Dop
Foto: Albin Hillert, Magnus Aronson, Alex Giacomini, Kristin Lidell, Gustaf Hellsing/IKON

Dop

Dop är högtid och fest. Dopet är ett löfte om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Man kan döpas när som helst i livet.

Boka dop

Om du vill boka dop kan du antingen boka här på webben, besöka oss, ringa eller mejla vår församlingsexpedition.

Barn vid dopfunt

Checklista för dop

Här finns en checklista som kanske kan vara en hjälp när du planerar dop.

Kyrkor där du kan boka dop

Här kan du läsa om kyrkor i Luleå domkyrkoförsamling.

Vitklädda ungdomar

Vad betyder det att bli döpt?

Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud.

Man kan döpas oavsett ålder. Om man inte döpts som barn kan man döpas som vuxen. Foto: Johannes Frandsen/IKON
En familj och en präst framme vid dopfunten under ett dop.

Så går en dopgudstjänst till

Dopet kan vara en del i söndagens gudstjänst, eller utformas som en egen dopgudstjänst. Men den följer alltid samma ordning. Här läser du om hur gudstjänsten går till.

Dopklänningar

Dopklänningar finns att låna.

Sånger och psalmer vid dop

Här är exempel på psalmer och sånger som är vanliga vid dop.

Låna lokal för dopfika

Dopföljen får låna lokal gratis för dopservering efter dopgudstjänst som hållits i någon av Luleå domkyrkoförsamlings kyrkor.

Dopets symboler

Dopets mest synliga symboler är det rena vattnet, det vita brinnande ljuset och dopklänningen.

Tre personer och en präst står framme vid altaret. En av kvinnorna håller en liten bebis med dopklänning i famnen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Kaste / Dop

Kaste on sekä kiitosjuhla että matkaanlähettämisjuhla. Kastettu lapsi tai aikuinen lähetetään siunauksin ja rukouksin elämänmatkalleen. Samalla kaste on kutsu. Jeesus Kristus kutsuu kastettavan seuraajakseen.