– en samhällsaktör att räkna med

fira gudstjänst hemma

Det är en annorlunda tid

Inte mycket är längre som vanligt, men kyrkklockorna ringer och gudstjänster firas. Så kommer det att fortsätta vara. Från och med den 7 april firas de dock på ett annorlunda sätt. Då är det inte längre möjligt att komma till kyrkan på söndagarna för att tillsammans möta Gud där, utan var och en av oss möter Gud och firar gudstjänst där vi är, i våra hem, i våra trädgårdar eller i naturen. I kyrkorummet finns en präst, musiker och vaktmästare. Samma tid som vanligt. Vi är där. Vi läser söndagens texter och sjunger två psalmer.

Vi tänder ljus och ber för vår värld och för alla som bor eller arbetar i Eslövs kommun. Så när du nästa söndag hör kyrkklockorna ringa, så ska du veta att just nu finns det någon i kyrkan som tänder ett ljus och ber för dig.

Det här är ovant. Aldrig förr har vi varit i en situation som denna. Aldrig har vi i vår livstid, i Sverige, varit med om att en pandemi drabbat oss och vårt samhälle. Överallt i samhället ställer vi om. Vi gör det för att det är nödvändigt att vi tillsammans tar ansvar och skyddar de som hör till riskgrupperna. Vi gör det för att ingen ska mista sitt liv i onödan och för att ingen ska förlora en vän eller familjemedlem i onödan. Vi gör det tillsammans.

Bönen är kyrkans hjärta. Därför slutar vi aldrig be och vi slutar aldrig fira gudstjänst. Vi fortsätter – på ett annorlunda sätt. I alla tider har kristna bett tillsammans på avstånd.

Från Linköpings kloster fick jag i söndags följande ord:

• Följ Sveriges Televisions och Sveriges radios gudstjänster och andakter på radio och TV.
  • Följ oss på Facebook och se de korta andakter vi lägger upp varje vecka. De finns även på webbsidan under rubriken ”Digitala andakter” här >>
  • Har du något särskilt du vill att vi ska be för? Dig själv eller någon/något som ligger nära ditt hjärta? Skicka det till eslov@svenskakyrkan.se, så ber vi för det kommande söndag.
  • Be! ”Bönen kan inte sättas i karantän. Den får röra sig fritt och låter sig inte begränsas. Den är fri.”
  • Öppen kyrka dagligen för enskild andakt och ljuständning: Eslövs kyrka 8-15 och V Sallerups kyrka 8-15.
  • Andakter från Sveriges kristna råd >>

Du missar väl inte våra digitala andakter?

Varje lördag publiceras en ny under rubriken "Digitala andakter" (se nedan). I filmen får du se lite av Eslöv och Stenberget från ovan!

Kontakta jourhavande präst

Är du ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam?
RING Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 17-08. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.
SKRIV DIGITALT BREV Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen.
CHATTA Genom vår chatt når du Jourhavande präst måndag till torsdag 20-24.

Ta taxi till oss!

Bild: Ola Johansson/IKON

Vi vill hjälpa dig som har svårt att ta dig till våra gudstjänster på egen hand.

Beställ kyrktaxi på telefon 0413-34 70 99 (var tydlig med att din beställning gäller kyrktaxi) så står vi för kostnaden.

Kontakta jourhavande präst

Är du ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam?
CHATTA Genom vår chatt når du Jourhavande präst måndag till torsdag 20-24.