Uppmaningen kommer i samband med att G20, världens största ekonomier, möts i Hamburg för att diskutera klimat, ekonomi och politik.
Tillsammans med medlemskyrkor och partner på Afrikas horn är samtliga ledare djupt oroade över den alarmerande situation där torka, konflikt och brist på mat skapat en enorm och aldrig tidigare skådad flyktingkris. Osäkerheten och bristen på respons från resten av världen bidrar till att konflikter trappas upp och försvårar för människor som nu svälter att få hjälp, skriver kyrkoledarna i ett uttalande.
1,4 miljoner barn riskerar att dö av hunger och G20 måste nu, tillsammans med resten av världen, öka sina insatser på för att rädda liv i Nigeria, Somalia, Sydsudan och Jemen.
Torka och konflikt leder till hungersnöd
Den allvarliga torkan har tagit grepp om stora delar av Afrikas horn, bland annat Etiopien, Kenya, Sydsudan och Somalia. Boskap har dött, skördar förstörts och bristen på vatten är akut. Och nu dör också människor. Den pågående hungersnöden är enligt FN den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget och ofattbara 20 miljoner människor är drabbade. Läget förvärras av att det pågår stridigheter och konflikt i flera av de drabbade länderna som försvårar för hjälpen når fram.
Anna-Maria Sandström arbetar som Svenska kyrkans utsända i Kenya och deltog på mötet med lokala kyrkoledare från Afrikas horn i Nairobi. Hon berättar att all energi går till att kraftsamla och mobilisera resurser i den akuta krisen:
- Situationen är fruktansvärt tragisk och onödig. Människor flyr sina hem och jordbruk på grund av väpnad konflikt. Det lilla som vore möjligt att skörda trots den värsta torkan på många år förspills. Miljontals människor är drabbade och många av dem är barn. Många flyr för andra och tredje gången i sina liv.
Långsiktiga lösningar
Men förutom att hantera den akuta krisen är det också nödvändigt att hitta långsiktiga och hållbara lösningar för framtiden, vilket också var en fråga för deltagarna på mötet i Nairobi. Att ta itu med de grundläggande orsakerna till den svåra situation som nu drabbar så många människor är helt avgörande för framtiden, berättar Anna-Maria.
- Det finns tre områden som identifierats som särskilt viktiga att arbeta långsiktigt och strategisk med, i dag och i framtiden. Det är att hantera klimatförändring, adressera och lösa konflikter och att arbeta för demokratiska och sunda styrelseskick.