Biskopen i mässa
Foto: Eric Miller

Ärkebiskopen besökte Sydafrika

Nyhet Publicerad Ändrad

Den 18-24 maj besökte ärkebiskop Antje Jackelén Sydafrika. Hon mötte kristna och andra religiösa ledare, gjorde hembesök i Khaylitsha där människor lever under svåra omständigheter, predikade, föreläste och träffade Svenska kyrkans samarbetsorganisationer i Södra Afrika.

Syftet med resan var att fördjupa och utveckla relationen med kristna kyrkor samt besöka platser och organisationer med koppling till kyrkan. Svenska kyrkan har också, sedan många år, utsänd personal i Sydafrika.

– Sydafrika befinner sig i en kritisk situation. I kyrkorna och hos de organisationer jag har mött har jag sett ett imponerande arbete för ett samhälle som präglas av sammanhållning och social rättvisa. Den självklarhet med vilken kyrkorna här ser att tron leder till engagemang i samhället är inspirerande också för oss i Svenska kyrkan, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Ärkebiskop Antje besökte mentormammaprojektet Philani i Khaylitsha som drivs med hjälp av stöd från Svenska kyrkans internationella arbete. Äldre, erfarna mödrar besöker unga mammor som har det svårt på olika sätt. Målet är att ge dem kunskap, hälsovård och självkänsla. De får stöd att hjälpa sig själva och sina barn till bättre hälsa och ett tryggare liv. Mentormammorna är kvinnor som själva levt ett utsatt liv med barn i kåkstäderna.

– Det är verkligen ett respektingivande arbete som gör stor skillnad. Det var stort att få följa med på hembesök. Tack vare projektet får mentormammorna lön och utbildning. De kan vara ett avgörande stöd för unga mödrar som saknar socialt skyddsnät. Idag omfattas ungefär 13000 mammor och barn av projektet, säger ärkebiskopen.

En av programpunkterna var också att träffa lokala kyrkoledare, däribland ärkebiskop Thabo Makgoba som leder anglikanerna i södra Afrika. Tillsammans med andra religiösa ledare samtalade de om kyrkans roll att bygga social sammanhållning i ett demokratiskt samhälle. Dessutom predikade ärkebiskop Antje i S:t George's Cathedral i Kapstaden vid söndagsmässan.

Ärkebiskop Antje var också inbjuden av imamen Dr. Rashied att tala i Claremont-moskén. Detta skedde i samband med fredagsbönen.

– Att uttrycka samhörighet i hoppet handlar om att dela traditionernas rikedom i stället för att bygga staket runt sin egen täppa. Det handlar om att fira enhet i mångfalden och att främja dialog snarare än att odla fördomar, säger ärkebiskop Antje.

Under veckan hann hon även med att träffa representanter för Svenska kyrkans samarbetsorganisationer i regionen, delta i ett seminarium på svenska ambassaden, och föreläsa på University of Western Cape om dialogen mellan religion och naturvetenskap och dess betydelse för klimaträttvisa.