Röddinge kyrka
Lyssna

Röddinge kyrka

Ett äldre svartvit foto taget av Röddinge kyrka

Sevärdhetskyrka i Röddinge 2025

Under några dagar i juli kommer vi att hålla sevärdhetskyrka i Röddinge. Röddinge kyrka är i sina äldsta delar mycket gammal. Man tror att det har funnit en kyrka där sedan i alla fall 1200-talet. Av den gamla kyrkan återstår egentligen bara långskeppet och kyrkklockan.

Mot slutet av det vi kallar medeltiden, det vill säga senare delen av 1400-talet, försågs kyrkan med takmålningar. Man kan se att det varit två olika kyrkomålare som varit i farten. De målningar vi kan se idag är gjorda av Everlöfsmästaren. De “återupptäcktes” när kyrkan brann tredjedag jul 1928 och konserverades. I samband med branden skadades den medeltida dopfunten såpass mycket att den till sist fick överlämnas till Lunds historiska museum. Kyrkklockan är från 1400-talet och därmed en av de äldsta i Lunds stift.

I koret har den lokale konstnären Axel Kulle dekorerat taket i det efter branden nybyggda koret.
Kom och upptäck allt fantastiskt som finns i Röddinge kyrka.

Röddinge kyrka den 1 – 6 juli 

Kyrkan är öppen tisdag till lördag 10.00-15.00. Då har vi kaffeservering, visningar och tipsrunda. 

Tisdagen den 1 juli firar vi Taizémässa 18.30, därefter bjuder vi på kaffe och kaka.  

Onsdagen den 2 juli hålls en andakt klockan 14.00. 

Torsdagen den 3 juli hålls en morgonbön 8.30, därefter finns det möjlighet att äta frukost tillsammans. Klockan 14.00 samma dag går det bra att komma och lyssna till stilla musik. 

Fredagen den 4 juli hålls en andakt klockan 14.00. 

Lördagen den 5 juli är ni välkomna att lyssna till en somrig konsert med Maria, Per och Björn. Därefter serveras grillad korv, kaffe och kaka. 

Söndagen den 6 juli avslutar vi med att fira mässa klockan 10.30. Musiker är Pia Ewaldz och sångsolist är Maria Andersson. Kyrkkaffe blir det också. 

Hjärtligt välkomna! 

Lite historik om Röddinge kyrka

Kyrkan anlades som romersk absidkyrka i slutet av 11- eller början av 1200-talet med långhus, längre och smalare kor samt halvrund absid, medan torn och vapenhus tillkommit senare. 1877 skedde stora förändringar, dock utan att den medeltida karaktären helt suddades ut. Efter branden den 27 dec 1928 har denna ålderdomliga prägel åter kommit fram.
 
Valven är smyckade med kalkmålningar av Everlövsmästaren. Motiven är hämtade ur skapelsehistorien och syndafallet, liknelsen om den rike mannen och Lasarus och om de sju dödssynderna. Också en framställning av Kristus såsom Världsdomaren med Maria och Johannes på båda sidor.