Ängsblomster utanför prästgården i Lövestad
Foto: Helen Lindqvist

LÖVESTADS FÖRSAMLING

Välkommen in i vår gemenskap

Prästgårdsparken i Lövestadby

Stipendium ur Stiftelsen N. V. Hultmans minne

Stiftelsen N. V. Hultmans minne delar ut stipendier till studerande från gamla Lövestad församling. Går du gymnasiet eller annan utbildning efter grundskolan kan du söka stipendium. Stipendiet kan erhållas en gång. Skicka din ansökan per e-post till lovestads.forsamling@svenskakyrkan.se eller med vanlig post senast 9 oktober. Berätta vem du är, vad studerar och vilka mål du har med studierna. Stipendiet delas ut i samband med gudstjänsten Första advent.

Mässa i Taizéton

Söker du stillhet och ro? En gång i månaden samlas vi till mässa i taizéton där igenkänning är en sorts grundton. Vi vilar i det vi känner igen och upprepar, tänder ljus, ber och mediterar. Vi möts i Tolånga kyrka en tisdagskväll i månaden. Gudstjänsten tar ungefär en timme. Vi söker tillsammans, fördjupning, stillhet och eftertanke. Kanske kan en liten del av gudstjänsten eller helheten öppna en väg till ditt inre. Nästa gång är den 3 oktober. Vi börjar klockan 18.30. Varmt välkomna.

Barnkören

Barnkören startar 19 september

Barnkören är för alla som går i klass F-3. Vi startar terminen tisdagen den 19/9. Det är gratis så kom och prova på. Vi samlas på Lövestad skola kl 14.00 och Fyrkappan ca: kl 14.10. Därefter går vi tillsammans till Lövestads församlingshem fikar och sjunger. Har du frågor? Ring Helen på 0417 215 79

I allt vårt arbete med våra grönytor i församlingen försöker vi ligga i framkant. Mathilda Bäckman som är kyrkovaktmästare har ett särskilt uppdrag att inspirera oss till att tänka på den biologiska mångfalden. Under sommaren har vi börjat lära oss att slå gräsytor med lie. Det är en urgammal metod men den kräver kunnande vilket hela arbetslaget märkte när vi provslog prästgårdsparkens område med långgräs. Otroligt roligt och mycket svårare än vi föreställt oss.

Philip Reimers som är kyrkovaktmästare i Lövestad har provanlagt en liten äng vid prästgården. Det har slagit väl ut, vilket ni kan se av bilderna. Nästa år skall vi försöka i större skala på Lövestad nya kyrkogård. Tänk om vi kunde förvandla delar av Lövestad nya kyrkogård till en vacker sommaräng… vore inte det något?

Varför gör vi detta? Är det inte enklare att bara klippa med traktorn? Relevanta frågor som jag skall försöka besvara.

Vi gör det för att vi har ett ansvar att sköta de grönytor vi fått ansvar för på ett sådant sätt att den biologiska mångfalden gynnas. Vi vill ge utrymme åt bin, humlor och andra små varelser. Vi gör det för att vi tycker det är roligt och vi lär oss hela tiden något nytt.

Visst är det enklare att klippa med traktorn en gång i veckan men då får vi gräsytor utan annat liv än gräs och mossa. Att klippa med traktor innebär utsläpp av koldioxid och kan medföra en del arbetsmiljömässiga konsekvenser av negativt slag. Det är ett ensamarbete på en vibrerande maskin.

Vi hoppas att alla skall uppskatta våra försök. Vi kanske inte lyckas fullt ut men även ett aldrig så litet bidrag till den biologiska mångfalden kan vara bra för helheten.

Åke Appelgren

Kyrkfönstret 2023 nr 3 framsida

Kyrkfönstret 2023 nr 3

Här på denna sidan hittar du de Kyrkfönstren som nyligen har utgetts. Här samlar vi Kyrkfönstren en efter en, till alla som vill läsa.

Församlingsutfärd - 28 september

Bussutfärd I höst går resan till Åhus med besök bland annat i Mariakyrkan, som har en både lång och intressant historia som återspeglar samhällets utveckling och betydelse genom århundradena. Vi åker den 28 september. Vi äter lunch på Åhusgården och det blir eftermiddagskaffe på Klosterbageriet. Alla som vill följa med är välkomna. Resan kostar 150 kronor per person och betalning erläggs på bussen via swish eller kontant. Avfärd Lövestad församlingshem 10.30, Vanstad kyrka 10.45, Röddinge kyrka 11.00 och Tolånga kyrka 11.15 - hemma klockan 17.00. Anmäl dig till församlingsexpeditionen senast den 21 september.

Rågbullar

Frukostklubben 5 oktober klockan 9.00

Vi träffas i Lövestad församlingshem för frukost med gemenskap. Det kan bli sällskapsspel, sång och musik eller något annat. Det är bara att dyka upp! Varmt välkomna.