Luleå domkyrkoförsamling

Välkommen till Luleå domkyrkoförsamling!

Veckans program

Aktuellt veckoprogram i Luleå domkyrkoförsamlings kyrkor. Tider för gudstjänster, konserter, med mera, hittar du här.

Verksamhet för alla åldrar

Välkommen att vara med och engagera dig i Luleå domkyrkoförsamling! Här finns grupper för barn, ungdomar och vuxna, gudstjänster och konserter, meditation, möjligheter till samtal och stöd, med mera.

Pingstnovena 2023

Niodagarsperioden mellan Kristi himmelsfärd och pingst ber man om den helige Ande. Förebild till denna sed är lärjungarnas bön i Jerusalem i väntan på Anden.

Sång i parken lördag 3 juni

Sång i stadsparken i Luleå, lördag 3 juni 2023 kl. 13-14.30. Fri entré. Kom och lyssna till och sjung med i allsång i Stadsparken med lokala körer och solister! Sol, vind och vatten, Den blomstertid nu kommer, En stund på jorden, Caravan of Love, Ovan där, med flera allsångsfavoriter.

Bröllopspar

Drop in-vigsel i Luleå domkyrka 14 juli 2023

Bekräfta kärleken till varandra genom att gifta er i Luleå domkyrka i sommar! Ni tar med varandra, ID, 1-2 ringar och hindersprövning. Luleå domkyrkoförsamling ordnar resten.

Dopbilder

Drop in-dop i Luleå domkyrka

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Välkommen på drop in-dop Luleå domkyrka fredag 21 juli kl. 10-16.30! Drop in-dopet passar för dop av barn, ungdomar och vuxna.

Nationaldagsbön i Luleå domkyrka

Sång och musik och en bön för vårt fosterland! Varmt välkommen när Tomas Lång, präst i Luleå domkyrkoförsamling, leder nationaldagsbönen i Luleå domkyrka den 6 juni klockan 18.30. Här deltar även domkyrkoorganisten Markus Wargh och sångsolisterna Erik Stålberg och Ulric Björklund.  

Följ med på församlingsresa till Öjebyn och Piteå

Torsdag den 8 juni erbjuder vi en heldagsresa med buss och ett trevligt program!

Ledig tjänst: Församlingsdiakon (placering Centrum) 100%

Nu söker Luleå domkyrkoförsamling en församlingsdiakon med anställning i område centrum, i centrala Luleå. Välkommen med din ansökan - du kommer att ingå i ett arbetslag med sju diakoner, bland andra Hans Bennebrant på bilden.

- Rollen som evangelist värderar jag högst av all musik jag gör

The greatest story ever told ... ja, det är en beskrivning som träffar ganska nära om man ska återge historien om Jesus. Kompositören Bachs klassiker Johannespassionen återger den mest dramatiska delen av Jesu liv och lidande - på korset - i musikalisk form. Söndagen den andra april klockan 18 hör du denna klassiska påskkonsert i Luleå domkyrka. Möt före detta Luleåbon och tenoren Johan Christensson, sopranen Emma Rönnlund och konsertens dirigent Samuel Lindh inför evenemanget.

Vilka Guldkillar!

Den första fredagen i månaden sjuder Damrummet i Örnäsgården av liv - i dubbel bemärkelse. Då samlas ett gäng herrar för att prata, fika och dela erfarenheter. Henry Granlund (tv i bild) är sammankallande för Guldkillarna - alla canceröverlevare.

Fastighetsdagar om kris, beredskap och miljöpåverkan

Under två dagar, 25-26 april, har Luleå stift tillsammans med Härnösand stift anordnat Fastighetsdagar i Luleå stiftskansli. Föreläsningar och samtal om kris och beredskap, klimat och hållbarhet har varit i fokus - angelägna ämnen inte minst för Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef och Peter Vinsa, fastighetschef i Luleå domkyrkoförsamling.

60 år av smuts har poleras bort!

De senaste veckorna så har ett stort arbete pågått i Örnäsets kyrka. Alla bänkarna har tvättas och poleras - och visst syns det när 60 år av smuts försvinner.

Nykter i dag - en ny mötesplats för dig som vill göra en förändring

Tillsammans med socionomer från Luleå kommuns RoS-mottagning öppnar Svenska kyrkan i Luleå en ny verksamhet på Diakoni i Centrum. Du som har en önskan att göra en förändring när det gäller alkohol, droger eller spel om pengar är välkommen att hämta kraft och hitta nya vägar på ”Nykter i dag”.

Klassrumsbesök och korridor-häng på schemat när pedagogerna besökte skolan

Sophia Marklund Ehlin och Ulrika Asp, båda pedagoger i Luleå domkyrkoförsamling har deltagit i projektet Kärleken är fri där man gör klassrumsbesök till alla sjundeklassare i Luleå kommun. Här möter man eleverna för att prata om allt från hedersförtryck till var man vänder sig om ens frihet blir inskränkt.

Vi hejar på dig (Idol?) Heidi!

"Jag tror verkligen att musiken kan förena människor, som när svenska artisten Laleh sjöng ""Some die young"" efter den hemska händelsen på Utöya i Norge." Det säger Heidi Viitala, vikarierande församlingsassistent i Luleå domkyrkoförsamling - som nu varit på audition för TV4:s succéprogram Idol.

Domprosten roastade förtroendevalda

Det blev både skratt och allvar under ett storkollegium i Örnäsgården när några av de förtroendevalda mötte de anställda i Luleå domkyrkoförsamling. Som ett kul grepp passade Charlott Rehnman, domprost, på att "roasta" deltagarna för att känna dem på pulsen om vad de tycker om sitt uppdrag, vilka ljusglimtar och utmaningar de ser för församlingsarbetet.

Med omsorg om kyrkans skatter

I Örnäsets kyrka och i Örnäsgården finns kulturskatter och oersättliga antikviteter - vissa saker så gamla som från 1600-talet. Men vad finns egentligen i gömmorna och i skåpen i lokalerna? Det är vad Maud Jonsson Vuortio och Peter Vinsa tillbringade två dagar med att ta reda på.

Möt Starlights nya körledare

Ungdomskören Starlight har fått en ny körledare - Ida Bo-Sturesdotter Eriksson! Ida jobbar som musiker i Mjölkuddskyrkan och leder även den populära gospelkören Schola Gospel.

Dags att boka gravskötsel för 2023

Vill du ha hjälp med skötsel av en grav på Innerstadens kyrkogård eller Örnäskyrkogården? Vi hjälper dig gärna!

Nedbrunna böneljus får nytt liv

Varje år tänds hundratals stearinljus i Luleå domyrkoförsamlings fyra kyrkor. Men vad händer egentligen med de stumpar som blir kvar? Tack vare Jamilia Backteman och Maja Erlandsson från Örnens gymnasieskola får ljusen återigen chansen att brinna starkt och klart.

Kyrkogårdsskötsel som värnar miljön

Eldrivna åkgräsklippare, HVO-bränsle och ledbelysning. Det är bara några av de miljöanpassningar som just nu genomförs inom kyrkogårdsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling. Driftledare Peder Pallin: - En grön omställning är något vi arbetar medvetet för. Läs också om hur du som kyrkogårdsbesökare kan bidra till kloka miljöval till utsmyckning kring graven med mera.

- Det känns bra att återigen få lyfta det samiska i kyrkan

Måndagen den 6 februari uppmärksammar Luleå domkyrkoförsamling samernas nationaldag med en aftonbön klockan 19 i Luleå domkyrka. Biskop Åsa Nyström deltar tillsammans med Charlott Rehnman, domprost. Luleåbon Nils-Bertil Heikka kommer att framföra nordsamiska psalmer. - Det är bara ett år sedan jag sjöng för publik för första gången.

Exempel från nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev

Vill du följa med i vad som händer i kyrkan? Få tips om konserter, aktiviteter och gudstjänster? Välkommen att prenumerera på församlingens nyhetsbrev!

Ripari - Sverigefinsk konfirmandläsning 2023 - Ilmoittaudu NYT!

Unik möjlighet för dig som kan finska! Nationell konfagrupp som samlas ett antal gånger under vårterminen 2023 och åker på ett härligt läger den 3-7 juli. Anmäl dig senast 31/10.

Utsikt över bergen.

Gymnasiekonfa

För dig som inte konfirmerade dig på högstadiet.

Konfirmation 2022/2023

Nedan finns konfa-alternativ som du kan välja bland. Är du intresserad av vandring, segling, idrott, musik, media, gaming eller kropp och själ så hittar du ett läger som passar dig. Vi kan även erbjuda sverigefinsk konfirmandläsning med konfirmation på sommaren 2023. Börjar du åttan i höst får du en inbjudan i din brevlåda i september. Anmäl dig här på webben senast 30 september.

Ungdomar

Fredagsgudstjänster i domkyrkan

KUL - Kyrkans Unga Luleå, medverkar. Sång, musik och bön!

Sinnesro

I Boden och Luleå firar vi sinnesromässor och sinnesrogudstjänster regelbundet. Välkommen till en varm gemenskap med musik, bön, delningar, nattvard, fika och ljuständning.

Vattendroppe

Avslappning och meditation

30 minuter för att landa här och nu

Välkommen till Liten och Stor!

Liten och Stor finns på flera ställen i Luleå. Här kan vuxna och små barn (0-5 år) träffas, leka, sjunga, fika, med mera.

Himmel och Pannkaka - Digital kyrkstund

Välkommen att upptäcka kyrkskatter och fundera på livets viktigheter tillsammans med tvättbjörnen Toini.

Kollage kyrkor

Digitalt

Här kan du hålla utkik efter inspelningar och livesändningar av musik, gudstjänster och andakter från Luleå domkyrkoförsamling.

Mötesplatsen

Genom att hålla mötesplatsen öppen skapar vi en plats där människor känner sig välkomna och kan bryta sin isolering och ensamhet genom trevlig samvaro med andra. Välkommen - du är efterlängtad.

Tre kollekthåvar står lutade mot en stenvägg.

Kollekt

I Luleå domkyrkoförsamling tar vi upp kollekt vid olika tillfällen. Pengarna vi får in via kollekt går bland annat till Act, diakonin, musikverksamheten, Svenska kyrkans unga m.m

Diakonins Hus, gult trähus vid Nygatan i Luleå.

Diakoni i centrum

En öppen verksamhet, på Nygatan 12 i Luleå, där vi välkomnar människor oavsett tro eller nationalitet. Här finns diakoner, som kan ge dig stöd, råd och hjälp i livets olika utsatta livssituationer.

Kontakta oss

Välkommen att kontakta Luleå domkyrkoförsamling. Här hittar du direktnummer och e-postadresser till församlingens medarbetare.

Diakonens symbol.

Diakoni, samtal och stöd

En diakon är en person som, på samma sätt som präster, vigts till tjänst. Du kan till exempel kontakta en diakon om du behöver någon att prata med eller stöd när det är tufft.​

Håller i mobiltelefon

Vid en kris

Här hittar du kontaktuppgifter vid kriser.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Kyrka smyckad med rosenbukett

Boka vigsel

Planerar ni för bröllop? Om ni vill boka vigsel kan ni antingen boka här på webben, besöka oss, ringa eller mejla vår församlingsexpedition. Det är viktigt att ni tar kontakt i god tid, särskilt om ni vill ha en speciell dag, plats eller tid för er vigsel.

Ett dop i en kyrka. En kvinna och hennes man står bredvid prästen som håller barnet i famnen.

Dop

Dopet är ett löfte om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Man kan döpas när som helst i livet. Här på hemsidan kan du boka dop i Luleå domkyrka, Örnäsets kyrka, Hertsökyrkan och Mjölkuddskyrkan.

Begravning

Svenska kyrkan ansvarar för begravningsverksamheten i Luleå kommun. Här på hemsidan kan du läsa om planering inför en begravning, begravningsceremonier, kyrkogårdarna i Luleå domkyrkoförsamling, gravskötsel, minnestelegram, med mera. Du hittar även kontaktuppgifter till kyrkogårdsexpeditionen som finns på Örnäskyrkogården.

Kyrkor, kapell och lokaler

Luleå domkyrkoförsamling har fyra kyrkor. Domkyrkan ligger i centrala stan i närheten av stadsparken, Mjölkuddskyrkan, Örnäsets kyrka och Hertsökyrkan ligger i centrum av respektive stadsdel. På en av öarna i Luleås vackra skärgård finns Småskärs kapell. Ute på Örnäskyrkogården finns de två begravningskapellen Ljusets och Hoppets kapell.

Luleå domkyrka

Luleå domkyrka

Domkyrkan i centrala Luleå är öppen för besök de flesta vardagar kl. 10-15, samt i samband med gudstjänster och konserter.

Hitta till Ljusets och Hoppets kapell

På den vackra Örnäskyrkogården, vid Hertsövägen i Luleå, ligger de två kapellen Ljusets och Hoppets kapell.

Lyssnar

Poddtips

Vill du lyssna på en podcast som handlar om kristen tro och livsfrågor? Här har du några tips!

Tittar i mobilen

Bloggtips

Svenska kyrkan har en bloggportal, där aktiva inom kyrkan bloggar om olika ämnen. Kolla in om det är någon du vill följa!

Gudstjänster på teve, i radio och på nätet

Vill du uppleva andakter och gudstjänstfirande hemifrån så här i coronatider? Här kommer några tips!

Skolkyrkan Luleå

Gymnasietiden är unik och viktig, då det händer mycket i livet. Vi vill finnas till för både elever och personal ute på skolan.

Suomenkielinen seurakuntatoiminta / Sverigefinsk verksamhet

Tule jakamaan arkea ja juhlaa kotoisassa porukassa!

Kors i nacken

Ledarkurs 2022-2023

För dig som vill bli ung ledare för barn, ungdomar och konfirmander.

Universitetskyrkan Luleå

Välkommen till Universitetskyrkan Luleå. Här är rum för dig! Vi finns till för alla, både studenter och personal. Till oss kan du vända dig oavsett religion, livsåskådning eller tro.

Sjukhuskyrkan

Här finns präster och diakoner med erfarenhet av samtal, själavård i tider av sjukdom, ensamhet och olika kriser. Sjukhuskyrkan arbetar i första hand inom den slutna vården, alltså på sjukhus. Vi förmedlar kontakt med företrädare för andra religioner/kyrkor.

Tillsammans

Luleå kommun och Svenska kyrkan erbjuder stödgruppen Tillsammans för barn och ungdomar där det finns beroendeproblem eller psykisk ohälsa.

Nyinflyttad - välkommen till Svenska kyrkan i Luleå!

Här finns plats för dig - precis som du är.

Lediga tjänster

Här hittar du information om lediga tjänster i Luleå domkyrkoförsamling

Luleå domkyrka

Kyrkovalet i Luleå domkyrkoförsamling färdigräknat

Den slutliga sammanräkningen av rösterna i kyrkovalet i Luleå församling är klar. Sammanräkningen visar att 16,41 procent av de röstberättigade i Luleå domkyrkoförsamling röstade i valet till kyrkofullmäktige. Fyra nya nomineringsgrupper tar mandat i kyrkofullmäktige.

Valresultat

Valresultat

Valresultat från kyrkovalet 2021, information om vad som händer efter kyrkovalet och mandatfördelningen.

Bakom varje siffra finns en människa

Över 100 miljoner människor är på flykt och 300 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd. Din gåva gör skillnad!

Läs mer och ge en gåva
Kvinnlig präst på strand med barn i bakgrunden.

Act Svenska kyrkan

Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och frivilliga arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor och agerar snabbt vid katastrofer.

"Ge en gåva till utlandskyrkan" är inte publicerad

Bli medlem i Svenska kyrkan

Som medlem i Svenska kyrkan är du med och bär upp ett arbete som har stor betydelse för många människor, både här hemma och ute i världen. Vid livskriser och sorger och vid stora olyckor och katastrofer kan kyrkan många gånger räcka ut en hjälpande hand. Men det skulle inte gå utan medlemmarnas ekonomiska och personliga medverkan.

Gå till källan

I tider när rykten snabbt sprids på nätet är det viktigt att kunna gå till källan och ta del av ursprungsinformationen. Den här sidan, som uppdateras utifrån aktualiteter, riktar sig till dig som vill ta reda på var Svenska kyrkan står i frågor där olika tolkningar eller missuppfattningar har spridits.