Församlingar i Lunds stift

Foto: Jonas Tobin /IKON

Lunds stift består av Skåne och Blekinge. I stiftet finns 169 församlingar.

Församlingen har lokalt självstyre, men är samtidigt en del av ett stift och av Svenska kyrkan som trossamfund. Alla medlemmar har tillsammans ansvaret för församlingens grundläggande uppgift: att fira gudjänst och att utöva undervisning, diakoni och mission. Diakoni betyder tjänst och innebär omsorg om människor i livets olika skeden.

För varje församling finns ett kyrkoråd som är församlingens styrelse. En eller flera församlingar bildar tillsammans ett pastorat. Lunds stift har 31 pastorat. Ett pastorat är ett tjänstgöringsområde för en kyrkoherde. Den består av flera församlingar som samverkar. Pastoraten ansvarar för pengar, personal och fastigheter, inklusive kyrkor.

Pastoraten är i sin tur organiserade i 18 kontrakt. Ett kontrakt utgör en kontraktsprosts arbetsområde. Kontraktsprosten fungerar som biskopens förtroendeperson i kontraktet.

Vilken är min församling?

Skapad:2012-10-04 08:45:00

Vilken församling du hör till beror på var du bor. Här kan du ta reda på vilken församling du tillhör.

Gatuadress:
Postadress:

Letar du efter en kyrka?

Skapad: 2014-11-12 14:25:00

Letar du efter en fin kyrka för ett bröllop? Du kanske tycker om att besöka kyrkor längs din resväg. Vilken anledning du än har, är kyrkokartan.se något för dig.

kyrkokartan.se kan du hitta många av Sveriges alla kyrkor. Du kan också lägga upp bilder, recensera de kyrkor du besökt eller läsa vad andra skrivit.

Sök kyrka
Vill du söka efter en kyrka är sökfunktionen lätt att hantera. Saknar du namnet på kyrkan söker du på stad eller kommun, eller direkt på kartan som finns på sidan.

Finns inte din lokala kyrka med? Lägg upp den!
För att lägga upp text och bild måste du vara registerad på kyrkokartan.se. Det är kostnadsfritt och du blir enkelt medlem första gången du lägger upp något. Cirka 3 300 kyrkor finns idag inlagda på kyrkokartan.se. Utöver de beskrivande texterna har användarna skrivit över fem tusen kommentarer och laddat upp över fjorton tusen bilder. Sidan har cirka tjugotusen besökare per månad.

I din mobil
En annan bra funktion för dig som är på resande fot är att kyrkokartan.se går att använda i mobilen. Du kan lätt kan hitta en kyrka där du befinner dig.