Stöd att börja om till krigets offer från Kongo

Nyhet Publicerad Ändrad

"Det är inte lätt att se alla dessa trettonåriga mammor och ana hur barnen kommit till." Svenska kyrkans Kaisa-Leena Juvonen har besökt flyktingar från Kongo i Uganda. Hon berättar bland annat om volontärer som ger stöd när det gäller könsrelaterat våld och våldtäkter.

- Det svåraste är att veta att flyktingarna upplevt så mycket fysiskt och psykiskt våld. De har sett och upplevt fruktansvärda saker. 

Det säger Svenska kyrkans Kaisa-Leena Juvonen som är katastrofhandläggare och nyligen mött flyktingar i olika mottagningsläger i Uganda.

Väpnade grupper våldtar och misshandlar
Hon berättar om milis i Demokratiska republiken Kongo som utrustade med machetes våldtar och misshandlar människor, hugger ned djur och bränner ned hus. 

Våldet mot civilbefolkningen i Kongo har kulminerat det senaste året med återkommande flyktingströmmar till Uganda. 

Unga flickor utsatta
Kaisa-Leena Juvonen berättar att bland de nyanlända flyktingarna finns många väldigt unga flickor som är gravida eller har små barn.

- I alla flyktingläger finns mängder av nyfödda. Det är inte lätt att se dessa trettonåriga mammor och ana hur barnen har kommit till. Jag frågade en flicka vad hennes barn hette och hon svarade "krig". 

- När jag tänker på hur bra vi har det i Sverige med vår barn- och mödravård är kontrasten enorm!

Imponerad av flyktingarna
Flyktingarna har oftast förlorat allt de ägde. Det enda de har med sig är sina barn och kläderna på kroppen:

- Jag är oerhört imponerad av hur dessa flyktingar ändå är beredda att börja om och bygga upp ett nytt liv, säger Kaisa Leena. 

Kaisa-Leena Juvonen berättar att Svenska kyrkan nu är med om att dela ut kokkärl, tvål och andra hygienartiklar. Svenska kyrkan stöder också rent vatten och sanitet i flyktinglägren. 

Volontärer ger stöd vid våldtäkter
Vi är också med och utbildar volontärer som kan ge stöd när det gäller könsrelaterat våld och våldtäkter.

ACT-alliansen, som Svenska kyrkan är en del av, arbetar intensivt för ett värdigt flyktingmottagande för denna extremt utsatta befolkning. 

Det är en stor påfrestning för den fattiga befolkningen i Uganda att ta emot alla dessa flyktingar. Därför bidrar Svenska kyrkan också till volontärer som ordnar mötesplatser och samtal mellan de olika grupperna. 

"De skulle slakta mig"
Nittonåriga Olivia hör till dem som tagit sig till Uganda tillsammans med sin familj: 

- De skulle slakta mig i Kongo, säger nittonåriga Olivia enkelt. Hon flydde med sina tre småflickor, ett, tre och fyra år över gränsen från Demokratiska republiken Kongo.

Det tog familjen sju timmar att nå Uganda. Olivias man är på en annan ort i Uganda men hon säger att han snart kommer efter. 

Olivia är lättad över att familjen är i säkerhet I natt sov familjen på en matta men just nu väntar Olivia på utdelning av kokkärl, och kläder. Hon är ivrig att starta ett nytt liv i Uganda. 

- Nu vill jag börja odla på mitt eget fält.