Två nya präster tar examen

Nyhet Publicerad

På söndag den 22 januari välkomnar Härnösands stift två nya präster till tjänst i Svenska kyrkan. De prästvigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. De nya prästerna börjar arbeta i Örnsköldsviks respektive Stöde församling.

Här är de nya medarbetarna som examineras av domkapitlet på lördag och sedan prästvigs på söndag.

Kristina Widmark Häggström, 52 år, börjar sin tjänst som präst Örnsköldsviks församling. Hon är uppväxt i Örnsköldsvik och sedan länge bosatt i Köpmanholmen men genom åren har hon också haft bopålar i Gammelstad, Umeå och Uppsala. Kristina är utbildad socionom med inriktning på psykosocialt arbete och har arbetat med människor i utsatta situationer i olika förebyggande och rehabiliterande verksamheter. Hon har bland annat varit distriktskonsulent på den ekumeniska organisationen DKSN/RIA (nuvarande Hela människan).

Marina Gustafsson, 31 år, börjar sin tjänst som präst i Stöde församling. Hon är uppväxt i Domsjö och inledde sitt engagemang i Svenska kyrkan som ideell konfirmandledare i Domsjö-Hållänget i Själevads församling, där en församlingspedagog inspirerade henne till att fortsätta verka inom kyrkan. Innan teologistudierna arbetade hon som fritidsledare och som församlingsassistent i Domsjö-Hållänget respektive Gnesta i Södermanland.

Om präster
Prästkandidaterna har alla en examen i teologi eller religionsvetenskap samt därefter ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. I utbildningen till präst ingår även att efter prästvigningen arbetar ett år under handledning i en församling i det stift där de vigts, därefter kan de söka fast tjänst.

Att vigas till en tjänst i Svenska kyrkan innebär, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer för vigningstjänsten, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

Kontakta gärna undertecknad så förmedlas kontakt för intervju. En gruppbild tas efter söndagens högtid i domkyrkan och kan beställas för fri publicering.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17