Other languages with Google Translate

LÖVESTADS FÖRSAMLING Besöks- och postadress: Lövestad byaväg 43, 27571 Lövestad Telefon: +46(417)21043 E-post till LÖVESTADS FÖRSAMLING

Tolånga kyrka

Här ser du ett gammalt foto av kyrkan

Sevärdhetskyrka i Tolånga

Ett kyrkorum rymmer många skatter. En del av dessa är synliga för blotta ögat, andra får man leta efter. Ett kyrkorum rymmer mycket historia. det är både bygdens samlade, kollektiva historia men också enskilda människors livsöden.

Tolånga kyrka är öppen mellan kl 11 och 15 varje dag mellan den 25 och 30 juni. Har man svårt att gå, går det bra att köra upp!

Veckan efter midsommar kommer vi att ha öppet i Tolånga kyrka varje dag. Kyrkans synliga och osynliga skatter visas, kyrkorummets historia berättas och
berättar för oss.

Varje dag är det andakt kl 14, några gånger med extra musik andra i all enkelhet. På onsdagkvällen kommer Pia Ewaldz med Trio Österlen för en musikgudstjänst.
Vi avslutar veckan söndag den 1 juli med högmässa och kyrkkaffe.

Varje dag står kaffekannan redo tillsammans med enkelt fikabröd.

Det är två av våra kyrkvärdar som ansvarar för dessa dagar. Dessa två har en stark anknytning till Tolånga, nämligen Lena Nilsson på Brantås och Ingela Mårtensson i Eggelstad.

Maria som himladrottning med Jesusbarnet på armen
Maria som himladrottning med Jesusbarnet på armen Bild: Helen Lindqvist

Lite historik om Tolånga kyrka

Kyrkan ligger på en hög kulle invid Tolånga-ån, som just där vidgar sig mellan två forsar. Här går man bokstavligen "upp till Guds berg och hus" på en brant trappa med trettiotre steg. Kyrkans äldsta delar stammar troligen från 1100-talet. Interiören domineras av det snidade altarskåpet (från senmedeltid). I mitten står Maria som himladrottning med Jesusbarnet på armen. Hon omgives av de fyra stora kyrkofäderna och de tolv apostlarna. 1859 vidgades kyrkan med två korsarmar.