Svenska kyrkan uppvaktar UD om textilarbetarna i Bangladesh

Nyhet Publicerad Ändrad

När textilfabriken i Bangladesh rasade samman i april blev arbetarnas dåliga arbetsvillkor tydliga för omvärlden. Svenska kyrkan har arbetat med frågan länge.  Den 30 maj uppvaktade Svenska kyrkan tillsammans med Fair Trade Center Utrikesdepartementet i frågan.

Under uppvaktningen överlämnades nära 8 000 namnunderskrifter från konsumenter runt om i landet. Fair Trade center och Svenska kyrkan träffade handelsministern statssekreterare Gunnar Oom som tog emot underskrifterna.

Politikerna behöver vara med och påverka

Höjda minimilöner är viktigt för att textilarbetarna i Bangladesh ska få det bättre. Här har både svenska företag och politiker en viktig roll att spela för att påverka Bangladeshiska politiker.

- Våra politiker behöver vara med och påverka politiker i Bangladesh. Det som behövs är bland annat fackliga rättigheter, höjda minimilöner och en årlig revidering av lönerna, säger Annika Lindé, policyhandläggare för genus och teologi hos Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan mötte klädföretag

Nyligen träffade Svenska kyrkan också svenska klädföretag* som berättade om sina ansträngningar för en bättre arbetsmiljö i Bangladesh.

Klädföretagen som mötte bland andra Swedwatch, Sida, UD, den svenska ambassadören i Bangladesh och Svenska kyrkan, berättade om sitt arbete för att förbättra situationen för textilarbetarna och vilken roll Swedwatch rapport har spelat i deras CSR-arbete. *(se faktaruta)

Det var för ett år sedan, i maj 2012, som Swedwatch släppte en uppmärksammad rapport om textilarbetarnas villkor i Bangladesh. Bakom rapporten står också Svenska kyrkan, Peace & Love Foundation, Finnwatch och RFSU.  

Lite bakgrund:

  • 80 procent av Bangladeshs exportintänkter kommer från textilindustrin
  • Det finns cirka 4,2 miljoner textilarbetare
  • De flesta arbetar 14 timmar om dagen och har en minimilön på 260 kronor per månad
  • Åtta av tio arbetare är kvinnor
  • Många arbetare lever inte tillsammans med sina barn på grund av långa arbetsdagar och brist på barnomsorg
  • Flera av fabriksägarna är politiker och sitter på dubbla stolar

Företag, politiker men också konsumenterna behöver ta ansvar:

- Bojkott är inte ett enkelt alternativ eftersom företag som tar sitt ansvar i Bangladesh är viktiga aktörer för en bra utveckling. Och arbetstillfällena är viktiga för kvinnorna, säger Annika Lindé.

Hur tycker du vi som konsumenter ska göra?

- Om jag väljer kläder från Bangladesh ska det vara från ett företag som jag vet arbetar med de här frågorna. Ofta kan man få en bra bild på företagens webbsidor om hur medvetna de är, säger Annika Lindé.

Maria Sandell

Fotnot:  * Följande klädföretag har varit med i samtalen med anledning av Swedwatchs rapport: H&M, Gina Tricot, Lindex, Åhléns, RNB (som köper in Brothers och Sisters).