Foto: Karin Holmgren Tyskling

Luleå domkyrkoförsamling

Välkommen till Luleå domkyrkoförsamling!

Veckans program

Aktuellt veckoprogram i Luleå domkyrkoförsamlings kyrkor. Tider för gudstjänster, konserter, med mera, hittar du här.

Bildkollage

Verksamhet för alla åldrar

Välkommen att vara med och engagera dig i Luleå domkyrkoförsamling! Här finns grupper för barn, ungdomar och vuxna, gudstjänster och konserter, meditation, möjligheter till samtal och stöd, med mera.

- Det här är ett drömjobb

Varje sommar anställer Luleå domkyrkoförsamling fyra sommarvärdar som bemannar Luleå domkyrka under juni-augusti. "Tack vare sommarvärdarna kan vi hålla kyrkan öppen hela dagen under sommaren – det bidrar till ökad tillgänglighet", säger Mona Eriksson, verksamhetsledare i Luleå domkyrkoförsamling. Möt tre av värdarna som jobbar i domkyrkan just nu; Alva, Margarita och Elias.

Begränsad framkomlighet till kvarter 26B under augusti-oktober

Är du gravrättsinnehavare för en gravplats på kvarter 26B på Örnäskyrkogården? Då kommer du tyvärr, på grund av anläggandet av en ny askgravplats, ha begränsad framkomlighet längs en av vägarna till kvarteret fram till första veckan i oktober. Vi är tacksamma om du kör än mer försiktigt under tiden arbetet pågår.

Upplev Midnattssol i slottskyrkan i Uppsala konstmuseum

I utställningen ”Ingrid Skerfe-Nilsson i möte med samtiden” på Uppsala konstmuseum lyfts textilkonst från dåtid till nutid. Visningen, som pågår mellan 28 maj och 11 september, presenterar bland annat Luleå domkyrkoförsamlings stora kormatta döpt efter ett naturfenomen. Åsa Törnblom, intendent vid Uppsala konstmuseum: "Midnattssol är en naturlig centralpunkt i utställningen."

Luleå domkyrkoförsamling mottog Luleå kommuns Fairtrade-stipendium

En gång om året delar Luleå kommun ut Luleå Fairtrade City-stipendiet på 15 000 kronor. Med detta vill man stödja och uppmuntra personer och organisationer som gjort insatser som gagnar Fairtrade - rättvis handel. Redan förra året tilldelades Luleå domkyrkoförsamling stipendiet men på grund av pandemin överräcktes diplomet först i år, lördagen den 18 juni, vid en ceremoni i samband med Luleå stads 400-årsjubileum i stadsparken.

Utgrävning på domkyrkoplan

- Nu börjar vi resan att återställa domkyrkoplan till en mer tillgänglig plats med exempelvis gångstigar, säger kyrkogårdschef Fredrik Lundberg. Måndagen den 13 juni startar en arkeologisk förundersökning vid Kyrkoplanen 1 med anledning av att Luleå Domkyrkoförsamling planerar att återställa den historiska utemiljön på kyrkogården kring Luleå domkyrka. - Jag hoppas att vi ska hitta spår av den gamla träkyrkan som låg här tidigare, och ett antal gravhällar, säger Mattias Burman, stiftsantikvarie.

Örnäskyrkogårdens staket invigt

Onsdagen den 8 juni invigdes Örnäskyrkogårdens nästan 1 000 meter långa röda staket som byggts i samarbete med Luleå kommuns Jobbcenter södra. Luleå domkyrkoförsamlings kyrkoråd Yvonne Stålnacke klippte bandet tillsammans med domprost Charlott Rehnman, Luleå kommuns Bodil Wennerbrandt Sevastik och Robert Pääjärvi, Jobbcenter. - Jag är tacksam över det goda samarbetet och djupt imponerad av slutresultatet sa vår kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.

Luleå domkyrkoförsamlings lokaler blir sambandscentral under examensveckan

Onsdag till fredag denna skolavslutningsvecka omvandlas Luleå domkyrkoförsamlings lokaler på Kyrkogatan 7 till en sambandscentral, utgångspunkt, rastställe och eventuell viloplats för överförfriskade ungdomar. - Detta gör vi ett samarbete med bland andra polismyndigheten och socialtjänsten, berättar Mona Eriksson, verksamhetschef i Luleå domkyrkoförsamling.

Kyrkofullmäktige samlades i Örnäsgården 15 maj

34 ledamöter samlades för ett kyrkofullmäktigemöte söndag den 15 maj klockan 1230. På agendan; att godkänna verksamhetsuppföljning för år 2021 och en hållbarhetsredovisning, att delta i en digital miljöutbildning och så gavs det bifall till motionen om en helt ny meditationsstig på Örnäskyrkogården.

kyrkogårdsarbetare, gravsten

Strejken avblåst

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har tecknat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor. Arbetstagarorganisationerna återkallar alla varsel och stoppar pågående stridsåtgärder.

Bli stödperson eller stödfamilj

Kan du tänka dig att hjälpa en familj eller ensamkommande person på flykt? Anmäl ditt intresse här så kontaktar vi dig när behovet finns. Behärskar du även ett annat språk kan du behövas som tolkhjälp.

Tillsammans för Ukraina – extra anslag för humanitära insatser

Luleå domkyrkoförsamling ger 10 kronor per medlem, totalt 271 940 kronor, i extra anslag till Act Svenska kyrkan för att stödja det pågående arbetet med humanitära insatser i Ukraina och i grannländerna. Det beslutade kyrkorådet i Luleå domkyrkoförsamling under torsdagen 10 mars.

Konfirmation

Konfirmation 2021/2022

Här kan du läsa om pågående konfirmation i Svenska kyrkan i Luleå.

Konfirmation 2022/2023

Här finns alla konfa-alternativ som du kan välja bland. Börjar du åttan i höst kommer du att få en inbjudan i din brevlåda i början av september. Du kan anmäla dig här på webben redan nu.

Ungdomar

Fredagsgudstjänster i domkyrkan & EFS-kyrkan

KUL - Kyrkans Unga Luleå, medverkar. Sång, musik och bön!

Ett litet barn spelar på en tamburin som ligger på en röd matta. Andra barn och vuxna sitter runt omkring.

Välkommen till Liten och Stor!

Liten och Stor finns på flera ställen i Luleå. Här kan vuxna och små barn (0-5 år) träffas, leka, sjunga, fika, med mera.

Himmel och Pannkaka - Digital kyrkstund

Välkommen att upptäcka kyrkskatter och fundera på livets viktigheter tillsammans med tvättbjörnen Toini.

Diakonins Hus, gult trähus vid Nygatan i Luleå.

Diakoni i centrum

En öppen verksamhet, på Nygatan 12 i Luleå, där vi välkomnar människor oavsett tro eller nationalitet. Här finns diakoner, som kan ge dig stöd, råd och hjälp i livets olika utsatta livssituationer.

Mötesplatsen

Här möts alla som vill och har möjlighet att träffas under dagtid.

Tre kollekthåvar står lutade mot en stenvägg.

Kollekt

I Luleå domkyrkoförsamling tar vi upp kollekt vid olika tillfällen. Pengarna vi får in via kollekt går bland annat till Act, diakonin, musikverksamheten, Svenska kyrkans unga m.m

Kontakta oss

Välkommen att kontakta Luleå domkyrkoförsamling. Här hittar du direktnummer och e-postadresser till församlingens medarbetare.

Håller i mobiltelefon

Vid en kris

Här hittar du kontaktuppgifter vid kriser.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Diakonens symbol.

Diakoni, samtal och stöd

En diakon är en person som, på samma sätt som präster, vigts till tjänst. Du kan till exempel kontakta en diakon om du behöver någon att prata med eller stöd när det är tufft.​

Kollage kyrkor

Digitalt

Här kan du hålla utkik efter inspelningar och livesändningar av musik, gudstjänster och andakter från Luleå domkyrkoförsamling.

Innerstadens kyrkogård sommartid

Ny ekonomibyggnad byggs på Innerstadens kyrkogård

Begravningsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling bygger nytt för framtiden. Från 1 juni 2021 till 30 april 2022 kommer bygget av en ny ekonomibyggnad på Innerstadens kyrkogård att pågå.

Luleå domkyrka

Luleå domkyrkas fasad renoveras

Renovering av fasaden på Luleå domkyrka pågår. Under sommaren och hösten 2021 är området runt domkyrkans torn avspärrat för renoveringsarbete och besiktningar av fasaden. Vänligen respektera avspärrningarna.

Kyrkor, kapell och lokaler

Luleå domkyrkoförsamling har fyra kyrkor. Domkyrkan ligger i centrala stan i närheten av stadsparken, Mjölkuddskyrkan, Örnäsets kyrka och Hertsökyrkan ligger i centrum av respektive stadsdel. På en av öarna i Luleås vackra skärgård finns Småskärs kapell. Ute på Örnäskyrkogården finns de två begravningskapellen Ljusets och Hoppets kapell.

Luleå domkyrka

Luleå domkyrka

Domkyrkan i centrala Luleå är öppen för besök de flesta vardagar kl. 10-15, samt i samband med gudstjänster och konserter.

Boka bröllop

Funderar du på bröllop i vår eller i sommar? Nu kan du enkelt boka tid i kyrkan på Luleå domkyrkoförsamlings hemsida. Här hittar du lediga tider för vigsel i Örnäsets kyrka, Luleå domkyrka, Hertsökyrkan och Mjölkuddskyrkan.

Dop

Dopet är ett löfte om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Man kan döpas när som helst i livet. Här på hemsidan kan du boka dop i Luleå domkyrka, Örnäsets kyrka, Hertsökyrkan och Mjölkuddskyrkan.

Begravning

Svenska kyrkan ansvarar för begravningsverksamheten i Luleå kommun. Här på hemsidan kan du läsa om planering inför en begravning, begravningsceremonier, kyrkogårdarna i Luleå domkyrkoförsamling, gravskötsel, minnestelegram, med mera. Du hittar även kontaktuppgifter till kyrkogårdsexpeditionen som finns på Örnäsets kyrkogård.

Hitta till Ljusets och Hoppets kapell

På den vackra Örnäskyrkogården, vid Hertsövägen i Luleå, ligger de två kapellen Ljusets och Hoppets kapell.

Gudstjänster på teve, i radio och på nätet

Vill du uppleva andakter och gudstjänstfirande hemifrån så här i coronatider? Här kommer några tips!

Lyssnar

Poddtips

Vill du lyssna på en podcast som handlar om kristen tro och livsfrågor? Här har du några tips!

Tittar i mobilen

Bloggtips

Svenska kyrkan har en bloggportal, där aktiva inom kyrkan bloggar om olika ämnen. Kolla in om det är någon du vill följa!

Skolkyrkan Luleå

Gymnasietiden är unik och viktig, då det händer mycket i livet. Vi vill finnas till för både elever och personal ute på skolan. OBS. På grund av pandemin pausar för närvarande en del av Skolkyrkans verksamhet.

Tillsammansgrupp

Luleå kommun och Svenska kyrkan erbjuder stödgruppen Tillsammans för barn, ungdomar och deras föräldrar där det finns beroendeproblem och/ eller psykisk ohälsa.

Kors i nacken

Ledarkurs 2022-2023

För dig som vill bli ung ledare för barn, ungdomar och konfirmander.

Universitetskyrkan Luleå

Välkommen till Universitetskyrkan Luleå. Här är rum för dig! Vi finns till för alla, både studenter och personal. Till oss kan du vända dig oavsett religion, livsåskådning eller tro.

Sjukhuskyrkan

Här finns präster och diakoner med erfarenhet av samtal, själavård i tider av sjukdom, ensamhet och olika kriser. Sjukhuskyrkan arbetar i första hand inom den slutna vården, alltså på sjukhus. Vi förmedlar kontakt med företrädare för andra religioner/kyrkor.

Nyinflyttad - välkommen till Svenska kyrkan i Luleå!

Här finns plats för dig - precis som du är.

För en hållbar utveckling

Luleå domkyrkoförsamling vill bidra till en utveckling som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar för alla människor. Därför har församlingen arbetat för att bli miljödiplomerad. Nu är fas 1 i diplomeringen avklarad!

Humla

Juni 2020 - miljödiplomering fas 1

Vid gudstjänsten i Luleå domkyrka den 7 juni fick Luleå domkyrkoförsamling ta emot ett diplom för sitt miljöarbete.

Lediga tjänster

Här hittar du information om lediga tjänster i Luleå domkyrkoförsamling

Luleå domkyrka

Kyrkovalet i Luleå domkyrkoförsamling färdigräknat

Den slutliga sammanräkningen av rösterna i kyrkovalet i Luleå församling är klar. Sammanräkningen visar att 16,41 procent av de röstberättigade i Luleå domkyrkoförsamling röstade i valet till kyrkofullmäktige. Fyra nya nomineringsgrupper tar mandat i kyrkofullmäktige.

Valresultat

Valresultat

Valresultat från kyrkovalet 2021, information om vad som händer efter kyrkovalet och mandatfördelningen.

Vi tror på alla människors lika värde. Vi gör skillnad.

Bli medlem
Tre små flickor som lever på gatan. De äter strips och dricker läsk.

Act Svenska kyrkan

Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Tillsammans med kyrkor och organisationer arbetar Act Svenska kyrkan långsiktigt mot fattigdom, förtryck och orättvisor, och agerar snabbt när katastrofen inträffar.

Anna Stenberg och Erik Stenberg-Roos under mässa på stranden. De gör allt tillsammans.

Ge en gåva till Svenska kyrkan i utlandet

Den som bor utanför det land man kallar sitt hemland är mer utsatt. Man har inte sitt vanliga kontaktnät. Då blir Svenska kyrkans församlingar viktiga. Här finns någon att prata med, i både glädje och sorg. Här träffas seniorer, au-pairer och unga föräldrar. Ge en gåva till Svenska kyrkan i utlandet.

"Utan kyrkan hade jag gått under" är inte publicerad

Bli medlem i Svenska kyrkan

Som medlem i Svenska kyrkan är du med och bär upp ett arbete som har stor betydelse för många människor, både här hemma och ute i världen. Vid livskriser och sorger och vid stora olyckor och katastrofer kan kyrkan många gånger räcka ut en hjälpande hand. Men det skulle inte gå utan medlemmarnas ekonomiska och personliga medverkan.

Personuppgiftsbehandling

Svenska kyrkan har hanterat personuppgifter i flera hundra år. Respekten för varje människas integritet är en del av identiteten som kyrka. Här kan du läsa mer om hur dina personuppgifter hanteras av Luleå domkyrkoförsamling.

Texten #Gåtillkällan på bakgrund av vatten.

Gå till källan

I tider när rykten snabbt sprids på internet är det viktigt att kunna gå till källan och ta del av ursprungsinformationen. Den här sidan, som uppdateras utifrån aktualiteter, riktar sig till dig som vill ta reda på var Svenska kyrkan står i frågor där olika tolkningar eller missuppfattningar har spridits. Det kan gälla förhållandet till andra religioner, förhållandet till samhället eller vår egna kristna tro. Välkommen och tack för att du väljer att gå till källan.