Svenska kyrkan utökar stödet i akut flyktingkris i Uganda

Nyhet Publicerad Ändrad

Flyktingmottagandet i norra Uganda är under hård press och det är brist på allt. Nu ger Svenska kyrkan stöd så att fler människor får rent vatten, latriner, säkerhet och tak över huvudet.

På grund av kriget i Sydsudan och den svältsituation som nu råder i landet har antalet människor som flytt över gränsen till Uganda ökat dramatiskt den senaste tiden.

– De allra flesta av de som har tvingats fly kommer i stort sett tomhänta. Många har inte mer än kläderna de bär på kroppen, säger Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan har sedan tidigare arbetat med flyktingar i Uganda. Nu utökar Svenska kyrkan de humanitära insatserna.

Vatten, latriner och tak över huvudet till 100 000

– Tillsammans med vår lokala partner kommer vi att öka tillgången till vatten, latriner, säkerhet och tak överhuvudet till sammanlagt 100 000 personer, säger Anna Garvander. Hon fortsätter:

– Vi kommer även att jobba med psykosociala insatser till framför allt de som har drabbats av könsbaserat våld. 

Majoriteten av de 750 000 flyktingarna från Sydsudan har kommit till Uganda sedan i juli. I januari anlände mer än 50 000 flyktingar till Uganda från Sydsudan. 

Svenska kyrkan ger stöd med motsvarande 2,8 miljoner kronor. Av dem är 2,7 miljoner stöd från Sida. 100 000 kronor är insamlade medel.