Eskalerande strider i Sydsudan tvingar hundratusentals på flykt

Nyhet Publicerad

Svältkrisen och våldet får människor att fly i hundratusental från Sydsudan. De flyr med alla sina tillhörigheter och räknar inte med att kunna återvända, berättar Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkans internationella arbete, som nyligen besökte gränsområdet i Uganda dit 3000 flyktingar anländer varje dag.

Tusentals sydsudanser passerar gränsen till Uganda varje dag. Foto: Marie Renaux/LWF

 

 

Krisen i Sydsudan är enligt Lutherska världsförbundet den största i Afrika och den tredje största i världen. Enligt FN råder det hungersnöd och närmare 5 miljoner människor svälter.

- Människor är desperata. De ser ingen framtid i Sydsudan och flyr med sikte på att inte komma tillbaka på länge, kanske aldrig. De bär med sig dörrar, fönster, getter, motorcyklar, allt du kan tänka dig. Om några veckor kanske vi ser människor fly med bara en väska, eller bara de kläder de har på kroppen. Vi ser inte att krisen mattas av.

Det är nu tusentals människor som passerar gränserna till Kenya och Uganda varje dag. 90 procent är kvinnor och barn. FN-systemet och hjälporganisationer som Svenska kyrkans partner Lutherska världsförbundet gör en ofattbar insats, enligt Anna Garvander som själv har sett hur de arbetar – vardag som helg. Människor registreras och medicinska problem noteras, därefter bor flyktingarna i ett transitcenter mellan en till tre dagar innan de slussas ut i lokalsamhället.

-  I Uganda finns inga flyktingläger. De arbetar efter en annan modell där flyktingarna tilldelas en jordplätt som de själva får röja och sedan försöka bygga sin framtid.

På lång sikt leder det ugandiska flyktingmottagandet till en mer positiv situation för flyktingarna än lägermodellen. De har fri rörlighet, rätt att arbeta och kan därmed själva påverka sina liv. Men just nu råder såväl vattenbrist som matbrist. Området i norra Uganda dit flyktingarna kommer är ett av de fattigaste i landet och antalet flyktingar är nu lika många som lokalbefolkningen.

- Det finns inte tillräckligt vatten och mat. De globala humanitära behoven är så stora att FN har halverat matransonerna från 12 kg till 6 kg mat per person och månad. Det betyder 200 gr per dag. Det är jättelite. Ingen människa kan överleva på det, säger Anna Garvander.

Svenska kyrkan finns på plats genom ACT-alliansen och stöttar med vår tekniska kompetens och med pengar. Lutherska världsförbundet har omfördelat personal och resurser för att kunna möta de stora humanitära behoven.

Din gåva behövs. Stöd insatserna till flyktingarna på Afrikas horn.