Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 mars 2025 / Ändrad 3 april 2025

Domkyrkans renovering fortlöper

Luleå domkyrka har ett gediget renoveringsarbete i gång. Just nu pågår renovering av den norra lågdelen.

Domkyrkan har under lång tid stått ståtlig som ett landmärke i vår stad. Men väder och vind har tärt hårt på kyrkans exteriör, speciellt på den södra sida fasad. Där kan man se tegel- och betongdelar som börjat lossna och vitfärgade partier i det röda teglet. Det vita är salt som tränger ut från teglet, så kallade saltutvinningar. Salt ett betydligt värre angrepp än om det varit kalkutvinningar, eftersom saltet ”äter” av teglet. Att det uppkommer saltutvinningar beror på klimat med blöta, varierande kalla dagar som nöter hårt på kyrkan.

Pågående renovering

I det stora hela består renoveringsfasen just nu av att ta bort all fog mellan tegelstenarna i fasaden på domkyrkans norra sida, att byta ut trasigt tegel och att laga betongskador. Vissa plåtarbeten pågår och det blir målning av plåtdetaljer.

De två vattenkastarna, vars funktion är att leda bort vatten från takpartiet vid tornen på vardera sida om huvudentrén, är så pass spröda att de vittrade sönder i småbitar vid tidigare inspektion. Förra veckan har byggarbetsställningar monterats upp, vid kyrkans entrén, för att ta itu med vattenkastarna som ska monteras ner och gjutas nya. Under renoveringsarbetet har den hårda blåsten varit och fortsätter att vara en utmaning eftersom vindskyddet på byggarbetsställningen kontinuerligt måste bytas ut.

Flera av domkyrkans utsmyckningar, så som ansgarskors är på plats. Toppblommor i betong har gjutits om och väntar på att lyftas på plats. Det gäller de större fyrklöverblommorna som sitter runt tornuret. De mindre toppblommorna har lyfts ner för att tvättas. 

Domkyrkoplanens kyrkogård grävs fram

I år kommer kyrkogården, runtom domkyrkan, att grävas fram igen för att återskapa de grusgångar som en gång i tiden var. I samma veva som grävning sker, kommer domkyrkan även att dra in fjärrvärme. Det är kostanadseffektivt att göra två insatser samtidigt under grävningsarbetet, och därmed nyttja samma tillstånd. Idag försörjs den gigantiska domkyrkan av direktverkande el. Indragning av fjärrvärme beräknas resultera i att få ner kostnaden mellan 25-35 procent.

Fjärrvärme kommer dras in i källaren sedan blir det ett fortsatt arbete med att integrera fjärrvärmen i kyrkan. Då behövers ett nytt antikvariskt tillstånd där Länsstyrelsen och en antikvarie måste gör ett utlåtande. Bland annat handlar utlåtandet om var värmeelement får placeras.

Effektivitet i fokus

Fastighetschef Peter Vinsa värnar om att hitta nya lösningar för att effektivisera tid och kostnad. Speciellt efter att nya utmaningar dykt upp under renoveringen. Han säger:

- Det döljer sig skador som vi upptäckt under resans gång. Vi trodde att det mest skulle vara tegelskador som vi behövde rusta, men upptäckte att det finns mycket skadad betong också. Vi trodde att ansgarskorsen skulle gå att laga men betongskadorna visade att vi var tvungna göra nya. Utöver kostnad för nya ansgarskors, tillkom arbetet med att montera dessa tunga pjäser på hög arbetshöjd - det är en rejäl utmaning! 

- Vi har sett att skador på betonglameller i tornet är stora och behöver förstärkas med järnbalkar. 

En annan utmaning är timing av väder.

- Vi målar med linolja vilket medför att vi måste förhålla oss till en viss temperatur. Vi kan såga bort bruk, men när vi ska lägga tillbaka ny fog behöver det vara mellan fem till åtta grader varmt dygnet runt.

Kuriosa från pågående renovering

  • Putsskadorna som åtgärdats från insidan av klocktornet, den del som är ovanför orgelläktaren, har resulterat in tre ton gammalt putsbruk som arbetarna har burit ner. 
  • Uppskattad beräkning visar att det handlar om totalt cirka tio mil fog som byts ut. 
  • Miniatyrtornen väger 1,5 ton vardera. 
  • Toppblommor väger 800 kilogram vardera. 
  • Ansgarskors väger ca 900 kilogram vardera. Finns totalt tre stycken.
  • Klocktornet, som är kyrkans högsta punkt, har avsiktligen sparats till sist eftersom det är den svåraste delen att renovera. Klocktornet är 67 meter från marknivå upp till toppdekorationen, som är i form av en tupp.  

Renoveringsinsatser genom åren

Från det att domkyrkan byggdes och invigdes år 1893, har renoveringar gjorts fläckvis under åren: 1921, 1938, 1958, 1978, och en mindre renoveringsinsats under 2009.

2018 uppmärksammades lösa tegeldelar och saltutvinningar i fasadens tegel. Året därpå i oktober påbörjades en utredning. Församlingen konstaterade att det var angeläget att ta ett helhetsgrepp med att se över fasaden. Covidpandemin som bröt ut i världen gjorde att själva renoveringsarbetet kunde börja först 2022. Den renoveringen pågår fortfarande idag och är den första större insats som gjorts med fokus på exteriör.

Vad kommer renoveras närmaste åren?

2026 börjar renoveringen av klocktornet, som är den del som blir svårast att renovera. På tornet kommer renoveringen ske uppifrån och ner. Renoveringen fortlöper fram till 2028 om allt går enligt plan. Efter det renoveras entréer, portar, dörrar och betongkolloner. 

Vi ser fram emot att fortsätta detta viktiga arbete och att snart kunna se domkyrkan i sin forna glans. För mer information och uppdateringar besök vår webbplats regelbundet. Byggnadsställningar är uppsatta runt kyrkan, vilket gör det svårframkomligt i området. Vi ber därför alla besökare att vänligen respektera avspärrningarna för er egen säkerhet.