäler intresse till att få en säljkod och sen lottas 100 personer som får lämna in kläder och varor.

En inlämningsavgift tas ut och efteråt en provision på varje säljares förtjänst. Varje år kan Storvreta barnloppis skänka cirka 80.000 kronor till Act Svenska kyrkans viktiga arbete. 

barnkläder ligger vikta i stora högar på ett bord.
Foto: Anneli Ekström

Dela med dig och tipsa andra

Tagga dina aktivitetsinlägg med #ActSvenskakyrkan när du berättar om det i sociala medier. På så sätt kan fler ta del av dem och inspireras.

I Facebookgruppen Act Svenska kyrkan - idéer och inspiration hittar du som är engagerad fler tips på aktiviteter. Där kan du kan även dela med dig av lyckade aktiviteter och evenemang som du varit med och genomfört.

Det går även bra att kontakta Givarservice för att dela med dig av tips som du tror skulle passa på denna sida. 

Bild på en datorskäm, mobil och Ipad som visar innehålla från Kunskapsplattformen

Kunskapsportalen Actum

Kunskapsportalen Actum är för dig som vill lära dig mer om Act Svenska kyrkan och våra fem fokusområden. Fördjupa din kunskap genom videos, intervjuer med changemakers och interaktiva quiz.