Lek och varma kläder till barnen från Syrien

Nyhet Publicerad Ändrad

Varje dag kommer fler kvinnor och barn till flyktinglägret Za’atari i öknen i Jordanien. De flesta har flytt från Syrien till fots, på natten för att undvika krypskyttar. Svenska kyrkan ger akut stöd och arbetar särskilt för att barn och vuxna i flyktinglägret ska må bra. Se vårt bildspel.

Krisen i Syrien gör att en ström av flyktingar tar sig över gränserna till grannländerna. Till det nyöppnade flyktinglägret i nordöstra Jordanien kommer omkring 1 500 personer varje dag, de flesta är kvinnor och barn.

Skolor och lekplatser för barnen
Många organisationer samarbetar med att ta emot flyktingarna. Svenska kyrkans mål är att förbättra flyktingarnas välbefinnande.

Det handlar bland annat om att se till att barnen i lägret har det så bra som möjligt, att vardagen blir nära den normala och att skolor snabbt kommer igång. Lekplatser är en viktig insats.

Behöver vinterkläder för kalla nätter
Flyktingarna har inte kunnat bära med sig så mycket och behöver akut stöd med mat, kläder, kokkärl och tält. Inte minst kläder är viktigt eftersom nätterna i öknen är kalla, och de blir allt kallare:

- Just nu jobbar vi med att få fram vinterkläder och tältvärme, berättar Thomas Ekelund som fungerar som samordnare och kommunikatör för den lokala lägeradministrationen.

Samtidigt är temperaturskillnaderna i öknen stora. Just nu är det 40 grader varmt på dagarna och moln av sand irriterar ögon och lungor.

Viktigt att flyktingar får vara med och driva flyktinglägret
All erfarenhet av stöd till människor på flykt visar också att det är oerhört viktigt att de som drabbats själva får vara med och driva flyktinglägret och organisera stödet. Det underlättar för dem att återhämta sig från de svåra upplevelser de haft.

Motsatsen, om människor känner att de inte kan påverka kan göra exempelvis psykiska problem värre.

Svenska kyrkan specialist på psykosocialt stöd
Dessa så kallade psykosociala aspekterna på katastrofstöd är något som Svenska kyrkan specialiserat sig på de senaste åren. Det är vår särskilda kompetens inom kyrkornas ACT-allians som är en viktig aktör i flyktinglägret i Za’ atari.

Svenska kyrkan bidrar till att stödja personalen i flyktinglägret att arbeta med ett psykosocialt förhållningssätt och sänder också xxxxx

Redan nu har Svenska kyrkan lovat att ge stöd under ett år framåt, till och med augusti 2013.

Kontakta redaktionen