Vara pastorat

Prata med oss

Kontakt

Vara pastorat Besöksadress: Sveagatan 7, 53431 VARA Postadress: Box 124, 53422 VARA Telefon: +46(512)797280 E-post till Vara pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Till innehållet

Vara pastorat

Välkommen till Vara församling, Vedums församling, Levene församling, Kvänums församling, Larvs församling och Ryda församling.

Alla hälsas välkomna att deltaga i Svenska kyrkans gudstjänster och aktiviteter. Vi ser det som en förmån att få möta människor mitt i livet, i glädje och i svårigheter. Vi har diakoner och präster som är bra på att hjälpa till.
Varje vecka, i regel fredag, finns det information om kommande gudstjänster i NLT. Längre planering för vår verksamhet finns med i KYRKNYTT (utg. 4 gånger/år). Här i våra 6 församlingar och 24 kyrkor erbjuder vi något för alla oavsett ålder. 

 Välkommen att dela gemenskapen i Vara pastorats församlingar. 

 

Aktuellt från Vara pastorat

På Vara pastorats kansli hjälper vi dig med att komma i kontakt med rätt person, till exempel för en bokning eller ett samtal.

Kontakt med Vara pastorat

På Vara pastorats kansli hjälper vi dig med att komma i kontakt med rätt person, till exempel för en bokning eller ett samtal.

En vecka då vi lyfter fram vårt klimat.
Kyrkorna i Vara kommun inbjuder till en gemensam gudstjänst i Betaniakyrkan i Edsvära söndagen 19 november 10.00

Globala veckan 12–19 november

En vecka då vi lyfter fram vårt klimat. Kyrkorna i Vara kommun inbjuder till en gemensam gudstjänst i Betaniakyrkan i Edsvära söndagen 19 november 10.00

Vi träffas för att binda adventskransar och förbereda juletid runtom i pastoratet

Kranskvällar inför julen

Vi träffas för att binda adventskransar och förbereda juletid runtom i pastoratet

I Vara pastorat finns ett rikt utbud av musikgudstjänster, körsång och konserter att välja på.

Höstens musik i Vara pastorat

I Vara pastorat finns ett rikt utbud av musikgudstjänster, körsång och konserter att välja på.

Jan-Olof Säll berättar om Missing peoples verksamhet.

Torsdag 23 november 
14.00 i Kvänums Församlingshem
18.30 i Vedums Församlingshem

Fika: 40:- pengarna går till Missing people
Välkomna!

Missing People

Jan-Olof Säll berättar om Missing peoples verksamhet. Torsdag 23 november 14.00 i Kvänums Församlingshem 18.30 i Vedums Församlingshem Fika: 40:- pengarna går till Missing people Välkomna!

Domssöndagen

Dagen kallas i många kyrkosamfund ”Kristus, konungens dag”. Jesus som gav sitt liv för alla människor skall till sist göra slut på ondskan och upprätta de förtryckta. En dag för rannsaken och hopp.

Tema

Kristi återkomst

Liturgisk färg

Grön (eller violett/blå)

Altardekoration

På altaret ställer vi vita och röda blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Hesekiel kapitel 47, vers 6 - 12

Han sade till mig: ”Ser du, människa?” Han förde mig tillbaka till strandkanten. Då jag kom tillbaka såg jag att det växte tätt med träd längs flodens båda stränder. Han sade till mig: ”Detta vatten flyter genom landet österut, strömmar ner i Jordandalen och rinner sedan ut i havet, så att det salta vattnet där blir friskt. Där floden rinner ut skall det vimla av liv i vattnet, fisk skall finnas i överflöd. Där detta vatten rinner ut blir allt vatten friskt. Där floden rinner ut kan allt leva. Fiskare skall stå längs stranden, från En-Gedi till En Eglajim skall deras nät ligga på tork. Fisk av alla de slag skall finnas där, i samma överflöd som i Medelhavet. Men gölar och dammar skall inte bli friska, de tjänar till utvinning av salt. Längs floden, utmed båda stränderna, skall alla slags fruktträd växa. Deras blad skall inte vissna och deras frukt aldrig ta slut. Varje månad bär de ny frukt, ty de får sitt vatten från helgedomen. Deras frukt skall ge föda och deras blad läkedom.”

Epistel

Första korinthierbrevet kapitel 15, vers 22 - 28

Liksom alla dör genom Adam, så skall också alla få nytt liv genom Kristus. Men i tur och ordning: först Kristus och därefter, vid hans ankomst, de som tillhör honom. Sedan kommer slutet, när han överlämnar riket åt Gud, fadern. Då har han förintat varje välde och varje makt och kraft, ty han måste härska tills han har lagt alla fiender under sina fötter. Den siste fienden som förintas är döden, ty 'allt har han lagt under sina fötter.' När det heter att allt är lagt under honom är naturligtvis den undantagen som har lagt allt under honom. Men när allt har lagts under honom skall Sonen själv underordna sig den som har lagt allt under honom, så att Gud blir allt, överallt.

Evangelium

Evangeliet enligt Matteus kapitel 13, vers 47 - 50

Med himmelriket är det också som när man lägger ut ett nät i sjön och får fisk av alla slag i det. När det är fullt drar man upp det på stranden och sätter sig ner och samlar den goda fisken i korgar och kastar bort den dåliga. Så skall det bli vid världens slut. Änglarna skall gå ut och skilja de onda från de rättfärdiga och kasta dem i den brinnande ugnen. Där skall man gråta och skära tänder.

Psaltaren

Psaltaren kapitel 102, vers 26 - 29

En gång lade du jordens grund, och himlen är ett verk av din hand. De skall förgås, men du består, de är plagg som slits ut, du byter ut dem som kläder och de är borta. Men du är densamme, dina år har inget slut. Dina tjänares barn skall bo här och deras barn leva trygga hos dig.