Pilgrimsvandring på Katarinaleden. Riseberga - Vadstena 18-24 maj 2020.

Pilgrimsvandring och retreat

En fridfull och hälsosam stund i natur och stillhet.

Pilgrimsvandring

Under en pilgrimsvandring känner många närheten till Gud och naturen. Många upplever även t.ex. att de får ro att reflektera över vilken väg man skall välja i framtiden.

Det är lugn promenadtakt som gäller med tillfällen för vila. Bra skor, lämpliga kläder och egen medhavd fika eller matsäck gäller, anpassat efter vandringens längd.

Anmälan

Du kan behöva göra anmälan ibland men oftast är det bara att komma till angiven samlingsplats, vanligen en parkering vid en av våra kyrkor eller församlingshem. För kontaktinformation - se nedan!

Pilgrimsvandringar i Varabygden

Pilgrimsvandring på Katarinaleden. Riseberga - Vadstena 18-24 maj 2020.

Längre pilgrimsvandring söndag 22 augusti

En längre pilgrimsvandring söndag 22 augusti ca 8 km. Edsvära kyrka 9.00 kort morgonbön, vandring m flera stopp, en enkel mässa. Ha ordentliga skor och ta med mat för dagen! Åter Edsvära kyrka ca kl 15 - 16. ANMÄLAN: Maria Claesson 073-373 30 10 eller Solveig Sundström 073-373 30 13

Pilgrimsmärket för Skara stift

Nu har Skara stift ett eget pilgrimsmärke! Det så kallade Brynolfsmärket kan användas till pilgrimsleder i stiftet. Märket är inspirerat av en gjutform från biskop Brynolfs tid på 1200-talet.

Länkar till Mer historik och fakta

Nationalencyklopedin, Skara - Lödöse
Skara - Lödöse Vandringsled - Pilgrimsled

I Skaraborg finns flera pilgrimsleder som  t.ex. Kungslena - Gudhem, Lidköping - Läckö och Skara - Husaby.

Pilgrim Skaraborg
Pilgrim i Sverige
Pilgrimscentrum i Vadstena
Pilgrimsleder i Europa
Pilgrimsleden Husaby - Forshem
Pilgrim Gudhem

Länkar till några platser för retreat och stillhet.
Lilleskog själavårdsinstitut
Åh stiftsgård
Berget i Rättvik
Franciskus Tredje Orden
Birgittasystrarna i Vadstena
Svenska kyrkans kloster och kommuniteter

S:t Olofsmärket

Pilgrim St.Olofsmärket

På merparten av lederna i Skaraborg hittar du S:t Olofsmärket. Den är en kombination av sevärdhetsmärket och Olofskorset.

Sverige, Norge och Danmark använder denna gemensamma symbol för de sammanlänkade pilgrimslederna. Slutmålet är Nidarosdomen i Trondheim eller Santiago de Compostela i Spanien.

Läs mer om "För kropp och själ"

Solveig Sundström

Varabygdens församling