Vit duva i marmor sitter på gravsten i en grönskande omgivning med blåa blomklockor.

Kyrkogårdsförvaltning

Kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen vårdar församlingens 24 kyrkor och 25 kyrkogårdar med ca 12 000 aktiva gravrätter.

Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen finansieras av begravningsavgiften som alla svenska medborgare betalar och har en annan ekonomi än den del som rör fastighetsförvaltningen.

Kyrkogårds- och fastighetsförvaltningen

Förutom det traditionella arbetet runt kyrkogårdarna arbetar vi även med underhållet av våra kyrkor i den del som tillhör fastighetsförvaltningen, vilken finanserias genom att vi som församling har betalande medlemmar i kyrkan.

Gravplatstyper och servicearbeten för gravskötsel

De olika gravplatstyperna hittar du här, och kan variera beroende på kyrkogård. Hör av dig till oss om du vill veta vad som gäller för en enskild kyrkogård.

Vi erbjuder servicearbeten på gravplatserna till självkostnadspris. För gravskötsel finns viss hjälp och stöd för dig som gravrättsinnehavare. Mer information finns under rubriken ”Formulär och taxor för kyrkogårdar och gravar” längre ner på sidan.

Begravningsombudet

Begravningsombudet i Vara kommun

Kontakta kyrkogårds- och fastighetskansliet

Kyrkogårds- och fastighetskansliet ansvarar för ärenden som rör begravningsverksamheten, våra kyrkogårdar och fastigheter.

Svart gravsten med guldtext som säger "Älskad och saknad med inte glömd".

Begravningsavgift och gravrätt

Detta ingår i begravningsavgiften.

Vit ängel med guldfärg på hår och vingar vilar på gravsten.

Gravskötsel

Så här sköter vi gravplatserna - tjänster, taxor och regelverk.

Kyrkoport

Kyrkor med kyrkogårdar

Hitta en kyrka med kyrkogård indelat efter område.

Ängel på en gravsten

Hitta gravplatsen

Söker du en särskild gravplats? Här hittar du länkar till sidor där du kan leta vidare efter gravar på olika platser i Sverige.

Gravrättsinnehavare

Vad innebär det att vara gravrättsinnehavare?

Gravsten med rosa rosor

Gravstenar som tas bort

Varför och när tas en gravsten bort?

Gammal stor gravsten som har fallit omkull och gått sönder.

Gravstenssäkring

Vissa gravstenar är farliga - så här gör vi!

Gravrättsinnehavare sökes

Biologisk mångfald på kyrkans marker

"De fagra örtersängar och markens gröna blad..."

Miljöarbete

Vi bryr oss om skapelsen!

Aktuell information

Kyrkogårds- och fastighetsförvaltning